Chciałbym tylko zauważyć, że bez stołeczności Warszawa byłaby zwykłym mazowieckim miasteczkiem, no może stolicą powiatu w województwie płockim.
Kto jest winny temu, że Warszawa jest taka a nie inna
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ARTfaktycznie, pogląd jakoby wszystkiemu złu winna była ludność napływowa, jest dość niekonwencjonalny.
A tak poważnie, 3 lata mieszkałem w Warszawie. Byłem tam jako przyjezdny z prowincji, z zapyziałego wschodu. I faktem jest, że najwyżej nosy nosili i najbardziej cwani byli ci "warszawiacy" co mieszkali daleko od Warszawy.
Wyjeżdżając do Poznania nieobce były mi o poznaniakach stereotypy. Tylko jakoś tak się złożyło, że przez 10 lat nie udało mi się tego potwierdzić. Wręcz przeciwnie, poznałem rodowitych poznaniaków którzy zaoferowali mi bezinteresowną pomoc, także finansową, w momencie kiedy byłem w takiej potrzebie. Tymczasem coraz częściej sam jestem traktowany tego typu tekstami z ust starych znajomych, którzy albo zostali "na prowincji" albo trafili w inne regiony. Nie obrażam się bo mam to w tyle, ale staram się doinformować o tym, że nie ma to pokrycia w rzeczywistości.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcyChciałbym tylko zauważyć, że bez stołeczności Warszawa byłaby zwykłym mazowieckim miasteczkiem, no może stolicą powiatu w województwie płockim.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuKról chciał mieć bliżej do Szwecji. A dużych miastach, jak Toruń i Gdańsk mieszczaństwo szczuło go psami, to wybrał Warszawę.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąlenąJa w szkole słyszałem coś o centralnej lokalizacji, sprzyjającej działaniom obronnym. Ale to pewnie komunistyczna propaganda.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Prawdziwe są zarówno powody podane przez Krzysia (nie tylko o Szwecję chodziło, ale kierunek się zgadza) i Shlangbauma. Co ciekawe, przez blisko 200 lat Warszawa była jedynie miastem rezydencjonalnym, a stolicą w dalszym ciągu Kraków.
Tym, którzy narzekają na negatywne skutki stołeczności chciałbym przypomnieć, że wraz z wyniesieniem się górniczych protestów, parlamentu i ministerstw wyniosłaby się z miasta również spora liczba podmiotów gospodarczych, zwłaszcza tych najpoważniejszych (czyt. najbardziej związanych z polityką).
Chciałbym także przypomnieć, że pierwszą stolicą był Poznań i zwłaszcza dzisiaj, w dobie członkostwa Polski w UE i NATO, jego lokalizacja jest znacznie korzystniejsza. Zwłaszcza że do Warszawa nie prowadzi w chwili obecnej ani jedna autostrada.
Chciałbym także wyjaśnić, że nie mam nic przeciwko Warszawiakom, mam natomiast bardzo wiele przeciwko pomysłom takim jak budowanie metra z budżetu centralnego. Lub robienia z Powstania Warszawskiego drugiego po chrzcie najważniejszego wydarzenia w dziejach Polski.
Co do psów - akurat w tamtych czasach Gdańsk był miastem tak bogatym, że król przyjeżdżał tam w roli petenta.Last edited by arcy; 2007-03-15, 15:08.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy......Chciałbym także przypomnieć, że pierwszą stolicą był Poznań ....Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
Comment