język internetu - łopatologicznie

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • YouPeter
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.05
    • 2379

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire
    Bo za jakieś 20 lat weźmie ktoś wychowany na takim prymitywizmie chociażby Wyborczą czy Politykę do ręki....i będzie ją czytał ze słownikiem
    Polsko – hebrajskim, hebrajsko – polskim

PS Sorry nie mogłem się powstrzymać. Na swoje usprawiedliwienie dodam tylko że sam czytam GW
    Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• kot_z_cheshire
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.11
      • 2201

Hmmm...Abstrahuje od poglądów politycznych, gospodarczych, feministycznych i takich tam. Pod względem językowym (poza niewielkimi wpadkami, ale "nobody's perfect") stoją jednak na wysokim poziomie. Podałam tylko te tytuły..a na szczęście jest ich więcej
      Młode koty mają adhd, niestety.
      Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
      Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
      Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

Comment

• YouPeter
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.05
        • 2379

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
        moim zdaniem (a nie IMHO) jest to debilizm wynikający z fascynacji ameryką i ich tendencją do skracania wszystkiego. sam czasem korzystam z BTW, ale już za idiotyzm uważam transkrybowanie emotionów na skróty i na odwrót. staram się nie nadużywać także emotionów, bo za niedługo będziemy się porozumiewać formą skrótowo-obrazkową. podoba mi się to co ma w podpisie dyrektor. jak ktoś nie potrafi napisać zwięźle co ma do przekazania to nie powienien wogóle gadać i ja nie zamierzam go czytać/słuchać.
        A czym się różnie BTW którego sam używasz od innych skrótów. Dla mnie bardziej zrozumiałe nawet jest właśnie pisanie skrótami emotikonów bo na forach zazwyczaj nie ma tej ikonki a BTW można łatwo zastąpić polskim odpowiednikiem.
        Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• zbysia
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2004.09
          • 907

Dzięki za wyjaśnienie tych skrótów! Na forum jestem od dwóch lat i "non stop" się gryzłem: co to k.. wa znaczy??! Na swoje usprawiedliwienie dodam, że z ruskiego jestem lepszy, a i tak ich bolszewickie zlepki zabijają mi niezłego gwoździa. Bo niech np.: ktoś powie co to jest: DTP? (zapis po polsku. ja wiem ).
          Last edited by zbysia; 2006-09-27, 19:40.
          fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

Comment

• kalifat
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.10
            • 1168

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurpl
            ...
            Szkoda było czasu na wklepywanie ciągle tych samych tekstów - stąd te różne IMHO itp.
            Czynny udział w dyskusji wymagał zresztą zapoznania się z najbardziej powszechnymi
            skrótami dostępnymi zwykle w tradycyjnym FAQ'u ...
            Nic się w tej mierze nie zmieniło.
            Teraz też sensowna dyskusja wymaga tego, żeby obie strony się rozumiały.

W tym wypadku czytelność informacji zależała tylko od piszącego. Zabrakło mu jednak odrobiny wyobraźni, że czytać to będą również takie pógłówki netowe jak ja.
            bla bla bla

Comment

• Cez
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.01
              • 1789

Ale to już raczej niekoniecznie język Internetu
              ...to już raczej z dyplomacji
              Masz stare niepotrzebne rzeczy, to napisz.

Comment

• Dreamer
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.05
                • 1576

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zbysia
                Bo niech np.: ktoś powie co to jest: DTP? .
                No, jak to co? Elektroniczna przygotowalnia do druku - desktop publishing
                Blog: Piwna Brytania

Comment

• dziku
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2002.12
                  • 1992

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer
                  W branży graficznej ten skrót bywa rozszyfrowywany jako "Dlaczego Tak Powoli???"
                  Dziku

Comment

• garfunkel
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.04
                    • 1068

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dziku
                    W branży graficznej ten skrót bywa rozszyfrowywany jako "Dlaczego Tak Powoli???"
                    A w domu może oznaczać : Daj to piwo!

Comment

• zbysia
                      • 2004.09
                      • 907

A jednak nie skrót z terminologi drogowców: zdarzenie transportowo-drogowe:wypadek jednym słowem.

On się wymądrza. To pisałam ja, Rozum.

Comment

• zbysia
                        • 2004.09
                        • 907

Rozum siedzi mi na kolanach i się wymądrza..

Comment

• e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

Prezes, wybacz, ale czepiasz się ciutkę. (...)
                          wyobraź sobie, że jest to moja wygoda. nie zamierzam się męczyć z czytaniem tak samo jak ty nie zamierzasz się męczyć z pisaniem. prosta prawda - za przekaz odpowiada przekazujący! ma być na tyle czytelny, by był zrozumiały dla innych. nie piszemy dla siebie tylko dla/do kogoś.
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika YouPeter
                          A czym się różnie BTW którego sam używasz od innych skrótów. Dla mnie bardziej zrozumiałe nawet jest właśnie pisanie skrótami emotikonów bo na forach zazwyczaj nie ma tej ikonki a BTW można łatwo zastąpić polskim odpowiednikiem.
                          jestem w stanie to zmienić. ciekawy jestem czy tylko ja pójdę na taki kompromis?
                          Last edited by e-prezes; 2006-09-28, 21:29.

Comment

• cyborg_marcel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.03
                            • 3467

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dreamer
                            U mnie to polega na tym, że 2 osoby robią część łamania tekstu, różnego rodzaju pdfy, jedna się kręci, a jeszcze jedna stawia pasjanse na komputerze Ogólnie polega to na przemienieniu tekstów i ilustracji mających pojawić się w np. książce na formę akceptowalną przez maszyny w naświetlarni i drukarni
                            Czesio śpiewa w środku, w Czesiu...

Tłumaczę, przewodzę i wiecznie zabieram się za uporządkowanie kolekcji wafli i szkła.

Comment

• Aldach
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.07
                              • 1269

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                              generalnie wystarczy wstukać skrócik: w pierwszy z brzegu (wybacz Pepek) http://acronyms.thefreedictionary.com/

i zwykle cuś się znajdzie
                              Sporo im brakuje - po wpisaniu ZPT wyszły jakieś anglojęzyczne terminy, a gdzie rozwinięcie "zajęcia praktyczno techniczne"?
                              Ale przynajmniej PZPR prawidłowo odczytane zostało.

Comment

• kot_z_cheshire
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2005.11
                                • 2201

[QUOTE=e-prezes]wyobraź sobie, że jest to moja wygoda. nie zamierzam się męczyć z czytaniem tak samo jak ty nie zamierzasz się męczyć z pisaniem.[QUOTE]

Czytaj prezesie ze zrozumieniem: napisałam wyraźnie, że "trzeba znać proporcjum mociumpanie"
                                Ponadto, wspólczuję: wiele, ale to naprawdę wiele dzieł literatury światowej dzięki temu odpadnie z Twojej listy (nie, nie porównuję wypocin na blogach czy gg z literaturą, ale uważam, że trzeba wykazywać konsekwencję).
                                Last edited by kot_z_cheshire; 2006-09-29, 13:38.
                                Młode koty mają adhd, niestety.
                                Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                                Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                                Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

Comment

Przetwarzanie...
                                X