Wasze sposoby na upał

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

Przy okazji z tego co pamiętam to rzeczywiście gorąca, słodzona herbata pomaga w upałach. Patent polega na tym, że zalewając się lodowatym napojem sygnalizujemy receptorom termicznym nagły spadek temperatury przez co uruchamiamy procesy dogrzewania organizmu mające uchronić przed zamarźnięciem. Natomiast ciepły napój (vide herbata) wzmaża proces ochładzania organizmu.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maidenowiec
      Przy okazji z tego co pamiętam to rzeczywiście gorąca, słodzona herbata pomaga w upałach. Patent polega na tym, że zalewając się lodowatym napojem sygnalizujemy receptorom termicznym nagły spadek temperatury przez co uruchamiamy procesy dogrzewania organizmu mające uchronić przed zamarźnięciem. Natomiast ciepły napój (vide herbata) wzmaża proces ochładzania organizmu.
      Dla mnie jest spora różnica między słowem ciepły a gorący

Oczywiście, że najlepiej gasi się pragnienie płynem o temp. tylko trochę niższej od temp. ciała. Najszybciej się ów płyn wchłania bez tracenia czasu na proces podgrzania. Natomiast schładzanie organizmu (nie gaszenie pragnienia) to trochę inna sprawa.

JA wczoraj w ramach "ochłody" grałem w piłkę o godzinie 19 i wtedy naprawdę odczułem wysoką temp. i dużą wilgotnośc powietrza.
      Zimne piwo całkiem przyjemnie mnie schłodziło po powrocie do domu. Po samym meczu oczywiście woda o temp. ~25stC.
      MM961
      4:-)

Comment

• Cez
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 1789

dobry napój na upały to napar z zerwanej z grządki mięty z cytryną. schłodzone rewelacyjnie gasi pragnienie i pomaga przetrwać
        Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• Mistrzu
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2003.08
          • 750

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cez
          dobry napój na upały to napar z zerwanej z grządki mięty z cytryną.
          Wy w tym Krakowie to macie dobrze. W Warszawie nie uświadczysz nigdzie grządek gdzie rośnie mięta z cytryną

Comment

• naczelnik
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.08
            • 1884

Ja stosuje od kilku dni kawe mrozona w wersji autorskiej. Ow specjal to u mnie "Porazka" od nazwy knajpy,ktora za lat kilka uruchomie
            Wypuszczam z ekspresu ok 300-350 ml naprawde mocnej kawy, wrzucam do schlodzenia do lodowki. W butelce chlodze wode, ktora rozcienczam delikatnie kawe. Wlewam kawe do szklanki(szklanki trzymam w lodowce, dolewam ciut wody), ubijam para pianke z mleka, wlewam na kawe, a w pianke kilka lyzek lodow wanilinowych. Lody posypuje cynamonem i utarta na tarce czekolada z orzechami wloskimi. Nie ma nic lepszego, kiedy nie mozna wypic piwa. Polecam
            Probowalem z bita smietana z puszki, ale jest zbyt slodkie. Rz.... sie chce .
            Last edited by naczelnik; 2006-06-29, 00:34.
            Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
            Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23928

Naczelnik - Młot na parafian

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika naczelnik
              ubijam para pianke
              a może para-fianke

a tak mniej poważnie - co to znaczy?
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• naczelnik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.08
                • 1884

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                a może para-fianke
                moze
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                a tak mniej poważnie - co to znaczy?
                W ekspresie do kawy mam taka dysze, ktora wylatuje para wodna. Z jej pomoca mozna ubic z mleka pianke, ktora wlewa sie na powierzchnie kawy(cos a'la latte). Mleka nie mozna przegrzac, bo wtedy nici z piany. Przy odrobinie wprawy wychodzi w deche
                Popieram domowe browary!

Polakom gratulujemy naczelnika

Zamykam browar.
                Nie mogę robić tak skandalicznie dobrego piwa.

gratulacje wstrzymane:Pogratuluj bolcowi

Comment

• Latarnik
                  Premium Lamplighter
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2004.06
                  • 5030

Kiedys slyszalem, ze jak ma sie zamiar wyjazdu do cieplych krajow to trzeba organizm przyzwyczaic do goraca i kilka razy pojsc do sauny.

Ja mam w swojej fabryce codziennie 35 stopni C i po 10 godzinach pracy jestem lzejszy o 2 kg (mimo wypitych 5 litrow soku pomaranczowego z woda mineralna w proporcji 1/3) jak pilkarz po meczu
                  Dlatego mam wolne moce do codziennego, wieczornego, wlania w siebie 2 litrow piwa
                  5450 kapsli z wypitych piw
                  874 nowe piwa opisałem na forum (w tym 774 z USA).
                  "Beer is proof that God loves us and wants us to be happy."- Benjamin Franklin
                  https://sites.google.com/view/latarniknj-galeria/strona-główna
                  Freedom is the right to tell people what they do not want to hear– George Orwell
                  https://sites.google.com/view/ety-z-...trona-główna

Comment

• monne
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2006.02
                    • 914

A teraz chwilowo jest ZIMNO, więc cieszmy się
                    .

Comment

Przetwarzanie...
                    X