język internetu - łopatologicznie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kot_z_cheshire
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.11
    • 2201

ASAP- "as soon as possible". Termin podstawowy w korespondencji handlowej
    Młode koty mają adhd, niestety.
    Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
    Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
    Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

Comment

• cyborg_marcel
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 3467

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
      Kto czyta słowniki????
      Ja Czasem nawet biorę jakowyś przed snem i czytam (ponoć tak lepiej wiedza wchodzi) - przedwczoraj na tapecie były dwa słowniki militarne i porównywanie ich zasobów, wczoraj glosariusz terminów marketingowych
      Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

...
        Kto czyta słowniki????
        ja i encyklopedie też! widać współczesnej młodzieży nie chce się nic i ma wszystko w 4 literach. właśnie za to lubię to forum, że tutaj jest trzymany właściwy, możliwy poziom.

Comment

• cyborg_marcel
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.03
          • 3467

ASAP- "as soon as possible". Termin podstawowy w korespondencji handlowej
          Powtarzasz się (t.zn. mię)
          Istnieje też ALAP = jak najpóźniej (as late as possible), ale nigdy nie udało mi się dostać takiego mejla...

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

• garfunkel
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.04
            • 1068

btw...ja czytam słowniki , normalnie lubię...od słowników językowych począwszy ( w szczególności angielski i łaciński ), na tematyczno-historycznych skończywszy, do tego jeszcze mapy lubię czytać..zwłaszcza historyczne. Ale ja podobno zboczona jestem.

Comment

• JAckson
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2004.05
              • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
              ja i encyklopedie też! widać współczesnej młodzieży nie chce się nic i ma wszystko w 4 literach. właśnie za to lubię to forum, że tutaj jest trzymany właściwy, możliwy poziom.
              Ja też lubię czytać słowniki i encyklopedie. Teraz trochę rzadziej je czytam, ale w czasach szkolnych często czytałem sobie słownik wyrazów obcych, albo jakieś encyklopedie ogólne lub związane z naukami przyrodniczymi.
              MM961
              4:-)

Comment

• yendras
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.12
                • 2052

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kalifat
                [...]a o ileż piękniejsze byłoby uzycie "a propos", czy "nota bene"; ciekawe ilu by zrozumiało [...]
                Nota bene - po łacinie dosłownie "zauważ dobrze" - to raczej ani a propos, ani btw.

Comment

• cyborg_marcel
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.03
                  • 3467

RSVP = uprasza się o odpowiedź (repondez, s'il vous plait - bez znaków diakrytycznych) => to by było fajnie pod koniec pw umieszczać

Comment

• ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23929

generalnie wystarczy wstukać skrócik: w pierwszy z brzegu (wybacz Pepek) http://acronyms.thefreedictionary.com/

i zwykle cuś się znajdzie
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• kot_z_cheshire
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.11
                      • 2201

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
                      RSVP = uprasza się o odpowiedź (repondez, s'il vous plait - bez znaków diakrytycznych) => to by było fajnie pod koniec pw umieszczać
                      Ale to już raczej niekoniecznie język Internetu
                      Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.

Comment

• e-prezes
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel
                        i jeszcze by się dostawało wiadomość treści: "spieprzaj dziadu"

Comment

• fteo
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.05
                          • 1139

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika JAckson
                          Ja też lubię czytać słowniki i encyklopedie. Teraz trochę rzadziej je czytam, ale w czasach szkolnych często czytałem sobie słownik wyrazów obcych, albo jakieś encyklopedie ogólne lub związane z naukami przyrodniczymi.
                          Mieliśmy takie fajne zabawy z tym związane...
                          http://lotnictwo.net.pl/
                          http://www.flightradar24.com/
                          http://www.airshow.sp.mil.pl/

Comment

• kangurpl
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.03
                            • 2660

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                            moim zdaniem (a nie IMHO) jest to debilizm wynikający z fascynacji ameryką i ich tendencją do skracania wszystkiego. ...
                            No cóż, bardziej mylnej interpretacji już nie da sie wymymyśleć.
                            Zacznujmy więc od początku: kiedy pojawił się Internet i jaka była jego dostepność.
                            Datę upowszechnienia się Internetu poszukajcie sobie sami
                            Przypomne tylko, że w tym czasie najbardziej powszechnym sposobem dostepu było połączenie modemowe. Modemy o szybkości 2400 bitów/sek. były uważane za szybkie!!!
                            A za czas połączenia należało słono płacić - na stałe łącza mogły sobie pozwolić tylko nieliczne firmy.
                            No i stąd konieczność wprowadzenia różnego rodzaju skrótów ułatwiających rozmowę online w ramach np. tzw. grup dyskusyjnych.
                            Szkoda było czasu na wklepywanie ciągle tych samych tekstów - stąd te różne IMHO itp.
                            Czynny udział w dyskusji wymagał zresztą zapoznania się z najbardziej powszechnymi
                            skrótami dostępnymi zwykle w tradycyjnym FAQ'u
                            No to tyle pokrótce, ale sie rozpisałem
                            RTFM --> patrz tutaj
                            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• e-prezes
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

pamiętam tamte czasy i zawsze starałem się mieć to na uwadze. jednak ludzie, którzy tych czasów nie pamiętają, w.w. skróty stosują akurat nie ze względu na wówczas panujące ograniczenia. zauważ, że większość osób stosujących internetowy slang to młodzi.

Comment

• kot_z_cheshire
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.11
                                • 2201

Prezes, wybacz, ale czepiasz się ciutkę. Należy po prostu język traktować jak coś żywego, coś, co się zmienia a nie jak skamielinę. I skoro jest taki trend, czy też wygoda (lenistwo) aby tak pisać, to dlaczego nie? Sama np. na gg nie używam polskich znaków i tyle..Po prostu jest mi tak wygodniej. I tylko należy rozróżnić, gdzie można sobie na coś takiego pozwolić a gdzie nie....Osobiście mnie język fascynuje i staram się być z grubsza na bieżąco, co nie znaczy, że sama używam. A pewne określenia..no cóż, wchodzą do języka potocznego. Mnie np. bardziej irytują błędy ortograficzne, niewłaściwa deklinacja czy potwory typu: j/w czy określenie Łomianki k/Warszawy..To jest dopiero potwór!!! Takiego "łamania" nie ma w polszczyźnie
                                Bardziej niż wykorzystanie ROTFL w tytule artykułu przeraża mnie język, którym operują np: "Fakt" czy inne gazety z nienajwyższej półki a jednak mające przeogromną siłę oddziaływania przez swą popularność: prymitywny język, brak konstrukcji złożonych w zdaniach, beż synonimów...itd. Tym tak naprawdę należy się martwić. Bo za jakieś 20 lat weźmie ktoś wychowany na takim prymitywizmie chociażby Wyborczą czy Politykę do ręki....i będzie ją czytał ze słownikiem

Comment

Przetwarzanie...
                                X