Różnica między hefe weizen a dunkel weizen
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Jak to sie ma w takim razie to kategorycznych wypowiedzi znaFcow tematu:
A porównujesz Okocimia Jasne Pełne, czy np. OK Beer z Okocimiem Palonym?[Jest chybione, bo obrazowo mówiąc (pisząc) porównywanie kozy z krową jest mało sensowne, choć obydwie mleko dają.Comment
-
i tylko tyle??
Jak to sie ma w takim razie to kategorycznych wypowiedzi znaFcow tematu:
Faktem jest, ze te rodzaje piw inaczej smakuja. To zauwazy kazdy laik, nawet taki jak ja... ale jak widac roznica w technologii produkcji jest niewielka i uwazam ze moje pytanie bylo calkiem uzasadniona, a juz reakcja na nie 'starych-wyjadaczy' zalosna...
No to pytanie czym się różni smażony filet z kurczaka od smażonego fileta z ryby? Jaką technologię się stosuje przyrządzając jedno, a drugie? Taką samą? Smażenie? No to lipa, tzn. że w ogóle się nie różnią.
To raczej twoja reakcja jest żałosna. Dostałeś odpowiedź na zadane, dla nas infantylne, pytanie. A że Tobie się wydawało... to już nie nasza/moja wina. To Twój problem, że realia nie korespondują z Twoimi wyobrażeniami.
A żeby już doszczętnie zdruzgotać twoje wyobrażenia, to Okocim OK Beer od Okocimia Palonego również różni sie tylko rodzajem użytych słodów. Reklamowe bajki o paleniu ogniem w procesie warzenia możesz między bajki włożyć. Porównanie było jak najbardziej zasadne.Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2007-05-29, 21:57.Comment
-
pomyśl, że najważniejsze, że smakowało ci to pszeniczne piwo. to już jest duży sukces! nie każdy chce pytać. jak nie da się na forum pytaj na PW. nie sądzę, by ktoś się migał od udzielenia ci informacji. grunt to świadomi konsumenci, a ty masz na to zadatkiComment
-
Dunkel weizen:
skład
słod pszeniczny
słód pilznenski
Caramout 150 EBC
Kristalmout
Hefe - Weizen
skład:
słod pilsnenski 3 EBC
słod pszeniczny 4 EBC
Caramout 20 EBC
EBC określa kolor słodu.Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2007-05-29, 21:59.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)Comment
-
To że różnią się składem surowcowym, to mało?
No to pytanie czym się różni smażony filet z kurczaka od smażonego fileta z ryby? Jaką technologię się stosuje przyrządzając jedno, a drugie? Taką samą? Smażenie? No to lipa, tzn. że w ogóle się nie różnią.
Przebaczam Ci i szukam belki we wlasnym oku
To raczej twoja reakcja jest żałosna.
Dostałeś odpowiedź na zadane, dla nas infantylne, pytanie.
A że Tobie się wydawało... to już nie nasza/moja wina. To Twój problem, że realia nie korespondują z Twoimi wyobrażeniami.
A żeby już doszczętnie zdruzgotać twoje wyobrażenia,
to Okocim OK Beer od Okocimia Palonego również różni sie tylko rodzajem użytych słodów. Reklamowe bajki o paleniu ogniem w procesie warzenia możesz między bajki włożyć. Porównanie było jak najbardziej zasadne.Ostatnia zmiana dokonana przez batonx; 2007-05-29, 22:10.Comment
-
Trochę nie na temat, ale cieszy mnie że tym razem nowy na forum dostał rzetelne odpowiedzi w miejsce frontalnego ataku.Często ostatnio na proste a niekiedy i naiwne pytania początkujących odpowiedzią jest atak, co wielu zniechęca do zadawania dalszych pytań. Przecież kiedyś każdy z Nas zaczynał się interesować tym co pije i też szukał odpowiedzi na podstawowe pytania.
To nie do końca tak dzidku.
Zanim zadałem pierwsze pytanie na tym forum, to poznałem jego topografię, zasady i savoir-vivre na kilka dobrych tygodni wstecz. Trudno, naruszam ciągłość pewnej grupy, więc pewne zasady muszę przyswoić.
Nie każdy jednak poświęca chociazby 5 minut na znalezienie fundamentów swojego pytania, stąd frontalny atak bywa tu regułą.
Jak rozumiem różnica zdań, wynika z odmiennych priorytetów: czy ważniejsze jest krzewienie kultury piwnej, czy "zachowanie ciągłości pewnej grupy" i podkreślenie hierarchii w niej panującej.
) :
Jeśli nie chcesz być obiektem rozładowywania frustracji skup się na podziękowaniu i dalszej dyskusji z osobami udzielającymi Ci konkretnych odpowiedzi na Twoje pytania, a nie odpowiadaj frustracją na frustrację, bo to do niczego nie prowadzi (najdalej do Przechmielin)
Comment
-
pomyśl, że najważniejsze, że smakowało ci to pszeniczne piwo. to już jest duży sukces!
nie każdy chce pytać.
jak nie da się na forum pytaj na PW.
nie sądzę, by ktoś się migał od udzielenia ci informacji. grunt to świadomi konsumenci, a ty masz na to zadatki
Udzielanie odpowiedzi jest 'kosztowne'
'Zruganie' kogokolwiek za 'cokolwiek' daje niedowartosciowanym osobnikom niebywala przyjemnosc... ale to chyba temat jakiego forum: psychologia, etc.Ostatnia zmiana dokonana przez batonx; 2007-05-29, 22:20.Comment
-
Osobiście skłaniam się ku opcji preferowanej przez dzidka1960, ale nie mogę sobie odmówić małej uwagi pod adresem batonx (a co, niech hierarchia będzie zachowana) :
Jeśli nie chcesz być obiektem rozładowywania frustracji skup się na podziękowaniu i dalszej dyskusji z osobami udzielającymi Ci konkretnych odpowiedzi na Twoje pytania, a nie odpowiadaj frustracją na frustrację, bo to do niczego nie prowadzi (najdalej do Przechmielin)[/QUOTE]
Oczywiscie masz w 100% racje...
W tym momencie: LU BU DU BU, LU BU DU BU... Niech Nam zyje...
Serio: juz odpuszczam, tak tylko chcial przytrzec nosa paru leszczom co im sie cos wydawalo, a tutaj taki ZONKComment
-
Łatwo przeczytać w moich archiwalnych postach, że niejednokrotnie opowiadałem się przeciwko traktowaniu z góry nowo zarejestrowanych forumowiczów, nawet jeśli na razie zadają nieco infantylne pytania (każdy z nas kiedyś zaczynał, nie?).
Ale jeśli ktoś zarejestrował się trzy dni temu i zdaje się, ze chodzi mu głównie o to, żeby przytrzeć nosa "starym" użytkownikom, to już nie wiem co powiedzieć.
Jedyna rada jaka mi przychodzi do głowy: batonx- schowaj swoje kompleksy głęboko, zapomnij o przycieraniu nosa, leszczach, frustratach i tym podobnych inwektywach. Przeczytaj uważnie co odpisali ci Kopyr i Jacer- bo udzielili Ci rzeczowych odpowiedzi. Inne posty możesz pominąć.
Ja bym jeszcze podziękował tym dwóm, ale to raczej kwestia kultury osobistej niż obowiązku czy forumowego obyczaju.Comment
-
Batonx, leszcze może gdzieś łowisz na forach, na których do tej pory się uczyłeś pisać, tu wyhamuj, bo Przechmieliny się kłaniają.Comment
Related Topics
Collapse
-
Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał
? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji
. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
-
Channel: Niemcy
-
-
Ekstrakt 11°Blg, alkohol 4,9%, IBU 20.
Kolor żółciutki, całkowicie mętne piwo.
Piana bielutka, gęsta lecz dość poszarpana, bąbelki różnej wielkości. Ściele nierównomierne plamy, utrzymuje warstewką aż do dna.
Pachnie wyraźnie, klasyczną pszenicą ale do tego sporo...-
Channel: Czechy
2021-10-31, 23:21 -
-
Pszenica z bawarskiej Górnej Frankonii
https://moenchsambacher.de/
5,8% alk.
Aromat - dominuje banan, ciut korzenności, cytrus prawie niewyczuwalny
Piana - wysoka, zwarta, średnia trwałość, trochę zostaje na szkle
Barwa - złoto-pomarańczowa,...-
Channel: Niemcy
2021-07-27, 21:02 -
-
Ekstrakt ???% alc. vol. 5,2%.
- Kolor: brazowy.
- Zapach: gozdzikowo-bananowy.
- Piana: duza, trwala.
- Smak: typowy dla piw pszenicznych ciemnych, ale bardziej slodkawy, banan wyczuwalny. Koncowka zbyt wodnista.
Podsumowanie: Po raz drugi po to piwo...-
Channel: Niemcy
-
-
Alko 4,5%. Chmiel Huell Melon.
Piana - więcej na początku potem warstewka.
Lacing - nie za dużo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
Aromat - banan, melon.
Smak - lekko wodniste, gorzkawa cytrusowość, gorzkawy banan. Goryczka mała ale...-
Channel: Francja
2021-01-17, 16:30 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment