Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mistrzu
Rocznice
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MistrzuJeszcze dzisiaj mija rocznica:
(...)
Dzisiaj obchodzą również urodziny:
(...)
Lenny Kravitz - amerykański wokalista
(...)
To ten gość z piosenki RS - "a do tego jakiś cieć śpiewa, że r'n'r już zdycha"
A swoją drogą, niezły z Lennego mieszaniec - Żymud, albo MurzydLast edited by iron; 2006-05-27, 09:48.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
31 na 1.06.1962 - powieszono Adolfa Eichmanna
Obersturmbannführer SS Adolf Eichmann był pełnomocnikiem Heinricha Himmlera ds. ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej. Po wojnie ukrywał się w Argentynie, z której to uprowadził go Mossad i dostarczył do Izraela. Po wyroku zwłoki spalono a prochy wysypano do Morza Czerwonego. Kilku historyków twierdzi, że Eichmann był pochodzenia żydowskiego.
A wczoraj minęła 575 rocznica spalenia na stosie św. Joanny dArc.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ironA swoją drogą, niezły z Lennego mieszaniec - Żymud, albo MurzydW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
31 maja 1916 - bitwa jutlandzka
31 maja 1916 r. rozpoczęła się bitwa jutlandzka, bój głównych flot wojennych Anglii i Niemiec (skończyła się nad ranem 1 czerwca). Celem floty cesarskiej było pobicie części floty królewskiej i przełamanie blokady morskiej. Mimo porażki taktycznej ANglicy odnieśli zwycięstwo w skali strategicznej - flota niemiecka nie wykonała postawionych zadań i jej główne siły już w zasadzie do końca wojny przebywały w portach.
Anglicy stracili trzy krążowniki liniowe, trzy krążowniki pancerne i osiem niszczycieli, Niemcy jeden krążownik liniowy, mały okręt liniowy, cztery krążowniki lekkie i cztery niszczyciele.
Bitwa jutlandzka była największą bitwą morską I wojny światowej i drugą "wszechczasów". Tylko pod Lepanto, 7 października 1571 r., odbyła się większa bitwa, pomiędzy flotami Turcji i Ligi Świętej, w której zwyciężyli chrześcijanie.Last edited by Krzysiu; 2006-05-31, 14:06.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MistrzuObersturmbannführer SS Adolf Eichmann był pełnomocnikiem Heinricha Himmlera ds. ostatecznego rozwiązania kwestii żydowskiej. Po wojnie ukrywał się w Argentynie, z której to uprowadził go Mossad i dostarczył do Izraela. Po wyroku zwłoki spalono a prochy wysypano do Morza Czerwonego. Kilku historyków twierdzi, że Eichmann był pochodzenia żydowskiego.
A wczoraj minęła 575 rocznica spalenia na stosie św. Joanny dArc.Last edited by Radegast; 2006-05-31, 19:49.Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy
Comment
-
-
2 czerca 1939
2 czerca 1939 - zatonięcie angielskiej łodzi podwodnej Thetis. Informacja wydała mi się ciekawa ze względu, że na tej łodzi zginęły dwie załogi. Pierwszy raz okręt zatonął podczas próbnego zanurzenia wkrótce po opuszczeniu stoczni. Na pokładzie znajdowały się 103 osoby, oprócz części załogi także robotnicy stoczniowi, komisja Admiralicji, inżynierowie. Thetis poszedł na dno z powodu niedomkniętej wyrzutni torpedowej i wady konstrukcyjnej drzwi jednej z wewnętrznych grodzi. Okręt odało się opuścić czterem osobom, pozostali - 99 osób - zginęli.
Thetis został podniesiony, wyremontowany i wcielony do służby pod nazwą Thunderbolt (kpt. Crouch); 14 marca 1943 r. Thunderbolt zatonął drugi raz wraz z całą załogą (56 marynarzy) podczas ataku na konwój w rejonie cieśniny Messyńskiej, zaatakowany przez włoską korwetę Cicogna.
dane zaczerpnięte z serwisu history.serw.com.plLast edited by Mistrzu; 2006-06-02, 16:18.
Comment
-
-
Bitwa pod Dobromierzem, 4.06.1745 r.
Tego dnia na polach między Strzegomiem a Dobromierzem rozegrała się największa bitwa II wojny śląskiej, między armia pruską, dowodzoną przez króla Fryderyka, a armiami austriacką i saską, dowodzonymi przez Karla Lothringen i księcia Sachsen - Weissenfels. Armia sprzymierzonych poniosła klęskę, a w czasie miała miejsce szarża pułku dragonów Bayreuth, uważana na najświetnieszy wyczyn kawalerii pruskiej w hitorii wojen.
Wynik bitwy przesądził o ostatecznym opanowaniu Śląska przez Prusy. znaczenie strategiczne świdnicy zostało docenione przez przekszałcenie jej w twierdzę
Comment
-
-
No i co?
dogadali sie ludzie z kad kazdy tylko mysli, aby zniknac
chwala glupocie narodowi niemieckiemu
p.s.
Czytajac to bacz na lata minione
Ja jestem za racja kazdej nacji, nie wazne jak sie obracajaw tej naszej kuli (koli) ziemskiej.Ja kosmita, w srod serow i wina piwa szukajacy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RadegastChcesz bitwy?
Wiec walcz! Ale zwyciez sam samiutki!
inni CIE ZGLADZA!
Comment
-
-
8 czerwca 1940 roku
Dzisiaj mija 66 lat od momentu gdy u wybrzeży Norwegii zatonął ORP "Orzeł", najsłynniejszy polski okręt podwodny. Mam nadzieje, że jego historia od wybuchu wojny aż po zaginięcie jest znana każdemu Forumowiczowi z browar.biz?
Comment
-
Comment