Drodzy forumowicze - czy ktoś z was gra może na bandżoli, albo nawet gra Grzesiuka? Przymierzam się do zakupu w/w instrumentu i przydałby mi się jakiś autorytet w tej dziedzinie.
Grzesiuk i bandżola
Collapse
X
-
-
o ile jeteś zaznajomiony z angielszczyzną to zajrzyj tutaj: http://www.projectsandhobbies.com/playingthebanjo.htm- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
jestem ignorantem w tym temacie, myślałem że to jedno i to samo- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
ART napisal/a
jestem ignorantem w tym temacie, myślałem że to jedno i to samo
Comment
-
-
Banjo w zależności od wersji ma od 4 do 7 strun, przy czym klasyczne jest banjo czterostrunowe strojone w kwintach. Jest to typowe banjo melodyczne, gra się za pomocą metalowych pierścieni z piórkami, nałożonych na palce.
Banjo sześciostrunowe strojone jest jak gitara. Stosuje sie technikę gry akordową, za pomocą piórka.
Natomiast instrument, na którym grał Grzesiuk (nazywany przez niego "drewnem" to banjo mandolinowe - cztery struny podwójne strojone w kwartach. Stosuje się do niego taką samą technike gry jak do mandoliny, słychac to zresztą w autentycznych nagraniach Grzesiuka.
Comment
-
-
żąleną napisał(a)
Co to znaczy 'strojone w kwintach' albo 'w kwartach'? Czy znaczy to, że po uchwyceniu kwinty lub kwarty na dwóch sąsiednich strunach dają one taki sam dźwięk?
Comment
-
-
Ha! Mikołaj (po mojej sugestii) przyniósł mi pod choinkę bandżolę. Instrument wygląda dokładnie tak, jak to opisał Krzysiu, tyle że z zewnątrz jest pokryty jakąś okleiną, więc nazywanie go drewnem nie jest już takie oczywiste.
Tak więc strzeżcie się! Na następnym zlocie przypuszczam frontalny atak na wasze uszy i niech mnie jakiś frajer w ząbek czesany spróbuje od drewna odciągnąć, to tak go w cyferblat zamaluję, że drogi do piwa nie znajdzie i świętego Gambrynusa w charakterze pomocy będzie wzywał!
...więc rzuć pan blagie
i chodź na Pragie...
Comment
-
-
Gdy Żąleną na bandżoli zaiwania trzeba tańczyć, trzeba żyćTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
Comment