Nad morzem :D a co to znaczy?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

No popatrz - a ja uważam że to Ty przesadziłeś pisząc totalne bzdury na poparcie swojej groteskowej tezy. Napisałem co o tym myślę (tzn. o wypowiedzi a nie o Tobie) i dowiedziałem się że przesadziłem. Znaczy co? Są na forum osoby, których poglądów krytykować nie wolno bo wszystko biorą do siebie? "Nie krytykuj wypowiedzi użytkownika Abernacka bo się obrazi" - trochę to głupio brzmi, nieprawdaż? Ale może dla uniknięcia sytuacji jak zaistniała obecnie warto takie sformułowanie do obowiązujących na forum zasad dopisać.
    Last edited by Jimmy_jb; 2007-01-24, 18:52.
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

Gostek ty chyba podstawowych zasad nie rozumiesz. Mi nie chodzi, że mnie skrytykowałeś a o to, że publicznie mnie znieważyłeś!
      Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• Jimmy_jb
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2005.11
        • 911

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
        Gostek ty chyba podstawowych zasad nie rozumiesz. Mi nie chodzi, że mnie skrytykowałeś a o to, że publicznie mnie znieważyłeś!
        Jeśli masz jakieś powody żeby moją wypowiedź o podłączeniu mózgu do ciała (w zestawieniu z kwestią o połączeniu zatoki z morzem) traktować jako atak na siebie to wybacz ale to nie mój problem. Uparcie udowadniając że moja wypowiedź nie dotyczyła Twojego posta tylko Ciebie personalnie sam się obrażasz.
        Last edited by Jimmy_jb; 2007-01-24, 20:01.
        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

Comment

• pirackamuza
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.12
          • 1908

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
          Spotkałem się z opiniami biologów, geografów, że Bałtyk nie jest morzem. Wg nich to słabo zasolone jezioro połączone przesmykiem z otwartymi morzami. Wymiana wód z morzem (oceanem) jest bardzo mała.
          Jeśli te opinie są słuszne, to Gdańsk, Szeczcin, Łódź i inne miasta, którym z jakichś powodów należy się położenie nad morzem, muszą sobie tę kwestię odpuścić. Mają co najwyżej status podobny do Mikołajek, Węgorzewa i setek innych miejscowości znajdujących się nad jeziorami.
          Zaogniło się na końcu. To teraz wypowiem się ja, dyplomowany geograf.

Kiepscy ci "geografowie", według których Bałtyk nie jest morzem. Miał w przeszłości epizody, kiedy był jeziorem, ale to z winy między innymi zlodowacenia, które nam Szwedzi przysłali. Ale to były epizody (w sensie geologicznym) i w żaden sposób nie mogą Bałtykowi odebrać miana morza.
          Natomiast co się tyczy stwierdzeń, że Gdańsk czy Szczecin nie leżą nad morzem, a odpowiednio nad zatoką czy zalewem, to są one bez sensu. Definicja morza to "peryferyjna część oceanu światowego, otoczona z trzech stron lądem, lub oddzielona od oceanu wyspą lub archipelagiem". Natomiast zatoka to analogicznie "peryferyjna część morza, otoczona...). W takim razie morza: Adriatyckie, Jońskie, Tyrreńskie, Egejskie, a tym bardziej Czarne, Marmara czy Azowskie spadałyby do rangi zatok. Zatoką Morza Północnego stawałby się także Bałtyk.
          Z drugiej jednak strony powinno się wprowadzić nazwy: Morze Biskajskie, Morze Bengalskie, Morze Meksykańskie, Morze Kalifornijskie, Morze Gwinejskie itd....
          Pewne nazwy przyjęło się zwyczajowo i tak już jest. Natomiast odwoływanie się do nazw Morze Martwe, Aralskie czy (nie wymienione o dziwo) Kaspijskie jest nie na miejscu, albowiem są to jak najbardziej jeziora, nie posiadające naturalnego połączenia z wszechoceanem. W Polsce też możnaby wprowadzić nazwę Morze Śniardwy i co z tego?
          Gdańsk leży nad Zatoką Gdańską, a Szczecin nad Zalewem Wiślanym. Oba te akweny mają stałe połączenie z Bałtykiem, przez cieśniny duńskie z Morzem Północnym i z Atlantykiem. Wniosek prosty - Gdańsk i Szczecin leżą nad morzem.
          A kto się z tym nie zgadza, cóż...przecież są cały czas szkoły wieczorowe...
          A przed Tczewem rzeczywiście pierwsza szkoła morska była w Toruniu, ale wcale nie twierdzę, że ja mieszkam w takim razie nad morzem. Równie dobrze taką szkołę można było zorganizować w Szklarskiej Porębie czy Ustrzykach... I ponownie pytam - co z tego?
          Pozdrawiam wszystkie gorące głowy.
          Toruń przeprasza za Radio Maryja
          www.bobofruty.pl

Comment

• pirackamuza
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.12
            • 1908

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza
            Szczecin nad Zalewem Wiślanym
            To się popisałem, ale cóż - mnie też poniosło...

nad Zalewem Szczecińskim, oczywiście
            Toruń przeprasza za Radio Maryja
            www.bobofruty.pl

Comment

• arcy
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.07
              • 7538

Szkoła pilotów jest w Dęblinie i jakoś nikomu nie przeszkadza, że Dęblin nie leży w górach

Comment

• Aldach
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.07
                • 1269

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                Szkoła pilotów jest w Dęblinie i jakoś nikomu nie przeszkadza, że Dęblin nie leży w górach
                Dęblin nie leży też w niebie, a proszę, piloci po niebie latają

Comment

• Pogoniarz
                  † 1971-2015 Piwosz w Raju
                  • 2003.02
                  • 7971

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuza
                  To się popisałem, ale cóż - mnie też poniosło...

nad Zalewem Szczecińskim, oczywiście
                  O kurde czego to ja się dowiaduję Całe życie myślałem ,że jest położony w Dolinie Dolnej Odry.Zalew Szczeciński umownie zaczyna się w okolicach Trzebieży(parę kilometrów za Policami),a to nawet torem wodnym jest to dobrych parę kilometrów od peryferyjnych dzielnic Szczecina.

Prawie jak Piwo
                  SZCZECIN

Comment

• kiszot
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8107

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
                    O kurde czego to ja się dowiaduję Całe życie myślałem ,że jest położony w Dolinie Dolnej Odry.Zalew Szczeciński umownie zaczyna się w okolicach Trzebieży(parę kilometrów za Policami),a to nawet torem wodnym jest to dobrych parę kilometrów od peryferyjnych dzielnic Szczecina.
                    powinni zmienic na Zalew Policyjny.
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• kangurpl
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2002.03
                      • 2660

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
                      O kurde czego to ja się dowiaduję ....
                      No widzisz, człowiek całe życie się uczy
                      Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                      "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• remfire
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1334

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                        powinni zmienic na Zalew Policyjny.
                        Bardzo ciekawa nazwa, tylko woda powinna byc niebieska

Comment

Przetwarzanie...