picie z butelki, szczególnie zielonej - a smak piwa ;)

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #46
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika drMisiek
    Nop ja też ale teraz już nie wiem kto ma racje!!!
    po prostu nie rozpatruj tego wątku w kontekście edukacyjnym.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • JAckson
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2004.05
      • 6123

      #47
      A ja mam pytanie trochę rozbudowujące wpływ zielonego koloru na aktywność chmielu w lagerach.

      Co zrobić z lagerem w puszce? Pić z blachy, przelać do zielonej (dla lubiących mocniejszą goryczkę) lub brązowej butelki, czy też przelać do kufla.
      Czy zielony kolor puszki wzmaga goryczkę?
      Czy zielony kolor kufla może zastapić nam zieloną butelkę?
      MM961
      4:-)

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        #48
        pij z puszki przez zieloną słomkę

        Comment

        • lukex
          Porucznik Browarny Tester
          • 2005.12
          • 262

          #49
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sergioP
          Witamy w Loży Prześmiewców
          Chyba raczej w loży łosi lub jeleni......haha

          Comment

          • lukex
            Porucznik Browarny Tester
            • 2005.12
            • 262

            #50
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
            po prostu nie rozpatruj tego wątku w kontekście edukacyjnym.
            a dlaczego nie w kontekscie edukacyjnym?Ja z mojej strony moge jedynie dodać (bo niektórzy mogli sie pogubić )ze chodzi mi wyłacznie o lagery typu czeskiego czy słowackiego-ja nazywam te piwa lagery(wiem ze lager to np porter baltycki ,ale nie uzylem ani raz w dyskusji stwierdzenia np porter bałtycki ) .Ale tak dla scisłosci-dodaje.

            Comment

            • Cez
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 1789

              #51
              o ktos chciał dowartościowac się
              Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

              Comment

              • lukex
                Porucznik Browarny Tester
                • 2005.12
                • 262

                #52
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                A ja mam pytanie trochę rozbudowujące wpływ zielonego koloru na aktywność chmielu w lagerach.

                Co zrobić z lagerem w puszce? Pić z blachy, przelać do zielonej (dla lubiących mocniejszą goryczkę) lub brązowej butelki, czy też przelać do kufla.
                Czy zielony kolor puszki wzmaga goryczkę?
                Czy zielony kolor kufla może zastapić nam zieloną butelkę?
                Nie wiem jak mam traktować to pytanie(oby to nie kolejne przesmiewczo -przemądrzałe tak jak niektórych w tym e-prezesa i kopyra i ceza)
                Ja powiem tak że ja unikam pic lagerów typu cz i sk w puszkach , bo po prostu sa niedobre.Na redszte pytania nie odpowiem bo jest głupkowate .

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  #53
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Bardzo lubię czytać dyskusje, w których strony w ogóle sie nie rozumieją
                  no ja ni w ząb nie rozumiem o co biega lukexowi

                  Comment

                  • Cez
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.01
                    • 1789

                    #54
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                    no ja ni w ząb nie rozumiem o co biega lukexowi
                    lukex gra w zielone
                    Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

                    Comment

                    • JAckson
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2004.05
                      • 6123

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukex
                      Na redszte pytania nie odpowiem bo jest głupkowate .
                      E tam. Widziałem bardziej głupkowate.

                      A zielonych butelek nie lubię, bo nie lubię zapachu i smaku skuna.
                      Rzadko pijam piwo z butelki (jak byłem młodszy to się zdażało częściej).
                      Przestrogą przed piciem piwa bezpośrednio z butli była opowieść prezesa browaru Ciechanowskiego w zeszłym roku na zlocie. Dotyczyła możliwości trafienia w butelce substancji używanych do ich mycia w momencie gdy w butelce znajdzie się jakiś element mogący zakłócić płukanie takiej butelki. Efekty są bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

                      Czy możesz zamieścić jakieś źródło danych dotyczących wpływu zielonego koloru na goryczkę w piwie?
                      Last edited by JAckson; 2006-09-27, 13:21.
                      MM961
                      4:-)

                      Comment

                      • huanghua
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2005.10
                        • 1910

                        #56
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                        Czy możesz zamieścić jakieś źródło danych dotyczących wpływu zielonego koloru na goryczkę w piwie?
                        Proszę, ciut "tutej", choć temat bardziej dotyczy skunked beer a nie samej goryczki jako takiej.
                        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                        Comment

                        • lukex
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2005.12
                          • 262

                          #57
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                          Proszę, ciut "tutej", choć temat bardziej dotyczy skunked beer a nie samej goryczki jako takiej.
                          juz chyba kopyr przytaczal podobne argumenty jednakze ja nigdy nie trafilem na piwo w zielonej butelce ktore bylo by popsute ,także to jest chyba tylko teoria która sie sprawdza w przypadku wystawienia piwa na reguralne slonce i to na dlugi czas.Co do moich argumentów , przedstawiłem je powyżej na samym poczatku dyskusji.

                          Comment

                          • kalifat
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.10
                            • 1168

                            #58
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lukex
                            juz chyba kopyr przytaczal podobne argumenty jednakze ja nigdy nie trafilem na piwo w zielonej butelce ktore bylo by popsute ,także to jest chyba tylko teoria która sie sprawdza w przypadku wystawienia piwa na reguralne slonce i to na dlugi czas.Co do moich argumentów , przedstawiłem je powyżej na samym poczatku dyskusji.
                            E tam, nie musi być długi, wystarczy kilka dni, a otwarte piwo nieźle waniajet.

                            Ostatnio testowałem Brok-a (kilka godzin nasłonecznienia dziennie) i po tygodniu zalatywał ładnie skunem. W smaku był jeszcze w porządku.
                            W tym samym czasie wystawał na słońcu Frater i jakoś mniej mu to zaszkodziło.


                            Cóż, oprócz koloru butelki, różniły się też mocą, co też miało wpływ na wyniki testów.
                            bla bla bla

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #59
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                              Proszę, ciut "tutej", choć temat bardziej dotyczy skunked beer a nie samej goryczki jako takiej.
                              Można w tym momencie rzec "my już są Amerykany", skunksa mamy, my są pany
                              A tak serio, własnie dlatego ta dyskusja dotyczy powstawania zapachu skunksa w piwie w zielonych butelkach, a nie powstawania goryczki w piwie w zielonych butelkach, że w tym pierwszym wypadku proces ten ma miejsce realnie, a w drugim jedynie w piwach pitych przez lukex'a
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              • lukex
                                Porucznik Browarny Tester
                                • 2005.12
                                • 262

                                #60
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kalifat
                                E tam, nie musi być długi, wystarczy kilka dni, a otwarte piwo nieźle waniajet.

                                Ostatnio testowałem Brok-a (kilka godzin nasłonecznienia dziennie) i po tygodniu zalatywał ładnie skunem. W smaku był jeszcze w porządku.
                                W tym samym czasie wystawał na słońcu Frater i jakoś mniej mu to zaszkodziło.


                                Cóż, oprócz koloru butelki, różniły się też mocą, co też miało wpływ na wyniki testów.
                                hehe dla mnie dlugi czas to jest jakies 2 godziny na sloncu ...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X