Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
Nad morzem :D a co to znaczy?
Collapse
X
-
-
A dla mnie nad morzem to jakieś 50 km od samego brzegu. Ja juz wtedy jodek czuję...Ale w sumie morze to moja mała choroba:P i nie chcę się z niej wyleczyc!Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.Comment
-
O cholercia jaka jazda...cóż powrócilismy z Westą i ja napiszę tak:Czuję się mieszkańcem Pomorza i to nawet jak ktoś piszę stolicy (wrrrr ) Pomorza Zachodniego.Co do położenia mego miasta,stanowczo i kategorycznie zaprzeczam,że leży nad morzem.Woda w Zalewie jest słodka(przy połączeniu z otwartym morzem w obrębie kilkunastu kilometrów może być wymieszana z Bałtykiem)drogą wodną do otwartego morza jest około 50km.Koleją i drogą około 100km.Ot tyle.
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DreamerDostęp do morza jak psu zupa należy się Łodzi. Bo trzeba będzie zmienić nazwę...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Spotkałem się z opiniami biologów, geografów, że Bałtyk nie jest morzem. Wg nich to słabo zasolone jezioro połączone przesmykiem z otwartymi morzami. Wymiana wód z morzem (oceanem) jest bardzo mała.
Jeśli te opinie są słuszne, to Gdańsk, Szeczcin, Łódź i inne miasta, którym z jakichś powodów należy się położenie nad morzem, muszą sobie tę kwestię odpuścić. Mają co najwyżej status podobny do Mikołajek, Węgorzewa i setek innych miejscowości znajdujących się nad jeziorami.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_ShaggyNiekoniecznie. To Łódź śródlądowa, a nie morska...
Co do postu Pieczarka: rzeczywiście Bałtyk jest specyficznym, bardzo zamkniętym (i małym) morzem śródziemnym, niemniej posiada otwarty kontakt z oceanem, co go jednoznacznie nobilituje to kategorii morza.
(dla przykładu: maleńskie Morze Martwe jest w rzeczywistości li tylko jeziorem, podczas gdy na Jezioro Aralskie, z racji jego sporych rozmiarów - jeszcze zanim zaczęło wysychać - mówiło się Morze Aralskie).Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaOn oszukuje. W Gdyni jest Urząd Morski a nie Urząd Zatokowy .
(...)
Podążając takim tokiem myślenia to i na dobrą sprawę Szczecin a także i Słupsk leży nad morzem Oprócz tego w Szczecinie i w Trójmieście aż roi się od agencji morskich, terminali morskich i innych służb morskich. Tak wiec prosze o natychmiastowe przwrócenie Szczecina do morza a nie tam do jakiegoś zalewu szczecińskiego. Mam nadzieję, że kolega Pogoniarz przyzna mi rację.Last edited by abernacka; 2006-02-25, 16:30.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernackaPodążając takim tokiem myślenia to i na dobrą sprawę Szczecin a także i Słupsk leży nad morzem Oprócz tego w Szczecinie i w Trójmieście aż roi się od agencji morskich, terminali morskich i innych służb morskich. Tak wiec prosze o natychmiastowe przwrócenie Szczecina do morza a nie tam do jakiegoś zalewu szczecińskiego. Mam nadzieję, że kolega Pogoniarz przyzna mi rację.
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka... Szczecin a także i Słupsk leży nad morzem Oprócz tego w Szczecinie i w Trójmieście aż roi się od agencji morskich, terminali morskich i innych służb morskich. Tak wiec prosze o natychmiastowe przwrócenie Szczecina do morza ....
Sam słyszałem jak niektórzy z Wałow Chrobrego podziwiali widok morza (dobry wzrok mieli )Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek(...)Przecież przez całą książkę Borchardta "Znaczy kapitan" pojawia się informacja, że ten, albo inny bohater ukończył Szkołę Morską w Tczewie.
Ale w Tczewie w miarę szybko połapali się, że nie ma tam morza a jedynie królową polskich rzek (przed Tczewem WSM-ka funkcjonowała w Toruniu) . Na poczatku lat 30-tych Szkołę Morską przeniesiono do Gdyni.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PogoniarzNie czuję ciśnienia,aby Szczecin leżał nad morzem Wolałbym by było tu kilka browarów restauracyjnych ,a i nawet przemysłowychWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AhumbaJeszcze jeden koncerniak Ci się marzy?
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernackaProsze napisz gdzie ja napisałem że zatoka nie jest częścią składową morza. Jedynie napisałem, że nie można bezpośrednio zatoki wiązać z morzem.(...)Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Comment