Prawne konsekwencje spowodowane nadmiarem piwa

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

Ja bym potraktował post Krzysia nie jako besztanie a raczej jako przeciwwagę dla wcześnijszych (w tym mojej) wypowiedzi, które zbyt euforycznie podbudowały Laciferno Wszak nasz kolega złamał prawo, tyle, że my go żałujemy (sam ostatnio z LajboCKami zrobiłem podobny numer, choć bez wynoszenia krzeseł z knajpy ) i nie chcemy by przez chwilową pijacką głupotę miał jakieś przykre konsekwencje. Wszak nic się nikomu nie stało złego przez ich wybryk (to kolejny argument - niska szkodliwość społeczna czynu).

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Dwóch policjantów to jest dwóch świadków. Dla sądu grodzkiego to wystarczy. Barman mógł wyglądać przez okno, zresztą wystarczy, że na sali powie, że Lacriferno to jeden z tych, co wynieśli mu meble z lokalu. Zresztą widać na pierwszy rzut oka, że barman bardzo się wkurzył, skoro udało mu się spowodować wręczenie mandatu dzień później, a na dodatek ma jakieś chody w policji.

Czym innym jest odpowiedzialność dyscyplinarna policjantów za niedopełnienie procedury, a czym innym odpowiedzialność karna za złamanie prawa. Wydaje wam się, że nikt w policji się na tym nie zna?

Comment

• zythum
        • 2001.08
        • 8305

NIc się nie bój - tylko teraz trzymaj się wersji, że nie piłęś żadnego piwa. Tego Ci nikt nie udowodni. Wystarczy,że adwokat zapyta barmna o szczegóły - ten nei będzie wstanie ich na pewno podać, zresztą możesz przedstawić to jako jego zemstę i stanie się niewiarygodny.

ps. jedyne zagrożenie to Twój kolega który przyjmując mandat przyznał się do winy.
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• zythum
          • 2001.08
          • 8305

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grzes_ch
          Może to zrobić pod warunkiem odmowy przyjęcia mandatu i ma na to 30 dni.

Akurat z doświadczenia wiem ( spór z policją drogową ) , że uchybienia formalne są częstym powodem umożenia postępowania.

W postępowaniu mandatowym zgodnie z kodeksem w sprawach o wykroczenia ( a tylko takie będzie miało miejsce bo policjant chciał wręczyć mandat ) można nałożyć grzywnę w wysokości do 500 złotych, dodatkowo można być obciążonym kosztami postępowania. Nie ma mowy o wpisie do rejestru skazanych .
          I to jest to.
          A gadania Krzysia nie bierz poważnie. On zawsze udaje, że wszystko wie ale to nieprawda
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

Comment

• garfunkel
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.04
            • 1068

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zythum
            I to jest to.
            A gadania Krzysia nie bierz poważnie. On zawsze udaje, że wszystko wie ale to nieprawda
            Nie wątpcie, bo nie będziecie zbawieni. Amen.

Comment

• kot_z_cheshire
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.11
              • 2201

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika garfunkel
              Nie wątpcie, bo nie będziecie zbawieni. Amen.
              Przekonałać mnie. Przestaję watpić.
              Młode koty mają adhd, niestety.
              Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
              Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
              Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

Comment

• JAckson
                🍼🍼
                • 2004.05
                • 6123

Ale ciekawa historia

Ciekawe czy dowodem w sprawie może być przyznanie się do winy na forum internetowym (patrz post nr 1).
                MM961
                4:-)

Comment

• garfunkel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.04
                  • 1068

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
                  Przekonałać mnie. Przestaję watpić.
                  A mówią, że nie można być prorokiem we własnym kraju...źle mówią.

Całkiem jednak nie można przestać wątpić. Zamiast w Krzysia, trzeba wątpić w coś innego, żeby nas potem byle erudyta nie posądzał o brak myślenia, powołując się na kartezjuszowskie: "wątpię, więc myślę - myślę, więc jestem." Zawsze o tym pamiętam i na wszelki wypadek w coś wątpię.

PS Kocie, nieodmiennie jestem Tobą poważnie zainteresowana.

Comment

• Pogoniarz
                    † 1971-2015 Piwosz w Raju
                    • 2003.02
                    • 7971

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                    Ale ciekawa historia

Ciekawe czy dowodem w sprawie może być przyznanie się do winy na forum internetowym (patrz post nr 1).
                    Myślisz,że tam jakiś policmajster potrafi obsługiwać kompa i do tego zna tę stronę?
                    Psy dały d...nie spisali delikwentów(jeśli tak było),nie wiem czy spisali notatkę?Jeśli nie przyjmuje się mandatu ,sprawa idzie do sądu grodzkiego z tym ,że na miejscu zdarzenia musisz odmówić przyjęcia mandatu.Tu widzę,że czegoś takiego nie było.
                    Kolega popełnił błąd przyjmując mandat,ale i z tego może się wytłumaczyć.-choć chyba jest za późno (zależy oczywiście co mu napisali na mandacie).
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Pogoniarz; 2006-05-30, 10:02.

Prawie jak Piwo
                    SZCZECIN

Comment

• kot_z_cheshire
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.11
                      • 2201

Całkiem jednak nie można przestać wątpić. Zamiast w Krzysia, trzeba wątpić w coś innego, żeby nas potem byle erudyta nie posądzał o brak myślenia, powołując się na kartezjuszowskie: "wątpię, więc myślę - myślę, więc jestem." Zawsze o tym pamiętam i na wszelki wypadek w coś wątpię.
                      Czasem mam wrażenie, że tak naprawdę wątpliwość (bynajmniej nie dotycząca Krzysia!), to jedyna pewnośc w moim żywocie

PS Kocie, nieodmiennie jestem Tobą poważnie zainteresowana.
                      Madness, it's calling madness
                      Aczkolwiek...Przyznam, że sama zafrapowanam (bynajmniej nie sobą..).
                      Ostatnia zmiana dokonana przez kot_z_cheshire; 2006-05-30, 10:06.
                      Młode koty mają adhd, niestety.
                      Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                      Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                      Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

Comment

• grzes_ch
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.10
                        • 612

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
                        Kolega popełnił błąd przyjmując mandat,ale i z tego może się wytłumaczyć.-choć chyba jest za późno (zależy oczywiście co mu napisali na mandacie).
                        Nie jest za późno.
                        Ukarany może w terminie 7 dni o daty uprawomocnienia się mandatu złożyć wniosek o jego uchylenie do sądu, na którego obszarze grzywna została nałożona.

Comment

• dzidek1960
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.01
                          • 1548

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
                          Czym innym jest odpowiedzialność dyscyplinarna policjantów za niedopełnienie procedury, a czym innym odpowiedzialność karna za złamanie prawa. Wydaje wam się, że nikt w policji się na tym nie zna?
                          Ta dyskusja przpomniała mi taką sprawę. Leszczyńscy policjanci z drogówki nagminnie polowali na kierowców zatrzymując radiowóz w miejscach niedozwolonych i tam łapiąc na radar. Tak też zrobili dwa lata temu na wiadukcie kolejowym. Ustawili się na samej górze, na pasie wjazdowym dla wjeżdżających z bocznego podjazdu i łapali na całego. Jeden z kierowców odmówił przyjęcia mandatu, argumentując to zatrzymaniem z naruszeniem prawa przez policję. Był sąd grodzki, który podtrzymał mandat. Kierowca odwołał się. Sąd wojewódzki uchylił mandat przyjmując argument, że policja nie może karać sama łamiąc prawo. Drogówka nadal poluje na kierowców, ale nie ustawia już radiowozów na zakazie.
                          W tym przypadku też można powoływać się na niedopełnienie obowiązków, lecz nie wiadomo co policjanci napisali w notatce, wszak mogli ją uzupełnić o dane po fakcie z innych im znanych źródeł a Wasz stan nietrzeźwości to z Was robi niewiarygodnych świadków. Przecież mógł Wam się urwać film i nie pamiętacie wszystkiego, w tym że Was wylegitymowali.
                          "Ma jednak kraj polski napój warzony
                          z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                          piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                          do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                          mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                          wybornym smakiem"
                          Jan Długosz, Historie Piwne
                          Moja strona www w początkowym okresie budowy

Comment

• kiszot
                            🍼🍼
                            • 2001.08
                            • 8119

Ja kiedyś nie przyjąłem mandatu i sprawa poszła do sądu.Oczywiście po 2 latach się przedawniła
                            Natomiast co do okoliczności to tez były bardzo ciekawe aczkolwiek nie miały nic wspólnego z piwem.Otóż zaparkowałem samochód pod bramą wjazdowa na plac w kamienicy mojej matki.Do srodka nie mogłem wjechac bo stał tam samochód.Okazało się,że właściciel tego auta wezwał policję bo nie mógł wyjechać.Ogólnie czepiał się mnie że parkuję w niedozwolonym miejscu a sam po sprawie wyjeżdżając z podwórka pojechał pod prąd. Najlepsza była argumentacja policjantów wystawiających mi mandat.Powiedzieli,że nie po to jechali przez pół miasta żeby teraz odjechac bez niczego.
                            Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                            1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                            Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                            So von Natur, Natur in alter Weise,
                            Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                            Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• Maggyk
                              Szara Adminiscjencja
                              🍼
                              • 2004.05
                              • 5618

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960
                              ... a Wasz stan nietrzeźwości to z Was robi niewiarygodnych świadków. Przecież mógł Wam się urwać film i nie pamiętacie wszystkiego, w tym że Was wylegitymowali.
                              Tylko, że ten stan nietrzeźwości trzeba by chyba poprzeć jakimś badaniem trzeźwości. To, że na oko wyglądali na pijanych, to żaden dowód. Jeśli barman przyznałby, że byli nietrzeźwi, to też by popełnił głupotę, bo osobom nietrzeźwym alkoholu się nie sprzedaje.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2006-05-30, 13:00.
                              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                              Piwo domowe -
                              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• emes
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 4275

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maggyk
                                Jeśli barman przyznałby, że byli nietrzeźwi, to też by popełnił głupotę, bo osobom nietrzeźwym alkoholu się nie sprzedaje.
                                Jeśli coś takiego byłoby w prawie i byłoby egzekwowane, to trzeba byłoby zamknąć wszystkie lokale z alkoholem

Comment