Nad morzem :D a co to znaczy?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fteo
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.05
    • 1139

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mjp
    Tak do tego podchodząc, to Wrocław też jest nad morzem.... Połączenie z morzem ma? Ma, przecież Odra łączy się z Bałtykiem. Nie bezpośrednio, ale zawsze... Port i tradycje marynarskie (a nawet szkołę marynarską) też mamy. Tak więc Wrocław leży na morzem.... Fajnie, ktoś się wybiera na plażę?
    A ile jodu w powietrzu tu mamy...
    http://lotnictwo.net.pl/
    http://www.flightradar24.com/
    http://www.airshow.sp.mil.pl/

Comment

• JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

Tak do tego podchodząc, to Wrocław też jest nad morzem.... Połączenie z morzem ma? Ma, przecież Odra łączy się z Bałtykiem. Nie bezpośrednio, ale zawsze... Port i tradycje marynarskie (a nawet szkołę marynarską) też mamy. Tak więc Wrocław leży na morzem.... Fajnie, ktoś się wybiera na plażę?
      Wynika z tego, że mieszkam około kilometra od plaży Latem zamawiamy beczkę Bartka i siedzimy u mnie na plaży pod lasem, zgoda?
      MM961
      4:-)

Comment

• Dreamer
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.05
        • 1576

Uff, trudno przebrnąć przez siłę wszystkich użytych w tej dyskusji argumentów. A jednego i niepodważalnego argumentu użycza nam nauka (geografia, konkretnie geomorfologia), która, upraszczając, każe nam zaliczać wszystkie wyodrębnione z morskiego akwenu zatoki do tego akwenu jako ich integralne części składowe.
        Posługując się wcześniejszymi argumentami i sprowadzając sprawę do absurdu okazałoby się, że niewiele jest Bałtyku w Bałtyku (po odjęciu zatok: Gdańskiej, nie zapominajmy o Pomorskiej, Botnickiej, Fińskiej, Ryskiej i kilku mniejszych).
        Nauka bowiem w tym przypadku kieruje się tylko przesłankami morfologicznymi, a argumenty typu: zasolenie, ilość ryb słodkowodnych, portowy charakter miast, nie mają wpływu na nazewnictwo.
        Blog: Piwna Brytania

Comment

• e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19288

to był skrót myślowy, a raczej dość potoczne określenie tak jak ludzie od was mają krakusów za górali

Comment

• skandal
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.05
            • 1439

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer
            Uff, trudno przebrnąć przez siłę wszystkich użytych w tej dyskusji argumentów. A jednego i niepodważalnego argumentu użycza nam nauka (geografia, konkretnie geomorfologia), która, upraszczając, każe nam zaliczać wszystkie wyodrębnione z morskiego akwenu zatoki do tego akwenu jako ich integralne części składowe.
            Posługując się wcześniejszymi argumentami i sprowadzając sprawę do absurdu okazałoby się, że niewiele jest Bałtyku w Bałtyku (po odjęciu zatok: Gdańskiej, nie zapominajmy o Pomorskiej, Botnickiej, Fińskiej, Ryskiej i kilku mniejszych).
            Nauka bowiem w tym przypadku kieruje się tylko przesłankami morfologicznymi, a argumenty typu: zasolenie, ilość ryb słodkowodnych, portowy charakter miast, nie mają wpływu na nazewnictwo.
            Każdy geograf się z powyższym zgodzi. Marcin-masz racje tylko częsciowo. Szczecin fakt nad morzem nie leży, ale Gdańsk tak. Tak jak w poscie zacytowanym. A czy miasta leżące nad oceanami na szelfie kontynentalnym też nie będą nad oceanami położone?. Zmienia się tam zasolenia, temperatura wody i flora i fauna. Mimo to leża nad oceanem. Dodatkowo nasza zatoka ma wiecej cech śródlądowych gdyż jest znacznie ograniczona Półwyspem Helskim. Wpływa to i na wiatr i na zasolenie. Wystarczy pojechać na Mierzeje Wiślaną i już widać że Półwysep Helski nie ma tam wpływu. A to ciągle teren Zatoki Gdańskiej. Jeżeli teraz na otwartym morzu jest sztorm a w zatoce jest mniejsza siła wiatru to zapewnie daletego że mamy kierunek pd lub zachodni. Przy kierunkach pn-wsch ta różnica nie jest aż tak widoczna, i mamy piękne fale.

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19288

ta dyskusja to klasyczny przykład robienia igły z widły. abernacka dobrze zacytował ten fragment. jest w nim uśmieszek! On, jak też cały tekst opierał się na pewnych grach słownych a w owym framgmencie spasowała mi ogromna ilość piwa, którą wypiliśmy z morzem, a że akurat ktoś z stamtąd był...
              ciekawe czy swojego szefa też poprawiacie, gdy wyraża się nieprecyzyjnie bądź błędnie

Comment

• Shlangbaum
                • 2005.03
                • 5828

Nie rób ze mnie idioty Mróz Ci zaszkodził ? Czy według Ciebie Odra to zatoka morska

To całe nagabywanie jest pomyłką. Spytajcie Pogoniarza, jak z Kościeliska wróci, czy nie czuje się Pomorzaninem a od reszty się odczepcie bo mi się wymniotować tym słownym czepialstwem na forum chce

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Piecia
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.02
                  • 3312

a Białystok leży nad morzem bo nasze województwo (podlaskie) należy do Związku Regionów Nadmorskich czy jakoś tak (kiedyś nawet nagrodę Złotego Sedesu za to dostali nasi urzędnicy...)
                  Ostatnia zmiana dokonana przez Piecia; 2006-01-23, 21:13.
                  Koniec i bomba,
                  Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• skandal
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.05
                    • 1439

Być Pomorzaninem a mieszkać w mieście które leży nad morzem to 2 różne sprawy. Proponuje zakończyć temat bo to bez senus rozwarzania.

Comment

• emes
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 4275

Ja mam z dwóch moich miejsc mieszkalnych połączenie z morzem. Za każdym razem jak idę do WC, to wiem, że to i tak trafi do morza

Comment

• adam16
                        • 2001.02
                        • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emes
                        Ja mam z dwóch moich miejsc mieszkalnych połączenie z morzem. Za każdym razem jak idę do WC, to wiem, że to i tak trafi do morza
                        To nie macie po drodze oczyszczalni?
                        Browar Hajduki.
                        adam16@browar.biz
                        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• emes
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 4275

Np ze stolicy 70 % ścieków jest spuszczana wprost do Wisły. W sumie nawet nie wiem , czy wawa ma już oczyszczalnię, bardzo długo była jedyną stolicą w Europie bez oczyszczalni. Warszawa jest chyba jedyną stolicą w Unii Europejskiej, która większość ścieków, bez żadnego oczyszczania wpuszcza wprost do rzeki.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez emes; 2006-01-23, 22:11.

Comment

• kiszot
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8117

Bytom żąda dostępu do morza.
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• adam16
                              • 2001.02
                              • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                              Bytom żąda dostępu do morza.
                              Co tam Bytom - cały Śląsk żąda dostępu do morza. W Chorzowie mogą być nadmorskie plaże
                              Browar Hajduki.
                              adam16@browar.biz
                              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• mjp
                                † 1963-2021 Piwosz i fajczarz w raju
                                • 2004.02
                                • 954

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                                Nie rób ze mnie idioty Mróz Ci zaszkodził ? Czy według Ciebie Odra to zatoka morska

To całe nagabywanie jest pomyłką. Spytajcie Pogoniarza, jak z Kościeliska wróci, czy nie czuje się Pomorzaninem a od reszty się odczepcie bo mi się wymniotować tym słownym czepialstwem na forum chce
                                Wyluzuj facet! Jak się nie znasz na żartach i nie potrafisz zauważyć mordki z uśmiechem, to zmień forum na takie gdzie wszyscy są śmiertelnie poważni. A twierdzenie, że Szczecin leży nad morzem jest tak samo prawdziwe, jak to, że nad morzem leży Wrocław.
                                A na kaca, to kwaśne mleko albo sok z ogórków, a nie forum!
                                Maciek
                                Szukam przytulnego kącika do palenia fajki... ;-)

Comment

Przetwarzanie...
                                X