Tragedia na Śląsku

Collapse
Temat jest zamknięty.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Rolek
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 1038

(.....)
    Ostatnia zmiana dokonana przez Rolek; 2006-11-23, 21:24. Powód: Chciałem być złośliwy

Comment

• jerzy
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2001.10
      • 4707

Niewątpliwie jest to tragedia dla rodzin zmarłych oraz dla wszystkich górników. Za zmarłych stawiam wirtualną świeczkę ['] niech spoczywają w pokoju.
      Ale popieram Rolka, że media robią zbyt wielkie halo w tej sprawie. Gdy giną w jednym miejscu 23 osoby, to wszyscy się prześcigają w wyrażaniu swojego bólu, a gdy w 23 miejscach ginie po jednym człowieku - to nikt tego nie widzi, bo to "mało medialne".
      Politycy też nie mają umiaru w wykorzystywaniu takich spraw do celów propagandowych. Oczywiste było by ogłoszenie żałoby na Śląsku, zrozumiałbym też jednodniową żałobę w całym kraju na znak jakiejś ludzkiej solidarności z bliskimi ofiar, ale 3 dni? A wszystko to dlatego, że rząd boi się górników, którzy kiedyś mogą znowu przyjść pod Sejm z kilofami... wiec lepiej ich teraz "pogłaskać" - szczególnie, że to nic nie kosztuje. Żenada żerująca na ludzkiej tragedii.
      :-/
      Ostatnia zmiana dokonana przez jerzy; 2006-11-23, 21:52.
      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• Wielki_B
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.02
        • 1968

Najgorsze dla całego kraju, a więc także i dla Was, jest to, że o górnikach i o Śląsku piszecie ONI, a nie MY. To zbyt głębokie, aby przekamarzać się. W każdym razie to jest chore.
        Ślązacy szanują narodowe dobra przejawiające się w innych gałęziach przemysłu i w każdej innej branży w naszym kraju; sami nie są szanowani. Ich krytycy czerpią krew z bzdurnych opracowań, wypowiedzi, komenatrzy, w których Polska - najpotężniejsza siła na rynku surowcowym w Europie - pokazywana jest jako zło.
        To nikt inny, jak tylko ci źli górnicy wstawili się przeciwko sprzedaży hut metali w Polsce (bo sama branża hutnicza była zbyt słaba). Wybrzeże i reszta miała sprawę głęboko w poważaniu... Cholera, o ile dobrze pamietam, to huta z długiem 32 milionów, w rok po sprzedaży osiągnęła 10-krotnie większy zysk na samym wzroście cen metali.
        Ech... szkoda gadać. Może faktycznie Ślask powinien być niemiecki... Polacy nie mieli by wtedy takich dylematów.

Comment

• iron
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          🍼🍼
          • 2002.08
          • 6771

Do Kiszota i Wielkiego_B

Czemu wypominacie ludziom spoza Śląska nieuszanowanie żałoby po górnikach, skoro sami nie potraficie jej uszanować i wdajecie się w dyskusje, zamiast poświęcić się refleksji?
          bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
          Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
          Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• remfire
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.03
            • 1334

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
            Bardzo wątpie żebyś znalazł gdzieś taki materiał.Zresztą chyba nikt nigdy nie kręcił i nie będzie kręcił filmu z takiej akcji.
            Filmów z akcji się nie kręci , ale akcje się nagrywa - szczególnie te które trwaja dłużej. Nie brałem udziału w akcjach ratowniczych w kopalniach , więc nie wiem jak tam wygląda sprawa rejestracji przebiegu akcji. Śmiem jednak sądzić że w dzisiejszych czasach są zapewne jakieś nagrania z takich akcji. Inną sprawą jest jednak ich upublicznianie. Takie nagrania są wykorzystywane przede wszystkim do celów dochodzeniowych , a następnie do ewentualnych szkoleń ratowników. Upublicznianie nie ma raczej sensu , gdyż osoby nie znające realiów danej sytuacji i sposobów prowadzenia akcji ratowniczej mogą wyciągać zupełnie nieprawidłowe wnioski - o czym niejednokrotnie mieliśmy okazję sie przekonać np podczas omawiania wypadków, pożarów itp przez dziennikarzy nie mających pojęcia o tym o czym wczesniej pisałem. Istnieje oczywiście też sprawa szacunku dla ofiar i ich rodzin.
            A co dyskusji... mam, tak jak każdy, swoje zdanie na temat relacjonowania akcji, zachowań róznych osób itp. Zgadzam się jednak z ironem że w tej chwili jest raczej czas na reflekcję . Dyskusję wypada odłożyć przynajmniej na kilka dni.

Comment

• Shlangbaum
              • 2005.03
              • 5828

Ja myślę, że masakra przedstawiona na takim filmie niepotrzebnie by tylko wprowadziła w głębsze rozgoryczenie rodziny ofiar.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• cielak
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 2890

Z Wami.
                (')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(')(' )(')(')(')(')(')(')
                zupka chmielowa dobra i zdrowa!!

Comment

• iommi
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2003.07
                  • 1522

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron
                  Do Kiszota i Wielkiego_B
                  Czemu wypominacie ludziom spoza Śląska nieuszanowanie żałoby po górnikach, skoro sami nie potraficie jej uszanować i wdajecie się w dyskusje, zamiast poświęcić się refleksji?
                  Pewno dlatego, że kiedy kiszot założył poważny temat zaraz dostał po pysku pseudo-argumentami Rolka. W takiej sytuacji ciśnienie rzeczywiście może podskoczyć...
                  I jeszcze jedno - szczerze mówiąc pamiętam już kilka dyskusji na forum o górnikach, górnictwie i Śląsku. Nie sądzę, żeby kolejna, nawet gdyby rozpoczęła się za kilka dni, porażała rozdądnym podejściem do problemu i choćby częściowym zrozumieniem specyfiki Śląska.

Comment

• darko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.06
                    • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot
                    Nie rób sie śmieszny. Znam czystych Polaków nie mających nic wspólnego ze Śląskiem poza adresem w dowodzie którzy zaczynaja popierać idee RAŚ(Ruch Autonomii Śląska) bo widzą,że Polska nic nie robi dla Śląska.Sam byłem nawet zaskoczony słysząc takie poglądy z ust tych ludzi.
                    Ja jestem śmieszny?
                    Nie mówię o czasach obecnych, ale np. o tych zaraz po wojnie.
                    Mój dziadek (rodowity Podlasianin) gdy premierem był Cyrankiewicz budował na Śląsku kolej w czynie społecznym.
                    Niektórzy chyba trochę przesadzają mówiąc, że Polska nic dla Śląska nie zrobiła...

Comment

• iron
                      🍼🍼
                      • 2002.08
                      • 6771

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi
                      Pewno dlatego, że kiedy kiszot założył poważny temat zaraz dostał po pysku pseudo-argumentami Rolka. W takiej sytuacji ciśnienie rzeczywiście może podskoczyć...
                      I jeszcze jedno - szczerze mówiąc pamiętam już kilka dyskusji na forum o górnikach, górnictwie i Śląsku. Nie sądzę, żeby kolejna, nawet gdyby rozpoczęła się za kilka dni, porażała rozdądnym podejściem do problemu i choćby częściowym zrozumieniem specyfiki Śląska.
                      Argumenty Rolka były nie na miejscu zważywszy na okoliczności, ale z pewnością nie były pseudo-argumentami...

Nie będę rozwijał tego tematu, bo to nie czas po temu, przynajmniej wg mojego zdania.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez iron; 2006-11-24, 12:05.
                      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                      Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• arcy
                        • 2002.07
                        • 7538

Mnie denerwuje jedna rzecz. Wszystkie władze prześcigają się w zapewnieniach o pomocy dla rodzin. Na przykład renty specjalne dla dzieci. A nikt nie myśli o tym, że każdego dnia jakieś polskie dziecko traci ojca - ale że śmierć następuje w mniej spektakularnych okolicznościach, nie ma tam premiera z rentą.

Comment

• kopyr
                          • 2004.06
                          • 9475

A słyszeliście o tym - każde dziecko górnika, który zginął w tej katastrofie ma dostać mieszkanie (słyszałem w Telexpressie). Ciekawi mnie tylko w jakim trybie i czy Kaczor, bo on to chyba jest darczyńcą nie darowuje im Niderlandów jak imć Zagłoba. I za parę lat będziemy ogladać Uwagę, czy inną Interwencję, jak to Jarek obiecał, ale nie dali, bo już sie władza dwa razy zmieniła.
                          Paradoksalne jest tylko, to, że wraz z kasą od premiera, od TVP i z smsów, rodziny dostaną sporo więcej niz np. rodziny tych, którzy zginęli w katastrofie hali w Katowicach. Z tego co kojarzę to tych ostatnich skierowano do ubezpieczyciela hali i niektórzy do dziś się bujają o wypłatę stosownej wielkości odszkodowania. Naprawdę, chcąc być nie wiem jak obiektywnym, to nie da się zaprzeczyć, ze władza urządza sobie kosztem tragedii ja już nie wiem jak to nazwać - propagandę, kampanię wyborczą, nabijanie słupków sondażowych. Po prostu rzygać się chce
                          blog.kopyra.com

Comment

• DanielJakubowski
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.12
                            • 791

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                            Mnie denerwuje jedna rzecz. Wszystkie władze prześcigają się w zapewnieniach o pomocy dla rodzin. Na przykład renty specjalne dla dzieci. A nikt nie myśli o tym, że każdego dnia jakieś polskie dziecko traci ojca - ale że śmierć następuje w mniej spektakularnych okolicznościach, nie ma tam premiera z rentą.
                            Śmierć np. w wypadku samochodowym przestała już wzruszać i poruszać. Media nie mogą się już o to zaczepić, żeby zrobić dobrą relację i na tym zarobić. No i premier kampanii sobie i partii na mało medialnej śmierci nie zrobi. To straszne ale prawdziwe.
                            Pozdrawiam
                            dj

Comment

• fellix-f1
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.12
                              • 157

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi
                              Ciśnienie rzeczywiście może podskoczyć czytając wywody Rolka, ale nie na tyle aby Wielki_B ośmielał się głośno myśleć na forum browar.biz.
                              Jest mi bardzo przykro z powodu śmierci tylu młodych ludzi, którzy zginęli pracując, i to niezależnie od tego czy byli Ślązakami, Pomorzanami, Kaszubami, itd. Bo to naprawdę nie ma żadnego znaczenia!

Comment

• adam16
                                • 2001.02
                                • 9866

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                                Problem leży w mediach. Na siłę szukają sensacji i prześcigają się w wyszuliwaniu teoretycznych zaniedbań.
                                Moja bardzo dobra znajoma pracuje w opiece społecznej w Rudzie. Pod naciskiem dziennikarzy pracownicy chodzą na żonami zmarłych górników i pod ciągłą obserwacją dziennikarzy próbują zapewniać te rodziny o pomocy. Te kobiety mają już tego wszytskiego dostyć. One chcą w tej chwili tylko spokoju. Bo bez tego całego cyrku wiedzą że dostaną to co się im należy.

A o wzajemnych rachunkach pomiedzy Polską i Śląskiem piszcie gdzie indziej. Załóżcie osobny temat. Wtedy się wypowiem. Bo tutaj nie wypada.
                                Browar Hajduki.
                                adam16@browar.biz
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment