Mi zawsze wydawało się, że kolor przestaje być podstawowym, gdy mozna go otrzymać za pomocą innych.
Kolorki [z tematu o kombiaku]
Collapse
X
-
Żółty jest kolorem podstawowym w skali CMYK. Można go uzyskać poprzez zmieszanie czerwonego i zielonego w skali RGB. Czy przez to przestaje być podstawowym? Powiedz to drukarzowi - a dowiesz się, dlaczego powiedzenie "klnie jak szewc" ma pewne braki.
Dobra - podstawowym kolorem jest taki, którego nie można uzyskać poprzez mieszanie innych kolorów z tego samego zestawu.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Polecam nazwy kolorów wymyślone przez firmy. Obśmialem się ostatnio w Castoramie jak norka.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika yemiołkachłopcy, tak mądrze gadacie, ale i tak wiem, że macie problemy z odróżnieniem różowego od pomarańczowegoi brwi od rzęs
i sukienki od spódnicy
EEEE! Ja różowe brwi odróżnię od pomarańczowej spódnicy.
A wracając do koloru samochodu, od czego ta dyskusja rozpoczęła się.
Byłem wczoraj w salonie. Zerknąłem w papiery już prawie mojego samochodu.
Ma jak byk wpisane: beż metalic.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy[...] Ba - to w sumie jest niewykonalne - zwykłego złotego nie uzyskasz poprzez mieszanie barw z żadnej z "popularnych" zestawów: RGB, CMYK, HSB, Lab czy Pantone.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzyŻółty jest kolorem podstawowym w skali CMYK. Można go uzyskać poprzez zmieszanie czerwonego i zielonego w skali RGB. Czy przez to przestaje być podstawowym? [...]Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_ShaggyDla ścisłości: "zwykły złoty" we wzorniku Pantone'a jest dostępny bezpośrednio; Pantone nie jest - jak pozostałe - modelem barwnym, tylko katalogiem kolorów.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_ShaggyI znów dla ścisłości - model RGB jest modelem substraktywnym, wobec czego trudno mówić o mieszaniu czegokolwiek. Kolor żółty na monitorze uzyskuje się poprzez "usunięcie" składowej niebieskiej w wyświetlanym punkcie.
A w modelu RGB jak najbardziej można ze sobą mieszać światła (kolory) składowe uzyskując w ten sposób światło białe.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]Comment
-
Na upartego można, ale najpierw trzeba rozdzielić świato białe na składowe...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_AlehouseNie selenowy, a seledynowy.
A niebieski to niby od czego jak nie od nieba? Więc też nie spełnia Twoich kryteriów...
Pieczarku, odrzuciłeś niebieski a w zamian masz modry.
PS. Pod względem nazywania kolorów też jestem prawdziwym mężczyzną - mam kłopot nawet z określeniem barwy piwa, a śliwkowe i wiśniowe to mogą być dla mnie smaczki w piwie górnej fermentacji a nie jakieś tam koloryLepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)Comment