wyprawa do Bośni!!! na Piramidy.

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kudłaty
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.09
    • 1972

wyprawa do Bośni!!! na Piramidy.

Otóż jesienią 2005 roku mieszkający w Teksasie Bośniak Semir Osmanagić dowiedział się o przypominającym piramidę wzgórzu Visoćica w miejscowości Visoko w Bośni. Dokonał oględzin na miejscu i stwierdził, że we wnętrzu góry znajduje się ukryta piramida. Satelitarne badania geotermiczne wykazały szybsze wychładzanie się wzgórz, co może sugerować istnienie pustych przestrzeni. Badania geofizyczne natomiast potwierdziły zachodzące tam anomalie, co pozwala domniemywać, że pod warstwą ziemi istnieją jakieś kamienne konstrukcje. Stąd już niedługa była droga do sformułowania wniosku o zbudowaniu tam tysiące lat temu piramidy, która jakoby miała powstać przez odpowiednie zniwelowanie naturalnego wzgórza i obłożenie go kamiennymi płytami. Znaleziono też ukryte wejścia do tajemniczych tuneli. W okolicy odkryto jeszcze dwa wzgórza, które być może również skrywają w swym wnętrzu tajemnicze budowle.

Wiadomość o odkryciu Osmanagicia 15 kwietnia 2006 roku podała stacja CNN, a za nią inne, w tym i polskie. Rozpoczęły się dyskusje, pojawiły pierwsze poważne wątpliwości. Do Visoko zjechały rzesze reporterów, a miejscowy hotel zmienił nazwę na „Piramida Słońca”. Semir Osmanagić dostał zaś pozwolenie na – jego zdaniem – największe prace archeologiczne w Europie. Wkrótce jednak atak przypuścili archeolodzy i inni naukowcy, podważając wiarygodność odkrycia i samego Osmanagicia, m.in. bośniaccy geologowie orzekli, że domniemane piramidy są tworem naturalnym, a Brytyjczyk Anthony Harding, dyrektor Europejskiego Stowarzyszenia Archeologów, zgodził się z ich opinią. Również zdania na temat potencjalnych twórców domniemanych piramid są – delikatnie mówiąc – podzielone.

Komu w tej sytuacji można wierzyć? Czy to genialna promocja regionu, czy jednak piramidy zbudowane przez zapomnianą cywilizację, czy może po prostu pozostałości rzymskich bądź średniowiecznych siedlisk? Redakcja magazynu „Inne Oblicza Historii” postanowiła podjąć próbę odpowiedzi na te pytania – do Bośni wyrusza w październiku ekspedycja naukowo-fotograficzna, organizowana przez naszą gazetę, która ma na celu zdobycie nowych informacji i rzetelne udokumentowanie tej intrygującej sprawy. Plonem wyprawy ma być cykl fotograficzny, a także film dokumentalny, który będzie dołączony do grudniowego wydania „IOH”. Dokładny opis ekspedycji i codzienne relacje z jej przebiegu pojawią się na portalu www.ioh.pl pod linkiem http://piramidy.ioh.pl/
  • kot_z_cheshire
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.11
    • 2201

A na tej stronie sa jeszcze inne nieortodoksyjne ujęcia historii

Takie tam
    Last edited by kot_z_cheshire; 2006-10-24, 19:52.
    Młode koty mają adhd, niestety.
    Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
    Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
    Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Kudłaty
      (...) Dokładny opis ekspedycji i codzienne relacje z jej przebiegu pojawią się na portalu www.ioh.pl pod linkiem http://piramidy.ioh.pl/
      Stronka bardzo fajna....tylko, ze niestety nie będę raczej jest gościem z jednego względu: nie popieram poszukiwań czegokolwiek za pomocą wykrywaczy i trzymam sie od tego z daleka. Poszukiwania historii to dla mnie nie kopanie. od tego są archeolodzy. Byłem juz w bardzo wielu miejscach gdzie "poszukiwacze" pozostawiali po sobie wykopane dziury, na zamkach, grodziskach nawet na cmentarzach

A wracając do tematu, to o tej piramidzie juz czytałem jakiś artykuł, cokolwiek by to nie było jest napewno super, a czas zweryfikuje czym tak naprawdę jest to co odkryli.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Kudłaty
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.09
        • 1972

Witam
        Widocznie spotkałeś się tylko ze złymi przykąldami, moji znajomi nie rozkopują cmentarzysk ani innych pierdół, gdzie są archelodzy. co innego poszukiwacze zlodzieje.
        My szukamy utraconej historii, której archeolodzy nigdy by nie wykopali, bo poprostu nie maja czasu ani pieniędzy aby przeszukać setki pól. Całe szczęście w Polsce już archelodzy zaczynają z nami wspólpracować i są z tej wspołpracy zadowoleni. Dzięki zapoproszeniu poszukiwaczy znaleźli ostatnio skarb siekańców srebrnych. jest to opisane w nowym numerze Odkrywcy.
        Archeolodzy znali ze źródeł mniej więcej teren gdzie skarb może się znajdować, ale bez detektorów to przez 100 lat by go nie namierzyli.
        Więc musisz swoje stanowisko troszkę zrewidować.
        W każdym bądz razie ja po sobie zakopuje dziury

Comment

• becik
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

Witam
          Widocznie spotkałeś się tylko ze złymi przykąldami, moji znajomi nie rozkopują cmentarzysk ani innych pierdół, gdzie są archelodzy. (...) Więc musisz swoje stanowisko troszkę zrewidować. W każdym bądz razie ja po sobie zakopuje dziury
          Nie chcę generalizować ale jak do tej pory nie miałem miłych spotkań z "kopaczami", a raczej z tym co zostawiali po sobie. Jeśli współpracujecie z archeologami bądź z konserwatorem zabytków chwała Wam za to (zgłaszacie im swoje plany wykopkowe?).
          Największym dla mnie przegięciem była moja wizyta na Małpiej Wyspie na jeziorze Roznowskim i to co tam zobaczyłem. Prawie 3 miesiące czekałem na zezwolenie na wejście na nią (na wyspie jest ścisle chroniony rezerwat), żeby móc obejść i porobić zdjęć zamczyska, które tam właśnie się znajdowało, jestem juz na wyspie i co widzę? Wykopki... ręce opadają. Oczywiście zgłosiłem to policji. Wielokrotnie na wykopkach się nie kończy, często jest także niszczone to co z zamku jeszcze się zachowało ale juz dość o tym.
          Jak więc sam się zorientujesz moje opinie na temat mają swoje podłoże, jeśli Wy pracujecie tak jak piszesz, pod pewnym nadzorem to moje wyrazy uznania. Ale wyjątek nie potwierdza reguły
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Kudłaty
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2001.09
            • 1972

Mnie tez szlak trafia jak widze takich poszukiwaczy oszołomów.
            My mamy swój kodeks któy przestrzegamy, także na stronkę możesz jak najbardziej zaglądnąc.\

tematyka piwna tez się na tamtym forum przewija.

Comment

• becik
              🍼🍼
              • 2002.07
              • 14999

Mnie tez szlak trafia jak widze takich poszukiwaczy oszołomów.
              My mamy swój kodeks któy przestrzegamy, także na stronkę możesz jak najbardziej zaglądnąc.\

tematyka piwna tez się na tamtym forum przewija.
              Stronka fajna, konieczna jest rozbudowa bo jak widać ze zdjęciami jeszcze dość przeciętnie
              Widzę, że Werttrew z Wami współpracuje

Comment

• Kudłaty
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.09
                • 1972

Tak jest hehe. Ekspedycja dopiero rusza więc spokojnie. Więcej jest na stronce www.ioh.pl

Comment

Przetwarzanie...
                X