Przy Piwie o Zakątkach Świata - odwiedzonych, wymarzonych

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Semper_Fidelis
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.10
    • 78

Pomimo tego, że pracuję w turystyce, to "szewc bez butów chodzi". Jak dotąd byłem jedynie w USA i Pradze. W temacie piwo o Pradze nie trzeba wiele mówić - wiadomo, prawie raj. O USA - hmmm, wiem dlaczego podają piwo schłodzone tak, że zęby bolą. Wtedy masz wrażenie, że smaku piwa nie czuć bo jest takie zimne. W rzeczywistości to piwo po prostu nie ma smaku. Musiałem się posiłkować eksportowymi - inna sprawa, że tego wybór mają spory, choć naszych nie widziałem. Może dlatego, że w Atlancie nie ma zbyt dużo Polaków. Największe zdziwienie u tamtejszej rodzinki wzbudziło Norweskie piwo Aass . Ciekawe dlaczego? Z ciekawostek piłem piwo kukurydziane. Było dziwne, po prostu inne, ale przynajmniej miało smak.

Z marzeń - Irlandia i Szkocja. Bynajmniej nie w celu zarobkowym. Tylko gdzie znaleźć odpowiednią ilość czasu? No i cudze chwalicie, swojego nie znacie. Nie wiem czy życia starczy, aby zobaczyć wszystko to co bym chciał w naszym kraju.
    "Ergo bibamus!"

Comment

• Yanas
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2008.01
      • 9

moje bardziej egzotyczne wyjazdy i przywiezione z nich piwa :
      kazachstan - ''tien-shan''
      kirgizja - ''belovodskoe'' (właśnie spadło z półki i pozostała po nim miazga.. )
      chiny - yuang long czy jakoś tak..spadło razem z powyższym..
      wietnam - ''bia ha noi''
      indie - ''kingfisher premium''
      gruzja - ''kazbegi''

ponadto kilkanaście piw europejskich,min. frost,damm,efes,ciuc,chisiniau itd.

Comment

• kuczman
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2008.01
        • 146

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
        Jeśli nic się nie stanie i jakieś licho nie zapeszy to jedno z moich marzeń spełni się w tym roku. Uwzględniając kilka moich wskazówek co do miejsc Klub Podrózy Horyzonty organizuje 3-tygodniową eskapadę śladami Krzyżowców w Syrii i Jordanii (Liban będzie później). Program obejmuje nie tylko sztandarowe zamki jak np największy średniowieczny zamek na świecie - Krak de Chevalier, Kerak, Krak de Montreal (Szubak) ale tez równiez i mało znane fortece i zamki (takze ruiny) w tych dwóch krajach.
        Oczywiście wypad uwzględnia także inne zabytki światowej kultury jak Palmyra, Apamea, Maaloua, Bosra (także z pamiątkami po Krzyżowcach) czy Petra gdzie oprócz legendarnego juz miasta Nabatejczyków są także ruiny 3 zamków z okresu wypraw krzyżowych.

Rozpoczęcie 12 sierpnia, jeśli ktoś byłby zainteresowany wspólną eskapadą proszę o kontakt na PW (podam ceny oraz szczegołówy plan)
        Ja bede w Libanie w pierwszy tydzien marca, ale... z piwem to tam chyba kiepsko mysle

Comment

• MarcinKa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.02
          • 2737

Świetny temat.
          Ja mam takie trzy wymarzone miejsca, wyprawy.

Etiopia (bardziej pod kątem historycznym).
          Kolej Transsyberyjaka (obowiązkowo do Władywostoku) z Bajkałem i Mongolią. Chętnie bym dodał jeszcze rejs Leną do Jakucka.
          Gruzja (również pod kątem historii)

Może ktoś wybiera się w tamte strony?
          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• grzeber
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 2898

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarcinKa
            Świetny temat.

Kolej Transsyberyjaka (obowiązkowo do Władywostoku) z Bajkałem i Mongolią. Chętnie bym dodał jeszcze rejs Leną do Jakucka.

Transsybir z Moskwą, Irkuckiem, Bajkałem, Mongolią, Chinami i Władywostokiem przejechałem w 2006 roku. Polecam.

Gruzja wraz z Armenią i Azerbejdżanem bardzo chodzi mi po głowie, ciekawe kiedy się uda.
            Etiopia to też ciekawy kierunek ale przelot już ciut droższy niestety. Najchętniej z Somalilandem i Sudanem bym to połączył .
            pozdrawiam
            www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• MarcinKa
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2005.02
              • 2737

Bilety ok 490 euro. Sudan i Somalia za bezpieczne nie są, w przeciwieństwie do Etiopii. Ale nawet jak by były to casowo by to zajęło duuużo. Samą Etiopię chcąc obskoczyć trzeba z miesiąc poświęcić. No chyba, że wszędzie się lata samolotami i wynajmuje terenówki, to może. Ale koszty szybko wtedy rosną i zaczyna trochę brakować luzu.
              Ostatnia zmiana dokonana przez MarcinKa; 2008-02-04, 00:51.
              To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• grzeber
                Major Piwnych Rewolucji
                🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 2898

Bilety ok 490 euro. Sudan i Somalia za bezpieczne nie są, w przeciwieństwie do Etiopii. Ale nawet jak by były to casowo by to zajęło duuużo. Samą Etiopię chcąc obskoczyć trzeba z miesiąc poświęcić. No chyba, że wszędzie się lata samolotami i wynajmuje terenówki, to może. Ale koszty szybko wtedy rosną i zaczyna trochę brakować luzu.
                490 € razem z opłatami, kurcze nie wiedziałem, że tak tanio .

Nie chodziło mi o całą Somalię, ale o Somaliland, tam o ile mi wiadomo jest spokojniej choć ostatnio się nie dowiadywałem. W większości Sudanu też jest raczej ok, jeśli się odpowiednio zachowuje.
                pozdrawiam

Comment

• huanghua
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.10
                  • 1910

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
                  Transsybir z Moskwą, Irkuckiem, Bajkałem, Mongolią, Chinami i Władywostokiem przejechałem w 2006 roku. Polecam.
                  Jak długo podróżowałeś? I ile płaciłeś za całą zabawę?
                  Ja w 2001 roku za 5 tygodni jeżdżenia zapłaciłem jakieś 2500 PLN. Mam zamiar powtórzyć chociaż część.
                  Ile teraz kosztuje transsib "Moskwa-Władywostok"?
                  Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2008-02-04, 06:54.
                  W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• abernacka
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2003.12
                    • 10867

Tradycyjnie co roku w lutym wybieram się na piwny szlak do Niemiec. Już za trzy tygodnie odwiedzę kilkanaście browarów w Saksonii-Anhalt. M.in. browary w górach Harzu (Wippra, Alexisbad, Gernrode) oraz w miastach: Quedlinburgu, Sangerhausen, Halfta, Rolitz, Kothen, Dessau, Lutherstadt Eisleben, Lutherstadt Wittenberg i Landsbergu. A w kwietniu odwiedzę browary w Szlezwiku-Holsztyn.
                    Piwna turystyka według abernackiego

Comment

• becik
                      🥛🥛🥛
                      • 2002.07
                      • 14999

Świetny temat.

Gruzję też mam w swoich planach, Rosja i Mongolia także - nawet mam już koncepcję
                      Podróże tegoroczne juz zaplanowane, 3 trasy i pozostaje tylko czekać na zaplanowane terminy. Pierwsza trasa już za 2 miesiące: południowa Serbia z Kosowem, Macedonia, Albania, Czarnogóra. Oczywiscie jak to w moim wypadku browarowo-zamkowa ale mając do wyboru jedno lub drugie wybieram drugie
                      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• MarcinKa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.02
                        • 2737

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzeber
                        490 € razem z opłatami, kurcze nie wiedziałem, że tak tanio .
                        Troszkę naciągnąłem, bo wylot jest z.. Pragi. A dojazd tam też nie jest za darmo. Oczywiście rezerwacje trzeba trochę wcześniej robić.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                        Jak długo podróżowałeś? I ile płaciłeś za całą zabawę?
                        Ja w 2001 roku za 5 tygodni jeżdżenia zapłaciłem jakieś 2500 PLN. Mam zamiar powtórzyć chociaż część.
                        Ile teraz kosztuje transsib "Moskwa-Władywostok"?
                        No to można by się umówić na jakieś piwo w Ułan Bator, ale najwcześniej w 2009r.
                        A tak serio to możesz pomyśleć o BAMie. Samolotem do Krasnojarska, a potem już koleją do Tajszetu gdzie się zaczyna BAM. Można dojechać aż nad Pacyfik (Sowietskaja Gawań), a trochę wcześniej jest Komsomolsk nad Amurem gdzie jest lotnisko.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                        Tradycyjnie co roku w lutym wybieram się na piwny szlak do Niemiec. Już za trzy tygodnie odwiedzę kilkanaście browarów w Saksonii-Anhalt. M.in. browary w górach Harzu (Wippra, Alexisbad, Gernrode) oraz w miastach: Quedlinburgu, Sangerhausen, Halfta, Rolitz, Kothen, Dessau, Lutherstadt Eisleben, Lutherstadt Wittenberg i Landsbergu. A w kwietniu odwiedzę browary w Szlezwiku-Holsztyn.
                        Od paru lat zawsze jak gdzieś jadę za granicę to robię dokłdne rozeznanie okolicy pod kątem browarów restauracyjnych, później zostaje mi tylko zaciągnąć pozostałych. Przeważnie są zadowoleni. Trochę pojeździliśmy w zeszłym roku po okolicach Frankfurtu n. Menem. Zdecydowanie polecam tamte okolice. Jest duże zagęszczenie małych browarków, nie tylko restauracyjnych. Do tego piękne tereny i urocze miasteczka.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                        Oczywiscie jak to w moim wypadku browarowo-zamkowa ale mając do wyboru jedno lub drugie wybieram drugie
                        No to Etiopia by Ci pasowała. Zamki są, piwo jest.
                        Gondar to chyba jedyne miejsce w czarnej Afryce, a może i całej gdzie są zami.
                        A piwo Etiopskie ponoć jest całkiem niezłe.

Comment

• becik
                          🥛🥛🥛
                          • 2002.07
                          • 14999

Becik się zabawił w Animoto i stworzyłem 2 takie dwa cudeńka

KONIECZNIE Z DWIEKIEM

Create, edit, and share videos with our free video maker. Combine your photos, video clips, and music to make quality videos in minutes. Get started free!

Create, edit, and share videos with our free video maker. Combine your photos, video clips, and music to make quality videos in minutes. Get started free!

na razie jest to zabawa z programem, próbuję rozgryźć co trzeba zrobić żeby trwało 30 sekund jedno, a nie dwa razy po 15 sek.

Z drugiej strony, jakby to nie wyglądało, jest to świetna rzecz, doskonała pamiątka z podróży. Ciekawe czy jest taka możliwość aby np zrobić reportaż ze wszystkich, kilkuset zdjęć Wtedy na pewno coś takiego bym sobie zrobił

Ok, jestem ciekaw Waszej opinii
                          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• żąleną
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.01
                            • 13239

Fajne! Ale wolałbym z jakąś muzyką etniczną. Nagrałem w Indiach kilka wavów, może sklecę w wolnej chwili coś podobnego.

Comment

• becik
                              🥛🥛🥛
                              • 2002.07
                              • 14999

Z muzyką jest kicha bo wybór mają niewielki ale można coś z własnego pc ściągnąć, ja nic nie miałem więc wybrałem to co było...trzeba będzie coś z czasem etnicznego wrzucić na dysk i gotowe

Comment

• grzeber
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 2898

Fajne, przypominają się moje wspomnienia z tych samych miejsc. Szkoda tylko, że takie krótkie. Jakbyś potrzebował jakąś muzykę z tamtych rejonów to daj znać.

Becik jak wyglądała ostatecznie wasza trasa po Syrii i Jordanii?
                                Ostatnia zmiana dokonana przez grzeber; 2008-07-03, 22:44.
                                pozdrawiam

Comment