No popatrz - a ja uważam że to Ty przesadziłeś pisząc totalne bzdury na poparcie swojej groteskowej tezy. Napisałem co o tym myślę (tzn. o wypowiedzi a nie o Tobie) i dowiedziałem się że przesadziłem. Znaczy co? Są na forum osoby, których poglądów krytykować nie wolno bo wszystko biorą do siebie? "Nie krytykuj wypowiedzi użytkownika Abernacka bo się obrazi" - trochę to głupio brzmi, nieprawdaż? Ale może dla uniknięcia sytuacji jak zaistniała obecnie warto takie sformułowanie do obowiązujących na forum zasad dopisać.
Nad morzem :D a co to znaczy?
Collapse
X
-
Gostek ty chyba podstawowych zasad nie rozumiesz. Mi nie chodzi, że mnie skrytykowałeś a o to, że publicznie mnie znieważyłeś!Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernackaGostek ty chyba podstawowych zasad nie rozumiesz. Mi nie chodzi, że mnie skrytykowałeś a o to, że publicznie mnie znieważyłeś!Last edited by Jimmy_jb; 2007-01-24, 20:01.Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański SłonecznaComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekSpotkałem się z opiniami biologów, geografów, że Bałtyk nie jest morzem. Wg nich to słabo zasolone jezioro połączone przesmykiem z otwartymi morzami. Wymiana wód z morzem (oceanem) jest bardzo mała.
Jeśli te opinie są słuszne, to Gdańsk, Szeczcin, Łódź i inne miasta, którym z jakichś powodów należy się położenie nad morzem, muszą sobie tę kwestię odpuścić. Mają co najwyżej status podobny do Mikołajek, Węgorzewa i setek innych miejscowości znajdujących się nad jeziorami.
Kiepscy ci "geografowie", według których Bałtyk nie jest morzem. Miał w przeszłości epizody, kiedy był jeziorem, ale to z winy między innymi zlodowacenia, które nam Szwedzi przysłali. Ale to były epizody (w sensie geologicznym) i w żaden sposób nie mogą Bałtykowi odebrać miana morza.
Natomiast co się tyczy stwierdzeń, że Gdańsk czy Szczecin nie leżą nad morzem, a odpowiednio nad zatoką czy zalewem, to są one bez sensu. Definicja morza to "peryferyjna część oceanu światowego, otoczona z trzech stron lądem, lub oddzielona od oceanu wyspą lub archipelagiem". Natomiast zatoka to analogicznie "peryferyjna część morza, otoczona...). W takim razie morza: Adriatyckie, Jońskie, Tyrreńskie, Egejskie, a tym bardziej Czarne, Marmara czy Azowskie spadałyby do rangi zatok. Zatoką Morza Północnego stawałby się także Bałtyk.
Z drugiej jednak strony powinno się wprowadzić nazwy: Morze Biskajskie, Morze Bengalskie, Morze Meksykańskie, Morze Kalifornijskie, Morze Gwinejskie itd....
Pewne nazwy przyjęło się zwyczajowo i tak już jest. Natomiast odwoływanie się do nazw Morze Martwe, Aralskie czy (nie wymienione o dziwo) Kaspijskie jest nie na miejscu, albowiem są to jak najbardziej jeziora, nie posiadające naturalnego połączenia z wszechoceanem. W Polsce też możnaby wprowadzić nazwę Morze Śniardwy i co z tego?
Gdańsk leży nad Zatoką Gdańską, a Szczecin nad Zalewem Wiślanym. Oba te akweny mają stałe połączenie z Bałtykiem, przez cieśniny duńskie z Morzem Północnym i z Atlantykiem. Wniosek prosty - Gdańsk i Szczecin leżą nad morzem.
A kto się z tym nie zgadza, cóż...przecież są cały czas szkoły wieczorowe...
A przed Tczewem rzeczywiście pierwsza szkoła morska była w Toruniu, ale wcale nie twierdzę, że ja mieszkam w takim razie nad morzem. Równie dobrze taką szkołę można było zorganizować w Szklarskiej Porębie czy Ustrzykach... I ponownie pytam - co z tego?
Pozdrawiam wszystkie gorące głowy.Toruń przeprasza za Radio Maryja
www.bobofruty.plComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuzaSzczecin nad Zalewem Wiślanym
nad Zalewem Szczecińskim, oczywiścieToruń przeprasza za Radio Maryja
www.bobofruty.plComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pirackamuzaTo się popisałem, ale cóż - mnie też poniosło...
nad Zalewem Szczecińskim, oczywiście
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PogoniarzO kurde czego to ja się dowiaduję Całe życie myślałem ,że jest położony w Dolinie Dolnej Odry.Zalew Szczeciński umownie zaczyna się w okolicach Trzebieży(parę kilometrów za Policami),a to nawet torem wodnym jest to dobrych parę kilometrów od peryferyjnych dzielnic Szczecina.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika PogoniarzO kurde czego to ja się dowiaduję ....Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
Comment