przy piwie ... o modelarstwie redukcyjnym

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • adam16
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.02
    • 9865

Ja budowałem jakiś czas temu modele samolotów. Niestety jakiś czas temu cała kolekcja trafiła do jednej z katowickich podstawówek, gdzie ma służyć jako pomoc dydaktyczna. Niestety bo w tej chwili żałuje trochę tej decyzji.
    Attached Files
    Browar Hajduki.
    adam16@browar.biz
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• adam16
      • 2001.02
      • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
      Ja budowałem jakiś czas temu modele samolotów. Niestety jakiś czas temu cała kolekcja trafiła do jednej z katowickich podstawówek, gdzie ma służyć jako pomoc dydaktyczna. Niestety bo w tej chwili żałuje trochę tej decyzji.
      Niestety, teraz zostało mi tylko kilka nienajlepszych zdjęć
      Attached Files
      Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2006-07-04, 22:37.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• adam16
        • 2001.02
        • 9865

Łącznie modeli samolotów lotnictwa polskiego było 150 sztuk.
        Attached Files
        Browar Hajduki.
        adam16@browar.biz

Comment

• Shlangbaum
          • 2005.03
          • 5828

Aż żal bierze jak patrzę na modele tych pięknych polskich samolotów, że 1 września 1939 nie mieliśmy ich więcej

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• ergie
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.05
            • 1041

adam16 to czas najwyższy odnowić kolekcję
            Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
            ------------------------------------------------------------------
            Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• adam16
              • 2001.02
              • 9865

Prócz samolotów było wyposażenie lotniska RAFu z wieżą kontroli lotów, samochodami obsługi , figurkami mechaników, żandarmerii itp.
              Budowałem także modele statków kosmicznych z Gwiezdnych wojen. Były i takie budowane z zestawów jak i budowane z kartonu od podstaw - samodzielnie. Ten prezentowany niżej (z zestawu) miał dorobione we własnym zakresie oświetlenie wykonane za pomocą układu diod.
              Attached Files
              Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2006-07-04, 22:55.
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz

Comment

• adam16
                • 2001.02
                • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ergie
                adam16 to czas najwyższy odnowić kolekcję
                W piwnicy czeka kilka modeli, których nie zdążyłem wykonać wcześniej. Ale w chwili obecnej brak czasu nie pozwala się nimi zająć.
                Browar Hajduki.
                adam16@browar.biz

Comment

• adam16
                  • 2001.02
                  • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                  Aż żal bierze jak patrzę na modele tych pięknych polskich samolotów, że 1 września 1939 nie mieliśmy ich więcej
                  Tego żal. I żal że do dziś nie zachowało się z nich wiele. Mamy jednego P11c i jednego PWS 26 w Zbiorach muzeum w Karokowie. Nie ma Karasia, Łosia, że o innych nie wspomnę
                  Browar Hajduki.
                  adam16@browar.biz

Comment

• Shlangbaum
                    • 2005.03
                    • 5828

PZL-7 zachował się w Turcji w polskim oryginalnym malowaniu. Zdjęcia tegoż egzemplarza posiada krakowski modelarz Krzysztof Przybytek (pracuje w modelarni MDK 'Dom Harcerza' na ul. Reymonta) - mój dawny instruktor w sportowym modelarstwie kosmicznym.

Comment

• adam16
                      • 2001.02
                      • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                      PZL-7 zachował się w Turcji w polskim oryginalnym malowaniu. Zdjęcia tegoż egzemplarza posiada krakowski modelarz Krzysztof Przybytek (pracuje w modelarni MDK 'Dom Harcerza' na ul. Reymonta) - mój dawny instruktor w sportowym modelarstwie kosmicznym.
                      Po wojnie Turcy, Rumuni i Bułgarzy, oferowali nam egzemplarze naszych samolotów, m.in PZL P24, Łosia, Karasia. Niestety nasze władze okazały się niezaiteresowane. Co do Turcji to mam pewność właśnie tego P24, zachowanrgo do dziś. W Bułgarii ponoć jeszcze do lat 60tych zachowane były podniszczone egzemplarze Łosia. Ale potem ich trop się urywa.
                      O tym PZL 7 słyszę po raz pierwszy, ale jak to mówią, człowiek uczy sie przez całe życie.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2006-07-04, 23:31.
                      Browar Hajduki.
                      adam16@browar.biz

Comment

• Shlangbaum
                        • 2005.03
                        • 5828

Teraz zasiałeś we mnie wątpliwość czy ten egzemplarz, o którym mówiłem to PZL 7 czy PZL 24 Zapytam Przybytka, kiedy go spotkam

A tym czasem masz zaproszenie ode mnie na wspólne zwiedzanie Muzeum Lotnictwa w Krakowie i później oczywiście na piwo

Comment

• ergie
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2004.05
                          • 1041

Mój eksperyment przyniósł oczekiwany rezultat i aż się boję teraz otworzyć lodówkę

Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                          ------------------------------------------------------------------
                          Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

• pieczarek
                            • 2001.06
                            • 5011

Czy może ktoś z fachowców udzielających się w tym temacie wie, skąd się wzięły takie dziwactwa, jak skala 1:87, 1:144, 1:130 i inne? Na zdrowy rozum wydaje się, że skala 1:100 czy 1:50 byłaby wygodniejsza w modelarskiej praktyce.

Comment

• Mistrzu
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.08
                              • 750

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16
                              Łącznie modeli samolotów lotnictwa polskiego było 150 sztuk.
                              A jaka to skala?

Comment

• Mistrzu
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2003.08
                                • 750

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek
                                Czy może ktoś z fachowców udzielających się w tym temacie wie, skąd się wzięły takie dziwactwa, jak skala 1:87, 1:144, 1:130 i inne? Na zdrowy rozum wydaje się, że skala 1:100 czy 1:50 byłaby wygodniejsza w modelarskiej praktyce.
                                Te różnice w skalach to było moje utrapienie. Przez te różnice nie mogłem zbudować różnych typów okrętów tak by ich proporcje się zgadzały. Jeden był w skali 1:300 (pancernik) drugi 1:200 (np. niszczyciel). Domyślałem się w tych różnicach chodzi o wielkość końcową modelu. Nie chce mi się obliczać ale pancernik King George V w skali 1:200 musiałby chyba mierzyć 60-70 centymetrów długości kadłuba.

Comment

Przetwarzanie...
                                X