Kto jest winny temu, że Warszawa jest taka a nie inna

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍼🍼
    • 2002.07
    • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy
    Zapewniam Cię, że pracownicy budżetówki "na prowincji" zarabiają mniej. Najświeższy przykład - Straż Miejska. W Warszawie aplikant, czyli zupełnie zielony początkujący, zarabia tyle co doświadczony strażnik w Gdyni.
    Porównałeś np wysokośc usług w Warzawie, a w Gdyni, Kielcach czy gdzie indziej?
    Np W Warszawie za umycie auta tip top, w środku, z odkurzaniem, z woskowaniem płacę 70 zł, za to samo w Zywcu zapłaciłem 15 zł.
    Kolejny chybiony przykład.
    Usługi to detal, porównaj ceny mieszkań, mediów etc.
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
      Np W Warszawie za umycie auta tip top, w środku, z odkurzaniem, z woskowaniem płacę 70 zł, za to samo w Zywcu zapłaciłem 15 zł.
      A zastanawiałeś się np. nad tym, jak ma płacić prowincjusz, który przyjeżdża pokłonić się władzy? Bo ja nie miałem specjalnej zniżki na wyżywienie itp. Nie wiem jak teraz, ale moje wynagrodzenie znacznie odbiegało od przeciętnego w stolicy.

Comment

• arcy
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.07
        • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
        Zawsze możesz się wyprowadzić z Warszawy, skoro tak Ci to przeszkadza.

Comment

• angasc
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2006.04
          • 977

Chciałem załagodzić i zamknąć temat. I ponownie spotkałem się z duża dawką negatywnych opinii o mojej skromnej osobie.
          Bardzo mnie to cieszy. Bo mimo, że problem naprawdę istnieje, to jak się okazuje nie dotyczy osób tu obecnych. Dlatego wszyskich forumowiczów którzy poczuli się dotknięci moimi słowami - PRZEPRASZAM.
          Możemy w związku z tym zakończyć tę dyskusję?

Comment

• angasc
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2006.04
            • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Maremali
            Chociaż nie bardzo wiem jak to ustaliłeś, że ci „trąbiący” to właśnie ludzie z prowincji. Czyżbyś każdemu kierowcy, który Ciebie obtrąbił zaglądał w metrykę.
            .
            Nie musiałem w metrykę. Wystarczy spojrzeć na numer rejestracyjny samochodu. I nie otrąbiali mnie, tylko innych przyjezdnych. Kierowcy warszawscy raczej zdają sobie sprawę, że dla ludzi nie znających miasta poruszanie się po nim może być poważnym problemem. Zapewne nie wszyscy, ale w moim odczuciu większość.
            Amen.
            Last edited by angasc; 2007-03-17, 13:53.

Comment

• kiszot
              🍼🍼
              • 2001.08
              • 8109

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc
              Kierowcy warszawscy raczej zdają sobie sprawę, że dla ludzi nie znających miasta poruszanie się po nim może być poważnym problemem. Zapewne nie wszyscy, ale w moim odczuciu większość.
              Amen.
              He he he.
              Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
              1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
              Mein Schlesierland, mein Heimatland,
              So von Natur, Natur in alter Weise,
              Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
              Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• becik
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍼🍼
                • 2002.07
                • 14999

Ale to Tobie przeszkadza
                Czy to ja zacząłem biadolenie na temat różnic cenowych jako przykład dając Gdynię?

Wskaż mi miejsce gdzie napisałem, że mi to przeszkadza.

Tak samo odpowiedz na moje wcześniejsze pytania, bo jak na razie milczysz.
                Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• iron
                  • 2002.08
                  • 6717

Zapewniam Cię, że pracownicy budżetówki "na prowincji" zarabiają mniej. Najświeższy przykład - Straż Miejska. W Warszawie aplikant, czyli zupełnie zielony początkujący, zarabia tyle co doświadczony strażnik w Gdyni.
                  Zapewniać możesz, ale...
                  Pensja Asi jest taka sama, jak osób zatrudnionych na analogicznym stanowisku w innych oddziałach okręgowych jej instytucji. A na przykład w takim Radomiu i roboty mniej na tym samym stanowisku i życie tańsze...

Co do mnie, to nie ma drugiego Uniwersytetu Warszawskiego, więc ciężko będzie porównać. Do tego uczelnie mają na szczęście daleko posuniętą autonomię, ale z tego co się orientuję (wszystko oczywiście zależy od kondycji danej uczelni) nie ma drastycznych różnic w poborach pracowników uczelni państwowych.

Ale Ty zapewne i tak wiesz lepiej, jakie to "kokosy" zarabiamy dzięki stołeczności Warszawy
                  bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                  Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                  Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• kangurpl
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2002.03
                    • 2660

Chciałem załagodzić i zamknąć temat. ...
                    Daj sobie spokój i odpuść tę dyskusję.
                    Na tym forum ZAWSZE znajdzie się kilka osób co będzie bić pianę.
                    Maja to chyba we krwi albo w genach zapisane, proponuje po
                    Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                    "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Comment

• emes
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2003.08
                      • 4275

Można się zgodzić z pewnymi stereotypami o stolicy, że tu mieszkają ludzie o marnej reputacji. To przecież rzecz oczywista, przecież w stolicy mieszkają, nie bójmy się tego powiedzieć wprost, buraki z sejmu i senatu

Comment

• Mistrzu
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.08
                        • 750

Nie musiałem w metrykę. Wystarczy spojrzeć na numer rejestracyjny samochodu. I nie otrąbiali mnie, tylko innych przyjezdnych. Kierowcy warszawscy raczej zdają sobie sprawę, że dla ludzi nie znających miasta poruszanie się po nim może być poważnym problemem. Zapewne nie wszyscy, ale w moim odczuciu większość.
                        Amen.
                        Jesteś bardzo dziwny, albo masz pecha. Ja od bardzo dawna trafiam non stop na kalekich kierowców z przedmieść Warszawy (rozpoznaje po rejestracjach :P). A mieszkam na Zielonej Białołęce.

Comment

• Mistrzu
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2003.08
                          • 750

ARCY? Czy już poznałeś rzeczywistą anie wyssaną z palca skalę zniszczeń dokonanych w wyniku powstania?

Comment

• mr-perez
                            † 1971-2008 Piwosz w Raju
                            • 2005.09
                            • 514

Wystarczy spojrzeć na numer rejestracyjny samochodu. I nie otrąbiali mnie, tylko innych przyjezdnych. Kierowcy warszawscy raczej zdają sobie sprawę, że dla ludzi nie znających miasta poruszanie się po nim może być poważnym problemem.
                            Jeżdżę po Warszawie od kilku lat na łódzkich numerach i jakoś nikt mnie nie otrąbia, a wręcz przeciwnie, wokół sami uprzejmi kierowcy.

Poza tym robię dla Warszawiaków od 8 lat i to dla różnych podejrzanych typów ( policjanci, dyrektorzy, urzędnicy itp.) i nigdy nie miałem kłopotów z nimi. Bardzo mili ludzie i co najważniejsze uczciwi i super wypłacalni, więc nie uogólniajcie bo czarna owca zawsze się znajdzie w każdym mieście... nawet w poznaniu i okolicach .

PS. Becik, bardzo mi się spodobała Twoja postawa w autokarze odnośnie Powstania Warszawskiego... zrobiłbym tak samo. I też bym nie żałował.
                            RTS WIDZEW
                            www.kapsle.piwko.pl

Comment

• angasc
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.04
                              • 977

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mr-perez
                              Jeżdżę po Warszawie od kilku lat na łódzkich numerach i jakoś nikt mnie nie otrąbia, a wręcz przeciwnie, wokół sami uprzejmi kierowcy.

Poza tym robię dla Warszawiaków od 8 lat i to dla różnych podejrzanych typów ( policjanci, dyrektorzy, urzędnicy itp.) i nigdy nie miałem kłopotów z nimi. Bardzo mili ludzie i co najważniejsze uczciwi i super wypłacalni, więc nie uogólniajcie bo czarna owca zawsze się znajdzie w każdym mieście... nawet w poznaniu i okolicach .

PS. Becik, bardzo mi się spodobała Twoja postawa w autokarze odnośnie Powstania Warszawskiego... zrobiłbym tak samo. I też bym nie żałował.
                              Bardzo Ci dziękuję, Mr-perez za ten post. W imieniu swoim i wszystkich Warszawiaków.
                              Twoje zdrowie

Comment

• adam16
                                • 2001.02
                                • 9865

Najnormalniej - wojna polsko-warszawska... Dejcie se pokój ludziska!
                                Browar Hajduki.
                                adam16@browar.biz
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

Przetwarzanie...
                                X