Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
Praca w Polsce - jest, czy jej nie ma?
Collapse
X
-
Last edited by kot_z_cheshire; 2007-03-28, 20:49.Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.
-
-
No to gratuluję, w życiu bym nie oszczędziła aż tyleLast edited by Marusia; 2007-03-28, 20:49.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika MarusiaNo to gratuluję, w życiu bym nie oszczędziła aż tyleLast edited by kot_z_cheshire; 2007-03-28, 20:56.Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgiełka26Zarabiająca żona..piękna perspektywa, dorabianie na czarno..na krótką metę, a oszczędności kiedyś się skończą i może zacząć brakować pieniędzy.
No ale pewnie można czekać....tylko jak długo? Gdzie jest granica tego czekania?
W momencie gdy się oczy otworzą, że już nie ma na nic?
Odpowiedzialny człowiek mający rodzinę na utrzymaniu musi myśleć z dużym wyprzedzeniem i mieć świadomość, że kiedyś może znaleść się w przysłowiowym dołku.
Wtedy to musi być gotowy jak to becik napisał "wziąść się za cokolwiek, nawet za kopanie rowów czy układanie torów."A nie czekać na swoją wymarzoną pracę.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgiełka26Zapewne nie wezmę, bo przy aktualnym stanie finansowym dochodzę do wniosku jak mam pracować za pensje podstawową to wolę siedzieć z dzieckiem w domu.
Jednak gdybym musiała, poszłabym gdziekolwiek.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgiełka26Naszczęście jestem w tej dobrej sytuacji, że kapitał mam.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Ten temat wyrósł z tematu o stolicy, tutaj każdy kto chce pracować, pracę za 1000 zł miesięcznie znajdzie, tylko że się za nią nie utrzyma. Oczywiście są wyjątki, ale wyjątki ustabilizowane i głęboko osadzone w społeczności stołecznej z możliwościami niekiedy dodatkowego dochodu.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika emesTen temat wyrósł z tematu o stolicy, tutaj każdy kto chce pracować, pracę za 1000 zł miesięcznie znajdzie, tylko że się za nią nie utrzyma. Oczywiście są wyjątki, ale wyjątki ustabilizowane i głęboko osadzone w społeczności stołecznej z możliwościami niekiedy dodatkowego dochodu.Młode koty mają adhd, niestety.
Comment
-
-
Podałem wcześniej błędną na dzień dzisiejszy informację, że w Polsce kobiety nie mogą pracować pod ziemią. Okazuje się, że prawo UE dopuszcza pracę kobiet na stanowiskach górniczych. Czyli od niemal 3 lat także w Polsce znacząco rozszerzył się rynek pracy dla kobiet.
Tu macie materiał co o tym myślą kobiety.
Comment
-
-
Za 600-700 złotych jest, może nawet za 900. W supermarketach, fastfoodach . Tylko czy to praca skoro nie jesteś wstanie się z niej utrzymać a wszelkie prawa pracownicze czy podstawowe prawa człowieka są w niej łamane a "pracownik" jest zwykłym niewolnikiem. Proponuję poczytać o working poor i o macpracy. Taka nibypraca jest, innej nie ma.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshireHihihi...Widzisz. A w moim przypadku GW wcale sie nie sprawdziła. Mimo ton wysłanych aplikacji. Info zwrotne: tez głównie z ogłoszen internetowych. A z wysyłanych tradycyjna pocztą (kiedys, jak byłam jeszcze młoda i idealistka) miałam az jedna odpowiedz: "Dziękujemy bardzo.....", która nedeszła blisko rok po wysłanym przeze mnie liście Teraz wysyłam głównie mailem: przy listach w ilościach kilka dziennia, jest to spore obcięcie kosztów
Ja też zazwyczaj wysyłałem mailem. Ale na ogłoszenia wyjatkowo pasujące (gdy spełniałem 6-7 z 8 wymagań i było uzasadnione podejrzenie, że jest kasa jakaś do wzięcia wysyłałem (i czasem wysyłam) pocztą.
Ale i tak większość prac znalazłem z GW (poza obecną - internet pracuj.pl ale aplikacja zaniesiona osobiście (bo akurat byłem w pobliżu)).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angascZrobiła się z tego bardzo ciekawa dyskusja.
Do pełni szczęścia brakuje mi tylko kilku postów od pracodawców.
Ciekawe jak Oni by się ustosunkowali do wyrażanych tu opinii.
Bo chyba tylko Jerzy, Mgiełka i Becik spojrzeli na sprawę z nieco innego kąta. I zostali stłamszeni.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angascZrobiła się z tego bardzo ciekawa dyskusja.
Do pełni szczęścia brakuje mi tylko kilku postów od pracodawców.
Ciekawe jak Oni by się ustosunkowali do wyrażanych tu opinii.
Bo chyba tylko Jerzy, Mgiełka i Becik spojrzeli na sprawę z nieco innego kąta. I zostali stłamszeni.
Co o sprawie sądzą pracodawcy?
Poproszę o wypowiedzi.
Cóż zostaje tylko zastanowić się skąd to wynika.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszotCzyli Tobie wolno,innym nie.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekPodałem wcześniej błędną na dzień dzisiejszy informację, że w Polsce kobiety nie mogą pracować pod ziemią. Okazuje się, że prawo UE dopuszcza pracę kobiet na stanowiskach górniczych. Czyli od niemal 3 lat także w Polsce znacząco rozszerzył się rynek pracy dla kobiet.
Tu macie materiał co o tym myślą kobiety.
http://wideo.gazeta.pl/wideo/0,0,4020448.html
Kopalnia..hmm a po co zatrudniać kobiety skoro mężczyzn sie zwalnia? Mało było zwolnień górników? Czy jest aż tak wielkie zapotrzebowanie na tego typu pracowników?
Choć powiem szczerze, że nie uśmiechałoby mi się coś takiego
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mgiełka26Kopalnia..hmm a po co zatrudniać kobiety skoro mężczyzn sie zwalnia? Mało było zwolnień górników? Czy jest aż tak wielkie zapotrzebowanie na tego typu pracowników?
Sam też nie bardzo wyobrażam sobie kobietę w kopalni ani jak murarza. Ale bardzo dobrze by było, aby panie sobie uświadomiły, że pożądane i dziejowo sprawiedliwe równouprawnienie niesie dla nich ogromne zagrożenia. Np. takie, że urząd pracy odmawia wypłaty zasiłku dla bezrobotnych, bo kobieta odmówiła pracy jako górnik czy szambonurek. Albo, że chce iść po pracy na randkę, a tu ciężko zmyć węgiel wżarty w skórę lub smród jaki przesiąknął włosy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarekTu nie chodzi o sens zatrudniania kobiet przy jednoczesnym zwalnianiu mężczyzn. Chodzi o to, że kobiety nie biorą pod uwagę wszystkich dostępnych prac. Nie, bo nie. Bo moja mamusia nigdy nie chciała być górnikiem. Kobieta stojąc bezpośrednio przed ogłoszeniem o naborze pracowników do kopalni będzie twierdziła, że nie ma dla niej pracy.
Zawsze są dwie strony medalu
*Użyłam żeńskich końcówek, bo nie mam pojęcia jak można nazwać kosmetyczkę rodzaju męskiego..Przychodzi mi do głowy kosmetyk/kosmetyczek...Ale to chyba nie toLast edited by kot_z_cheshire; 2007-03-29, 10:05.Młode koty mają adhd, niestety.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bayern71No proszę. Co kraj to obyczaj. Ale i tak uważam, że jak coś odpisali to już porządna bo znakomita więkzość firm (wiele z nich to tzw. renomowane) głowy sobie tym nie zawraca. I nawet nie wiadomo czy ktoś czytał dokumenty. Dla mnie gnojki.
Ja też zazwyczaj wysyłałem mailem.
Ostatnio widziałem jak czytają ogłoszenia potencjalni pracownicy - przynajmniej spora ich część. W ogłoszeniu pracodawca podał konkretne wymagania a przesłane aplikacje bodaj tylko w 10-20 % odpowiadały tym wymaganiom. Reszta aplikujących chyba tylko spisała sobie kontakt i nie zawracała sobie głowy sprawdzeniem choćby podstawowych wymagań, nie mówiąc o przygotowaniu sesnsownego CV skierowanego do tego konkretnego pracodawcy. Czy pracodawca, np. firma jeszcze jednosoobowa, ma czas i pieniądze aby też dziękować ignorantom?
I coś z mojego ogródka Do BrowarBizu przychodzi w miesiącu kilka aplikacji na stanowiska, których tu nie ma. Najczęściej ludzie chcą handlować naszym piwem
Tak więc jak zwykle medal ma dwie strony.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
Comment