Przy okazji z tego co pamiętam to rzeczywiście gorąca, słodzona herbata pomaga w upałach. Patent polega na tym, że zalewając się lodowatym napojem sygnalizujemy receptorom termicznym nagły spadek temperatury przez co uruchamiamy procesy dogrzewania organizmu mające uchronić przed zamarźnięciem. Natomiast ciepły napój (vide herbata) wzmaża proces ochładzania organizmu.
Wasze sposoby na upał
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MaidenowiecPrzy okazji z tego co pamiętam to rzeczywiście gorąca, słodzona herbata pomaga w upałach. Patent polega na tym, że zalewając się lodowatym napojem sygnalizujemy receptorom termicznym nagły spadek temperatury przez co uruchamiamy procesy dogrzewania organizmu mające uchronić przed zamarźnięciem. Natomiast ciepły napój (vide herbata) wzmaża proces ochładzania organizmu.
Oczywiście, że najlepiej gasi się pragnienie płynem o temp. tylko trochę niższej od temp. ciała. Najszybciej się ów płyn wchłania bez tracenia czasu na proces podgrzania. Natomiast schładzanie organizmu (nie gaszenie pragnienia) to trochę inna sprawa.
JA wczoraj w ramach "ochłody" grałem w piłkę o godzinie 19 i wtedy naprawdę odczułem wysoką temp. i dużą wilgotnośc powietrza.
Zimne piwo całkiem przyjemnie mnie schłodziło po powrocie do domu. Po samym meczu oczywiście woda o temp. ~25stC.MM961
4:-)
Comment
-
-
Ja stosuje od kilku dni kawe mrozona w wersji autorskiej. Ow specjal to u mnie "Porazka" od nazwy knajpy,ktora za lat kilka uruchomie
Wypuszczam z ekspresu ok 300-350 ml naprawde mocnej kawy, wrzucam do schlodzenia do lodowki. W butelce chlodze wode, ktora rozcienczam delikatnie kawe. Wlewam kawe do szklanki(szklanki trzymam w lodowce, dolewam ciut wody), ubijam para pianke z mleka, wlewam na kawe, a w pianke kilka lyzek lodow wanilinowych. Lody posypuje cynamonem i utarta na tarce czekolada z orzechami wloskimi. Nie ma nic lepszego, kiedy nie mozna wypic piwa. Polecam
Probowalem z bita smietana z puszki, ale jest zbyt slodkie. Rz.... sie chce .Last edited by naczelnik; 2006-06-29, 00:34.Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Naczelnik - Młot na parafian
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnikubijam para pianke
a tak mniej poważnie - co to znaczy?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTa może para-fianke
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTa tak mniej poważnie - co to znaczy?Popieram domowe browary!
Polakom gratulujemy naczelnika
Zamykam browar.
Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.
gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi
Comment
-
-
Kiedys slyszalem, ze jak ma sie zamiar wyjazdu do cieplych krajow to trzeba organizm przyzwyczaic do goraca i kilka razy pojsc do sauny.
Ja mam w swojej fabryce codziennie 35 stopni C i po 10 godzinach pracy jestem lzejszy o 2 kg (mimo wypitych 5 litrow soku pomaranczowego z woda mineralna w proporcji 1/3) jak pilkarz po meczu
Dlatego mam wolne moce do codziennego, wieczornego, wlania w siebie 2 litrow piwa5450 kapsli z wypitych piw
874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
"Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna
Comment
-
Comment