Kto jest winny temu, że Warszawa jest taka a nie inna

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

Chciałbym tylko zauważyć, że bez stołeczności Warszawa byłaby zwykłym mazowieckim miasteczkiem, no może stolicą powiatu w województwie płockim.

Comment

• kony
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.08
      • 1701

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
      faktycznie, pogląd jakoby wszystkiemu złu winna była ludność napływowa, jest dość niekonwencjonalny.
      Od dziesięciu lat mieszkam w Poznaniu i zaczynam czuć się winny za opinię o sknerowatych poznaniakach

A tak poważnie, 3 lata mieszkałem w Warszawie. Byłem tam jako przyjezdny z prowincji, z zapyziałego wschodu. I faktem jest, że najwyżej nosy nosili i najbardziej cwani byli ci "warszawiacy" co mieszkali daleko od Warszawy.

Wyjeżdżając do Poznania nieobce były mi o poznaniakach stereotypy. Tylko jakoś tak się złożyło, że przez 10 lat nie udało mi się tego potwierdzić. Wręcz przeciwnie, poznałem rodowitych poznaniaków którzy zaoferowali mi bezinteresowną pomoc, także finansową, w momencie kiedy byłem w takiej potrzebie. Tymczasem coraz częściej sam jestem traktowany tego typu tekstami z ust starych znajomych, którzy albo zostali "na prowincji" albo trafili w inne regiony. Nie obrażam się bo mam to w tyle, ale staram się doinformować o tym, że nie ma to pokrycia w rzeczywistości.

Comment

• becik
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍼🍼
        • 2002.07
        • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
        Chciałbym tylko zauważyć, że bez stołeczności Warszawa byłaby zwykłym mazowieckim miasteczkiem, no może stolicą powiatu w województwie płockim.
        Do zwykłego miasteczka król by się nie przeprowadzał z Wawelu.
        Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

A zastanowiłeś się, Arcy, skąd stołeczność?
          Last edited by żąleną; 2007-03-15, 13:12.

Comment

• Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

Król chciał mieć bliżej do Szwecji. A dużych miastach, jak Toruń i Gdańsk mieszczaństwo szczuło go psami, to wybrał Warszawę.

Comment

• Shlangbaum
              • 2005.03
              • 5828

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu
              Król chciał mieć bliżej do Szwecji. A dużych miastach, jak Toruń i Gdańsk mieszczaństwo szczuło go psami, to wybrał Warszawę.
              Ponadto bawiąc się w alchemika spalił pół Wawelu i musiał tak czy siak wyprowadzić się do czasu odbudowy.

Krakowski Konkurs Piw Domowych !

Comment

• becik
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

a król bojąc się psów mieszczan - wybrał Warszawę (swoją drogą musiały to być strasznie "zapsione" miasta)
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• żąleną
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2002.01
                  • 13239

Ja w szkole słyszałem coś o centralnej lokalizacji, sprzyjającej działaniom obronnym. Ale to pewnie komunistyczna propaganda.

Comment

• becik
                    🍼🍼
                    • 2002.07
                    • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                    Ja w szkole słyszałem coś o centralnej lokalizacji, sprzyjającej działaniom obronnym. Ale to pewnie komunistyczna propaganda.
                    Tak samo mnie zindoktrynowano, za komuny wersja powyższa, a za III/IV RP powodem były psy

Comment

• arcy
                      • 2002.07
                      • 7538

Prawdziwe są zarówno powody podane przez Krzysia (nie tylko o Szwecję chodziło, ale kierunek się zgadza) i Shlangbauma. Co ciekawe, przez blisko 200 lat Warszawa była jedynie miastem rezydencjonalnym, a stolicą w dalszym ciągu Kraków.

Tym, którzy narzekają na negatywne skutki stołeczności chciałbym przypomnieć, że wraz z wyniesieniem się górniczych protestów, parlamentu i ministerstw wyniosłaby się z miasta również spora liczba podmiotów gospodarczych, zwłaszcza tych najpoważniejszych (czyt. najbardziej związanych z polityką).

Chciałbym także przypomnieć, że pierwszą stolicą był Poznań i zwłaszcza dzisiaj, w dobie członkostwa Polski w UE i NATO, jego lokalizacja jest znacznie korzystniejsza. Zwłaszcza że do Warszawa nie prowadzi w chwili obecnej ani jedna autostrada.

Chciałbym także wyjaśnić, że nie mam nic przeciwko Warszawiakom, mam natomiast bardzo wiele przeciwko pomysłom takim jak budowanie metra z budżetu centralnego. Lub robienia z Powstania Warszawskiego drugiego po chrzcie najważniejszego wydarzenia w dziejach Polski.

Co do psów - akurat w tamtych czasach Gdańsk był miastem tak bogatym, że król przyjeżdżał tam w roli petenta.
                      Last edited by arcy; 2007-03-15, 15:08.

Comment

• Krzysiu
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.02
                        • 14936

Wyniosą się przed wszystkim ministerstwa, urządy centralne i całe ich otoczenie satelitarne. A to zaboli.

Comment

• becik
                          🍼🍼
                          • 2002.07
                          • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
                          ......Chciałbym także przypomnieć, że pierwszą stolicą był Poznań ....
                          Pierwszą było Gniezno

Comment

• dkrasnodebski
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.05
                            • 2316

Wyniosą się przed wszystkim ministerstwa, urządy centralne i całe ich otoczenie satelitarne. A to zaboli.
                            Tylko, że nie ma odważnych żeby to wziąć.
                            Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

www.radoslawstolar.pl

Comment

• Krzysiu
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2001.02
                              • 14936

Nie jest takie proste. Dokąd ich przenieść? Przecież to będzie kilkdziestąt tysięcy ludzi.

Comment

• mluk
                                Kapitan Lagerowej Marynarki
                                • 2005.01
                                • 778

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
                                Pierwszą było Gniezno
                                Gwoli ścisłości Gniezno i Poznań.
                                "Piwo stanowi dowód, że Bóg nas kocha i chce, abyśmy byli szczęśliwi" - Benjamin Franklin

Comment

Przetwarzanie...
                                X