Różnica między hefe weizen a dunkel weizen

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • batonx
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.05
    • 11

    #1

    Różnica między hefe weizen a dunkel weizen

    Jaka jest roznica pomiedzy Hafe Weissbier , a Hafeweissbier Dunkel?

    Pilem olstatnio takie piwa (Weinhenstephaner) i jak to drugie bylo bardzo dobre, tak to pierwsze tragiczne

    Przy okazji: Jakie jest najlepsze piwo pszeniczno-drozdzowe? Chodzi mi o ogolnoswiatowa opinie
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika batonx
    Jaka jest roznica pomiedzy Hafe Weissbier , a Hafeweissbier Dunkel?

    Pilem olstatnio takie piwa (Weinhenstephaner) i jak to drugie bylo bardzo dobre, tak to pierwsze tragiczne
    piłeś i nie zauważyłeś różnicy ? chyba z butelki ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2007-05-26, 20:18.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • huanghua
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.10
      • 1910

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika batonx
      Jaka jest roznica pomiedzy Hafe Weissbier , a Hafeweissbier Dunkel?

      Pilem olstatnio takie piwa (Weinhenstephaner) i jak to drugie bylo bardzo dobre, tak to pierwsze tragiczne

      Przy okazji: Jakie jest najlepsze piwo pszeniczno-drozdzowe? Chodzi mi o ogolnoswiatowa opinie
      Hefe ...
      Dunkel jak pewnie zauważyłeś jest znacząco bardziej ciemny. Porównywanie obydwu gatunków jest raczej chybione.
      Najlepsze piwo "pszeniczno-drożdżowe" jest takie którego jeszcze nie ma, a studiując zasoby tego forum przybliżysz sie do znalezienia odpowiedzi.
      Życzę powodzenia w poszukiwaniach.
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • huanghua
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.10
        • 1910

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
        (...)chyba z butelki ?
        I to w torebce papierowej...
        W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

        Comment

        • batonx
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2007.05
          • 11

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          piłeś i nie zauważyłeś różnicy ? chyba z butelki ?
          Tak z butelki. W smaku zauwazylem, nie o to chodzi...

          Dunkel jak pewnie zauważyłeś jest znacząco bardziej ciemny. Porównywanie obydwu gatunków jest raczej chybione.
          No jest ciemniejszy, ale dlaczego i czemu porownywanie jest chybione?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika batonx
            Tak z butelki. W smaku zauwazylem, nie o to chodzi...
            a o co ?

            .. ale dlaczego i czemu
            dobre
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika batonx
              Tak z butelki. W smaku zauwazylem, nie o to chodzi...
              No jest ciemniejszy, ale dlaczego i czemu porownywanie jest chybione?
              A porównujesz Okocimia Jasne Pełne, czy np. OK Beer z Okocimiem Palonym?
              Hefe Weissbier to piwo pszeniczne z osadem drożdżowym niefiltrowane.
              Hefe Weissbier Dunkel to ciemne piwo pszeniczne z osadem drożdżowym, niefiltrowane.

              Jeżeli chciałbyś spróbować innych weizenów (to potoczna nazwa piw w tym stylu) to polecam Franziskanera (występuje w wersji jasnej i ciemnej), Paulanera (podobnie obie wersje), Obołonia Pszenyczne (Obolon), Svyturys Baltas Kvietnis. Piwa te są całkiem nieźle dostępne w naszym kraju, więc przynajmniej z dwoma pierwszymi nie powinieneś mieć problemów z zakupem.
              Do Twojego wcześniejszego pytania - nie ma czegoś takiego jak najlepsze piwo w danym stylu. Czasami to jest bliżej ideału, czasami inne. No a poza tym de gustibus non disputandum est.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika batonx
                (...)

                No jest ciemniejszy, ale dlaczego i czemu porownywanie jest chybione?
                Jest chybione, bo obrazowo mówiąc (pisząc) porównywanie kozy z krową jest mało sensowne, choć obydwie mleko dają.

                Dunkel zawiera słody karmelowe, "nie-Dunkel" takowych nie ma (lub ma je w znacznie ograniczonej ilości). Jak je porównać jeśli one kompletnie inaczej smakują/wyglądają? Dlatego i temu tak właśnie jest.
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • batonx
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.05
                  • 11

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                  Hefe Weissbier to piwo pszeniczne z osadem drożdżowym niefiltrowane.
                  Hefe Weissbier Dunkel to ciemne piwo pszeniczne z osadem drożdżowym, niefiltrowane.
                  [/I].
                  No i prawie o to chodzi... czyli roznia sie tym ze jedno jest piwem ciemnym, a drugie jasnym, oba pszeniczno-drozdzowe?

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika batonx
                    No i prawie o to chodzi... czyli roznia sie tym ze jedno jest piwem ciemnym, a drugie jasnym, oba pszeniczno-drozdzowe?
                    Bingo.
                    Dla ułatwienia jeszcze mini słownik języka niemieckiego
                    Hefe Weissbier jest używane zamiennie z Hefe Weizen, ta druga nazwa jest bardziej ścisła.

                    die Hefe - drożdze
                    weiss - biały
                    der Weizen - pszenica
                    das Bier - piwo
                    dunkel - ciemny

                    Często jasne weizeny mają jeszcze określenie hell
                    hell - jasny
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • jacer
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2006.03
                      • 9875

                      #11
                      No i jeszcze są Witty czyli piwa białe, jest to też pewna odmiana pszenicznych. W Belgi i NL pite wraz z plasterkiem cytryny.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • dzidek1960
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2003.01
                        • 1548

                        #12
                        Trochę nie na temat, ale cieszy mnie że tym razem nowy na forum dostał rzetelne odpowiedzi w miejsce frontalnego ataku. Często ostatnio na proste a niekiedy i naiwne pytania początkujących odpowiedzią jest atak, co wielu zniechęca do zadawania dalszych pytań. Przecież kiedyś każdy z Nas zaczynał się interesować tym co pije i też szukał odpowiedzi na podstawowe pytania.
                        Moim zdaniem temat bardziej pasuje do działu Piwo - ogólnie. Może by go tam przenieść?
                        "Ma jednak kraj polski napój warzony
                        z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
                        piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
                        do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
                        mieszkańców, lecz i cudzoziemców
                        wybornym smakiem"
                        Jan Długosz, Historie Piwne
                        Moja strona www w początkowym okresie budowy

                        Comment

                        • huanghua
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2005.10
                          • 1910

                          #13
                          To nie do końca tak dzidku.
                          Zanim zadałem pierwsze pytanie na tym forum, to poznałem jego topografię, zasady i savoir-vivre na kilka dobrych tygodni wstecz. Trudno, naruszam ciągłość pewnej grupy, więc pewne zasady muszę przyswoić.
                          Nie każdy jednak poświęca chociazby 5 minut na znalezienie fundamentów swojego pytania, stąd frontalny atak bywa tu regułą.
                          Tak mi się przynajmniej wydaje.
                          Całkiem oddzielna sprawa to kultura odpowiedzi i tu sie zgadzam kompletnie.
                          W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                          Comment

                          • kopyr
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2004.06
                            • 9475

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960
                            Trochę nie na temat, ale cieszy mnie że tym razem nowy na forum dostał rzetelne odpowiedzi w miejsce frontalnego ataku.
                            Nie no, lekkie glanowanie było.
                            blog.kopyra.com

                            Comment

                            • batonx
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.05
                              • 11

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
                              Nie no, lekkie glanowanie było.
                              Prymitywne... niby starzy-wyjadacze a zachowuja sie jak dzieci
                              Coz... niektorzy musza wyladowywac swoje frustracje seksualne w necie

                              No teraz to sie juz nie nadaje do przeniesienia

                              Przy okazji do fachowcow bez frustracji: mozna by przy Waszej uprzejmosci wrzucic kilka zdan na temat roznic w 'techonologii' wazenie piwa pszeniczno-drozdzowego jasnego i ciemnego...

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
                                dadek
                                Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
                                2025-01-29, 03:15
                              • dadek
                                Libertas, Hefe Weizen
                                dadek
                                Ekstrakt 11°Blg, alkohol 4,9%, IBU 20.
                                Kolor żółciutki, całkowicie mętne piwo.
                                Piana bielutka, gęsta lecz dość poszarpana, bąbelki różnej wielkości. Ściele nierównomierne plamy, utrzymuje warstewką aż do dna.
                                Pachnie wyraźnie, klasyczną pszenicą ale do tego sporo...
                                2021-10-31, 23:21
                              • darekd
                                Zehendner, Mönchsambacher Hefe-Weizen
                                darekd
                                Pszenica z bawarskiej Górnej Frankonii

                                https://moenchsambacher.de/

                                5,8% alk.

                                Aromat - dominuje banan, ciut korzenności, cytrus prawie niewyczuwalny
                                Piana - wysoka, zwarta, średnia trwałość, trochę zostaje na szkle
                                Barwa - złoto-pomarańczowa,...
                                2021-07-27, 21:02
                              • ariusz
                                Härtsfelder, Schaller Hefe-Weizen Dunkel
                                ariusz
                                Ekstrakt ???% alc. vol. 5,2%.

                                - Kolor: brazowy.
                                - Zapach: gozdzikowo-bananowy.
                                - Piana: duza, trwala.
                                - Smak: typowy dla piw pszenicznych ciemnych, ale bardziej slodkawy, banan wyczuwalny. Koncowka zbyt wodnista.

                                Podsumowanie: Po raz drugi po to piwo...
                                2018-06-24, 18:56
                              • Javox
                                Ninkasi Fabriques, Hefe-Weizen
                                Javox
                                Alko 4,5%. Chmiel Huell Melon.

                                Piana - więcej na początku potem warstewka.
                                Lacing - nie za dużo.
                                Gaz - średni.
                                Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
                                Aromat - banan, melon.
                                Smak - lekko wodniste, gorzkawa cytrusowość, gorzkawy banan. Goryczka mała ale...
                                2021-01-17, 16:30
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...