Pamiętam, że za tzw. "komuny" podczas imprez towarzyszących pochodom pierwszomajowym, piwo (i nie tylko) lało się strumieniami Czy członkowie Klubu Seniora mają jakieś wspomnienia związane z tym dniem?
Niech się święci 1 Maja
Collapse
X
-
Był tylko jeden warunek: najczęściej trzeba było się zaopatrzyć trochę wcześniej. W tym dniu a czasami nawet w przeddzień był zakaz sprzedaży alkoholuWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
-
-
Zakaz sprzedaży alkoholu 1 maja (a także w dniach "wyborów") to wg mojej pamięci wynalazek obowiązujący dopiero od 1997r. Jednym słowem już po wydarzeniach radomskich, gdy istniała zorganizowana opozycja (KOR, ROPCiO). Wcześniej w moim miasteczku w niektórych zakładach lali przydziałową setę przed i po pochodzie. Do sklepów spożywczych (jak najbardziej czynnych) dostarczano piwo i jabole w butelkach od oranżady. Właśnie te małe butelki z jabolami dziwiły mnie najbardziej. Przez cały rok czegoś takiego nie było w sklepach a 1 maja było.
Comment
-
-
Dzisiaj we Wrocławiu była piękna pogoda, wszyscy młodzi ludzie (w tym ja ) pili sobie piwko w parku, na wyspie, w ogódkach (pozaklejanych). Jednym słowem wielki piwny dzień. I nie wiem jaki miałby obowiązywać od 97 roku zakaz sprzedarzy, chyba został zniesiony. Święto pracy jest jednym z przyjeniejszych dni w roku.www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD
Comment
-
-
pieczarek napisal/a
Zakaz sprzedaży alkoholu 1 maja (a także w dniach "wyborów") to wg mojej pamięci wynalazek obowiązujący dopiero od 1997r. Jednym słowem już po wydarzeniach radomskich, gdy istniała zorganizowana opozycja (KOR, ROPCiO).
Comment
-
-
Co do zakazu handlu alkoholem, w tym piwem, nie obowiazywał w WPKiW czyli w parku w Chorzowie. Tam, 1 maja można zawsze było kupić piwko. Zresztą majowe piwko w parku to już moja mała tradycjaBrowar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Originally posted by pieczarek
Haniebna literówka z mojej strony. Chodzi oczywiście o rok 1977.Last edited by adam16; 2002-05-02, 09:39.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Wczoraj także wylegiwalem sie w parku z browarkiem w miłym, pięknym towarzystwie Dzis jednak dzień minął mi raczej na pracy, bieganiu i na zakupach więc czas na piwko mam dopiero teraz, wieczorem. Otworzyłem więc sobie browarka, którego wcześniej wstawiłem do małego, czerwonego wiadereczka z zimna woda. Wiadereczko postawiłem sobie na dworze i patrzyłem sie na nie wielkimi oczyma gdy jeździłem kosiarką po trawnikuGrill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!
Comment
-
-
Wiadereczko postawiłem sobie na dworze i patrzyłem sie na nie wielkimi oczyma gdy jeździłem kosiarką po trawniku [/B][/QUOTE]Masochista jeden się znalazł, ja bym pozbawił to wiaderko jego jedynego atrybutu"Mam powody
Powstrzymywać się od wody.
Od wody mnie w brzuchu kole:
Pijam tylko alkohole."
Jan Lemański
Comment
-
Comment