Admin: wydzielono z tematu konkretnego: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=1569
=======================
=======================
Niskoprocentowy (9,5%) napój alkoholowy otrzymywany z jęczmienia, chmielu, słodu, wody i drożdży.
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE:
Ciemna (czasem złota jak sfermentuje) barwa, chmielowy zapach, gorzki smak oraz obfita piana. Półproduktem w procesie produkcji Portera jest brzeczka piwna, którą po zaszczepieniu drożdżami poddaje się fermentacji w kadziach, w wyniku czego otrzymuje się tzw. piwo zielone, poddawane dłuższemu leżakowaniu w tankach oraz filtrowaniu i pasteryzowaniu, a następnie rozlewane do butelek.
Dojlidy Porter należy do piw górnej fermentacji. (Można rozróżnić piwa górnej i dolnej fermentacji, w zależności od typu stosowanych drożdży)
Moim zdaniem piwo godne uwagi.
=======================
=======================
Niskoprocentowy (9,5%) napój alkoholowy otrzymywany z jęczmienia, chmielu, słodu, wody i drożdży.
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE:
Ciemna (czasem złota jak sfermentuje) barwa, chmielowy zapach, gorzki smak oraz obfita piana. Półproduktem w procesie produkcji Portera jest brzeczka piwna, którą po zaszczepieniu drożdżami poddaje się fermentacji w kadziach, w wyniku czego otrzymuje się tzw. piwo zielone, poddawane dłuższemu leżakowaniu w tankach oraz filtrowaniu i pasteryzowaniu, a następnie rozlewane do butelek.
Dojlidy Porter należy do piw górnej fermentacji. (Można rozróżnić piwa górnej i dolnej fermentacji, w zależności od typu stosowanych drożdży)
Moim zdaniem piwo godne uwagi.
Comment