Przepraszam za dygresję, ale nie mogę powstrzymać ciekawości. Zythum to jakiś Twój znajomy aby http://www.youtube.com/watch?v=cU84fFhLl0c ? Bo teksty podobne.
Wyrzucili mnie z roboty [temat pseudo-egzystencjalny]
Collapse
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika cyborg_marcel... Ja miałam umowę tylko na 2,5 lata i teoretycznie 2 tyg. wypowiedzenia, więc... Uzasadnienie tylko ustnie.
2. Jeśli w tej umowie umowie była klauzula o jednostronnym wypowiedzeniu przed upływem terminu umowy, to uzasadnienie takiego zwolnienia powinno być pisemne.
3. W świadectwie pracy również powinna być informacja o rozwiązaniu umowy przed terminem z jakiejś przyczyny.
4. Za radą Pieczarka WSZYSTKIE sprawy dotyczące ciebie żądaj na piśmie, a przynajmniej w obecności świadka, który nie będzie się bał tego powtórzyć przed sądem.
Tak czy inaczej, pofatyguj się do Sądu Pracy. Sądy Pracy w Polsce sa nadal socjalistyczne i przywracają do pracy prawie wszystkich bez różnicy. Chyba, że czegoś tu nie powiedziałaś, co może w całkiem innym świetle przedstawić sprawę.
Comment
-
-
Nie wiem, Krzysiu, skąd czerpiesz swoje wiadomości, bo Kodeks Pracy mówi wyraźnie:
Art. 33.
Przy zawieraniu umowy o pracę na czas określony, dłuższy niż 6 miesięcy, strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy za dwutygodniowym wypowiedzeniem.
A co do reszty Twoich punktów, to:
Art. 32
§ 1. Umowa o pracę rozwiązuje się:
...
2) przez oświadczenie jednej ze stron z zachowaniem okresu wypowiedzenia (rozwiązanie umowy o pracę za wypowiedzeniem),
...
§ 4. W oświadczeniu pracodawcy o wypowiedzeniu umowy o pracę zawartej na czas nie określony lub o rozwiązaniu umowy o pracę bez wypowiedzenia powinna być wskazana przyczyna uzasadniająca wypowiedzenie lub rozwiązanie umowy.
Cyborg dostał wypowiedzenie z zachowaniem okresu owego wypowiedzenia, nie wysyłajcie dziewczyny do Sądu, bo by się tylko ośmieszyła. Jesli chodzi o zapis "strony mogą przewidzieć dopuszczalność wcześniejszego rozwiązania tej umowy" to zapewniam Was, że pracodawca ZAWSZE wpisuje taki zapis do umowy.
Akurat w czasie studiów prawo pracy i prawo rodzinne to były moje ulubione przedmioty i zawsze staram się być po pierwsze: na bieżąco, a po drugie: umiem czytac przepisy ze zrozumieniemLast edited by Marusia; 2006-11-09, 09:29.
Comment
-
-
Marusiu, Cyborg podpisała rozwiązanie pracy za obupólną zgodą. O tym świadczy Jej podpis. Nic dodać, nic ująć. Porozumienie stron. Mogła, oczywiście, nie podpisywać, a wtedy musiałaby zostać zwolniona z pracy na podstawie jakiś, konkretnych zarzutów, lub z powodu reorganizacji w zakładzie pracy. Z tego jednak co rozumiem, podpisała porozumienie stron - zamykając sobie tym samym wszelkie sprawy sądowe i zgadzając się na warunki oraz formę rozwiązania umowy o pracę.Last edited by Małażonka; 2006-11-09, 09:41.
Comment
-
-
Małażonko, też tak myślę, że taki właśnie papier Cyborg podpisał, bo tak się zwyczajowo robi, natomiast cieszę się, że się dopisałaś tu jako spec w tej dziedzinie - bo od jakiegoś czasu dręczą mnie wątpliwości na temat uzasadnień wypowiedzeń z zachowaniem terminu wypowiedzenia. Gdzie jest mowa o uzasadnianiu takich wypowiedzeń?
Comment
-
-
Aż takim specem to nie jestem. Wiem jedynie, że przyczyna wypowiedzenia nie może być podana lakonicznie, tylko zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego musi wskazywać konkretną przyczynę zwolnienia określoną w sposób jasny i przejrzysty.
Co nieco można również znaleźć w art. 38 KP. Jeśli Cię to interesuje, to w poniedziałek wracam do pracy - zapytam się naszych prawników, gdzie dokładnie można znaleźć informację na temat uzasadnienia wypowiedzenia stosunku pracy
Comment
-
-
Nie, Arcy - ludzie z ciągiem skrótów przed nazwiskiem wiedzą tylko jak wykorzystać niewiedzę pracownika. Zresztą pracodawcy bez tego ciągu - również. Smutne, ale życiowe. Pracownicy nie znają, lub co gorsza nie chcą znać Kodeksu Pracy. I nie mówię tu o szastaniu artykułami, ale o ogólnej, nawet niewielkiej znajomości Prawa Pracy. Nic dziwnego zatem, że pracodawcy wykorzystują ten fakt, niezależnie od poziomu, jaki sobą reprezentują...Last edited by Małażonka; 2006-11-09, 11:44.
Comment
-
-
Ależ tu nie chodzi o formalne aspekty sprawy, tylko o okoliczności. Mi na koniec, już po wręczeniu wypowiedzenia, próbowali wmówić, że zleciłem druk po znajomości, nie pytając nikogo o zgodę. A prawda była taka, że drukarz był ten sam, co przed moim przyjściem do pracy.
Ja wyleciałem za niespełnianie oczekiwań. W okresie od października do lipca nikt mi ich nie przedstawił. Podobno chciałem też wydawać kasę bez zgody szefa - za pomocą projektu umowy, który mu przedstawiłem. Mógł ją podpisać, albo nie. A wyszło na to, że ja samowolnie dysponuję środkami.
W dodatku dostałem wypowiedzenie na dwa miesiące przed końcem umowy, z dniem 23 lipca. Nawet nie zaczekali do końca miesiąca. Najprawdopodobniej chcieli trochę zaoszczędzić. Bo zarządzanie finansami było tam dość zabawne. Ostatnio rektorowi zabrakło około miliona na przepracowane nadgodziny. Uczelni groziły pozwy do Sądu Pracy. Rozważano konieczność zaciągnięcia kredytu bankowego.
Rektor, zapytany przez dziennikarkę, z czego uczelnia spłaci taki kredyt, odpowiedział: później będę się tym martwił. A to podobno ja źle dysponowałem pieniędzmiLast edited by arcy; 2006-11-09, 12:00.
Comment
-
-
Spychologia odpowiedzialności jest powszechnie stosowana. Praktycznie w każdym zakładzie pracy możesz się z nią spotkać. A im niżej jesteś w hierarchi zakładowej tym więcej odpowiedzialności będzie zepchniętej na Ciebie. Nieważne, że Ty za to nieodpowiadasz, ważne, że prościej zwolnić Ciebie niż jakiegoś tam dyrektora. A jeśli jeszcze do tego nie znasz swoich praw i godzisz się na porozumienie stron, to lądujesz grzecznie na bruku z poczuciem bezsilności i wykorzystania...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MałażonkaWiem jedynie, że przyczyna wypowiedzenia nie może być podana lakonicznie, tylko zgodnie z orzecznictwem Sądu Najwyższego musi wskazywać konkretną przyczynę zwolnienia określoną w sposób jasny i przejrzysty.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MałażonkaCo nieco można również znaleźć w art. 38 KP.
Comment
-
-
Masz rację, umowa na czas określony może zostać rozwiązana za wypowiedzeniem tylko i wyłacznie pod dwoma warunkami, które muszą być spełnione łącznie:
1. umowa musi być zawarta na okres dłuższy niż 6 miesięcy,
2. strony muszą zastrzec w umowie możliwość rozwiązania w takim trybie.
Art. 33 KPLast edited by Małażonka; 2006-11-09, 13:53.
Comment
-
-
Wiem, że mam rację Dlatego właśnie wydaje mi się, że wypowiadający się w tym temacie pomylili umowę o pracę na czas określony oraz nieokreślony, a przy każdej z nich obowiązują rózne "zasady gry".
Comment
-
-
Ja na samym początku napisałem:Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzyJeśli będziesz mieć to na świadectwie pracy, to... gratuluję wygranej w sądzie pracy!
Ale może Cyborgowi uda się tak podpuścić pracodawcę, że on to napisze... :->browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
Comment