wydzielone z: Dojlidy, Porter

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mefisto446
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2006.03
    • 2

    wydzielone z: Dojlidy, Porter

    Admin: wydzielono z tematu konkretnego: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=1569
    =======================
    =======================

    Niskoprocentowy (9,5%) napój alkoholowy otrzymywany z jęczmienia, chmielu, słodu, wody i drożdży.

    CECHY CHARAKTERYSTYCZNE:

    Ciemna (czasem złota jak sfermentuje) barwa, chmielowy zapach, gorzki smak oraz obfita piana. Półproduktem w procesie produkcji Portera jest brzeczka piwna, którą po zaszczepieniu drożdżami poddaje się fermentacji w kadziach, w wyniku czego otrzymuje się tzw. piwo zielone, poddawane dłuższemu leżakowaniu w tankach oraz filtrowaniu i pasteryzowaniu, a następnie rozlewane do butelek.

    Dojlidy Porter należy do piw górnej fermentacji. (Można rozróżnić piwa górnej i dolnej fermentacji, w zależności od typu stosowanych drożdży)

    Moim zdaniem piwo godne uwagi.
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mefisto446
    Niskoprocentowy (9,5%) napój alkoholowy...


    ...Ciemna (czasem złota jak sfermentuje) barwa...

    ...Dojlidy Porter należy do piw górnej fermentacji...
    takiego nagromadzenia bzdur w jednej, krótkiej wypowiedzi to dawno nie widziałam

    A tak przy okazji - kolega w ogóle zauważył, ze to piwo juz dawno nie jest produkowane?
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • Pogoniarz
      † 1971-2015 Piwosz w Raju
      • 2003.02
      • 7971

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mefisto446
      Niskoprocentowy (9,5%) napój alkoholowy otrzymywany z jęczmienia, chmielu, słodu, wody i drożdży.

      CECHY CHARAKTERYSTYCZNE:

      Ciemna (czasem złota jak sfermentuje) barwa, chmielowy zapach, gorzki smak oraz obfita piana. Półproduktem w procesie produkcji Portera jest brzeczka piwna, którą po zaszczepieniu drożdżami poddaje się fermentacji w kadziach, w wyniku czego otrzymuje się tzw. piwo zielone, poddawane dłuższemu leżakowaniu w tankach oraz filtrowaniu i pasteryzowaniu, a następnie rozlewane do butelek.

      Dojlidy Porter należy do piw górnej fermentacji. (Można rozróżnić piwa górnej i dolnej fermentacji, w zależności od typu stosowanych drożdży)

      Moim zdaniem piwo godne uwagi.
      Czytałem pięć razy,gdyż przeczytać takie ciekawostki , to doprawdy news roku
      Mefisto446 jesteś normalnie debeściak,chyba lesio w nadmiarze Ci troszkę zaszkodził


      Prawie jak Piwo
      SZCZECIN

      Comment

      • Krotoszyniak
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2002.08
        • 516

        #4
        Zwykly trol nic wiecej .
        Admin z Ratebeera
        Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
        Poromotor piwnej Polski na swiat :)

        Comment

        • mefisto446
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.03
          • 2

          #5
          Wszystko co tutaj napisałem to prawda. Proszę sobie sprawdzić co to znaczy piwa górnej fermentacji.

          Piwo dostałem od kolekcjonerów.

          Pozdrawiam!

          Comment

          • Marusia
            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mefisto446
            Proszę sobie sprawdzić co to znaczy piwa górnej fermentacji.
            Będę zgadywać: to piwa ciemne, ktore po sfermentowaniu robią się złociste
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • albeertos
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 2313

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mefisto446
              Wszystko co tutaj napisałem to prawda. Proszę sobie sprawdzić co to znaczy piwa górnej fermentacji.

              Piwo dostałem od kolekcjonerów.

              Pozdrawiam!
              Cała prawda i tylko prawda? Kolekcjonerzy może powiedzieli w jakiej temperaturze jest fermentacja? Może chodziło o piętro że jest górnej?
              (_)>
              Nigdy się nie poddawaj!!!
              Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
              Lech jest tam gdzie jego wiara
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23960

                #8
                wydzieliłem z tematu głównego o porterze Dojlidzkim, chciałbym jednak prosić o spokojne podejście do tego wątku
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • Twilight_Alehouse
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2004.06
                  • 6310

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                  chciałbym jednak prosić o spokojne podejście do tego wątku
                  Ja na pewno podejdę spokojnie, bo traktuję go w kategoriach humorystycznych

                  Mefisto, ci kolekcjonerzy nagadali Ci masę głupot o porterze dojlidzkim. A co to jest górna fermentacja, to akurat całkiem sporo osób na tym forum wie. Wie też, że porter nijak nie będzie złocisty

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    T_A, nie psuj zabawy, ja jestem bardzo ciekawa, co Mefisto jeszcze napisze
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mefisto446
                      Niskoprocentowy (9,5%) napój alkoholowy otrzymywany z jęczmienia, chmielu, słodu, wody i drożdży.
                      Duzo tego niesłodowanego jęczmienia tam jest?

                      Comment

                      • Twilight_Alehouse
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2004.06
                        • 6310

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        T_A, nie psuj zabawy, ja jestem bardzo ciekawa, co Mefisto jeszcze napisze
                        Ale może w odpowiedzi na moje słowa przytoczy opinię ekspertów, tj. rzeczonych kolekcjonerów

                        Comment

                        • sibarh
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2005.01
                          • 10387

                          #13
                          A ja bardzo chętnie poznałbym tych "kolekcjonerów". Ciekawe z jakiego są miasta. Mam nadzieję, ze nie z Białegostoku. Wystarczy jeden miejscowy minister.
                          2800 nowe piwa opisałem na forum
                          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                          Comment

                          Przetwarzanie...
                          X