Różnica między hefe weizen a dunkel weizen

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika batonx
    Przy okazji do fachowcow bez frustracji: mozna by przy Waszej uprzejmosci wrzucic kilka zdan na temat roznic w 'techonologii' wazenie piwa pszeniczno-drozdzowego jasnego i ciemnego...
    Dodawany jest słód powodujący ciemną barwę, np. Caramout.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • batonx
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2007.05
      • 11

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
      Dodawany jest słód powodujący ciemną barwę, np. Caramout.
      i tylko tyle??

      Jak to sie ma w takim razie to kategorycznych wypowiedzi znaFcow tematu:

      A porównujesz Okocimia Jasne Pełne, czy np. OK Beer z Okocimiem Palonym?
      [Jest chybione, bo obrazowo mówiąc (pisząc) porównywanie kozy z krową jest mało sensowne, choć obydwie mleko dają.
      Faktem jest, ze te rodzaje piw inaczej smakuja. To zauwazy kazdy laik, nawet taki jak ja... ale jak widac roznica w technologii produkcji jest niewielka i uwazam ze moje pytanie bylo calkiem uzasadniona, a juz reakcja na nie 'starych-wyjadaczy' zalosna...

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika batonx
        i tylko tyle??

        Jak to sie ma w takim razie to kategorycznych wypowiedzi znaFcow tematu:

        Faktem jest, ze te rodzaje piw inaczej smakuja. To zauwazy kazdy laik, nawet taki jak ja... ale jak widac roznica w technologii produkcji jest niewielka i uwazam ze moje pytanie bylo calkiem uzasadniona, a juz reakcja na nie 'starych-wyjadaczy' zalosna...
        To że różnią się składem surowcowym, to mało?
        No to pytanie czym się różni smażony filet z kurczaka od smażonego fileta z ryby? Jaką technologię się stosuje przyrządzając jedno, a drugie? Taką samą? Smażenie? No to lipa, tzn. że w ogóle się nie różnią.

        To raczej twoja reakcja jest żałosna. Dostałeś odpowiedź na zadane, dla nas infantylne, pytanie. A że Tobie się wydawało... to już nie nasza/moja wina. To Twój problem, że realia nie korespondują z Twoimi wyobrażeniami.

        A żeby już doszczętnie zdruzgotać twoje wyobrażenia, to Okocim OK Beer od Okocimia Palonego również różni sie tylko rodzajem użytych słodów. Reklamowe bajki o paleniu ogniem w procesie warzenia możesz między bajki włożyć. Porównanie było jak najbardziej zasadne.
        Ostatnia zmiana dokonana przez kopyr; 2007-05-29, 21:57.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19291

          #19
          pomyśl, że najważniejsze, że smakowało ci to pszeniczne piwo. to już jest duży sukces! nie każdy chce pytać. jak nie da się na forum pytaj na PW. nie sądzę, by ktoś się migał od udzielenia ci informacji. grunt to świadomi konsumenci, a ty masz na to zadatki

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #20
            Dunkel weizen:
            skład

            słod pszeniczny
            słód pilznenski
            Caramout 150 EBC
            Kristalmout

            Hefe - Weizen
            skład:

            słod pilsnenski 3 EBC
            słod pszeniczny 4 EBC
            Caramout 20 EBC


            EBC określa kolor słodu.
            Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2007-05-29, 21:59.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • batonx
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2007.05
              • 11

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
              To że różnią się składem surowcowym, to mało?
              No to pytanie czym się różni smażony filet z kurczaka od smażonego fileta z ryby? Jaką technologię się stosuje przyrządzając jedno, a drugie? Taką samą? Smażenie? No to lipa, tzn. że w ogóle się nie różnią.
              Oooo, widze ze zdanie o frustratach seksualnych zabolalo, a meskie ego nie pozwala odpusic...
              Przebaczam Ci i szukam belki we wlasnym oku

              T
              o raczej twoja reakcja jest żałosna.
              Jak juz napisalem: przebaczam

              Dostałeś odpowiedź na zadane, dla nas infantylne, pytanie.
              Ile razy ten kur pial w Ewangelii? 3

              A że Tobie się wydawało... to już nie nasza/moja wina. To Twój problem, że realia nie korespondują z Twoimi wyobrażeniami.
              itd. etc. zalosne...

              A żeby już doszczętnie zdruzgotać twoje wyobrażenia,
              Frustracja nie zna litosci, teraz mi pojedziesz, nie?

              to Okocim OK Beer od Okocimia Palonego również różni sie tylko rodzajem użytych słodów. Reklamowe bajki o paleniu ogniem w procesie warzenia możesz między bajki włożyć. Porównanie było jak najbardziej zasadne.
              No prosze, co za wiedza, nawet infantylnosc reklam mi przedstawiles, alez jestem Ci wdzieczny. Guru!
              Ostatnia zmiana dokonana przez batonx; 2007-05-29, 22:10.

              Comment

              • kibi
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.07
                • 1875

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dzidek1960
                Trochę nie na temat, ale cieszy mnie że tym razem nowy na forum dostał rzetelne odpowiedzi w miejsce frontalnego ataku. Często ostatnio na proste a niekiedy i naiwne pytania początkujących odpowiedzią jest atak, co wielu zniechęca do zadawania dalszych pytań. Przecież kiedyś każdy z Nas zaczynał się interesować tym co pije i też szukał odpowiedzi na podstawowe pytania.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua
                To nie do końca tak dzidku.
                Zanim zadałem pierwsze pytanie na tym forum, to poznałem jego topografię, zasady i savoir-vivre na kilka dobrych tygodni wstecz. Trudno, naruszam ciągłość pewnej grupy, więc pewne zasady muszę przyswoić.
                Nie każdy jednak poświęca chociazby 5 minut na znalezienie fundamentów swojego pytania, stąd frontalny atak bywa tu regułą.
                Wraca poruszany już temat, między innymi w wątku: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=68156.
                Jak rozumiem różnica zdań, wynika z odmiennych priorytetów: czy ważniejsze jest krzewienie kultury piwnej, czy "zachowanie ciągłości pewnej grupy" i podkreślenie hierarchii w niej panującej.


                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika batonx
                Prymitywne... niby starzy-wyjadacze a zachowuja sie jak dzieci
                Coz... niektorzy musza wyladowywac swoje frustracje seksualne w necie
                Osobiście skłaniam się ku opcji preferowanej przez dzidka1960, ale nie mogę sobie odmówić małej uwagi pod adresem batonx (a co, niech hierarchia będzie zachowana ) :
                Jeśli nie chcesz być obiektem rozładowywania frustracji skup się na podziękowaniu i dalszej dyskusji z osobami udzielającymi Ci konkretnych odpowiedzi na Twoje pytania, a nie odpowiadaj frustracją na frustrację, bo to do niczego nie prowadzi (najdalej do Przechmielin )

                Comment

                • batonx
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2007.05
                  • 11

                  #23
                  pomyśl, że najważniejsze, że smakowało ci to pszeniczne piwo. to już jest duży sukces!


                  nie każdy chce pytać.
                  Jak sie dostaje takie odpowiedzi to 'nie-zaprawiony-w-bojach' osobnik moze niezle dostac, wiec nie ma sie czemu dziwic...

                  jak nie da się na forum pytaj na PW.
                  Na PW, w strachu przed jakimis 'pseudo-znawcami'

                  nie sądzę, by ktoś się migał od udzielenia ci informacji. grunt to świadomi konsumenci, a ty masz na to zadatki


                  Udzielanie odpowiedzi jest 'kosztowne'
                  'Zruganie' kogokolwiek za 'cokolwiek' daje niedowartosciowanym osobnikom niebywala przyjemnosc... ale to chyba temat jakiego forum: psychologia, etc.
                  Ostatnia zmiana dokonana przez batonx; 2007-05-29, 22:20.

                  Comment

                  • batonx
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2007.05
                    • 11

                    #24
                    Osobiście skłaniam się ku opcji preferowanej przez dzidka1960, ale nie mogę sobie odmówić małej uwagi pod adresem batonx (a co, niech hierarchia będzie zachowana ) :
                    Jeśli nie chcesz być obiektem rozładowywania frustracji skup się na podziękowaniu i dalszej dyskusji z osobami udzielającymi Ci konkretnych odpowiedzi na Twoje pytania, a nie odpowiadaj frustracją na frustrację, bo to do niczego nie prowadzi (najdalej do Przechmielin )[/QUOTE]

                    Oczywiscie masz w 100% racje...

                    W tym momencie: LU BU DU BU, LU BU DU BU... Niech Nam zyje...

                    Serio: juz odpuszczam, tak tylko chcial przytrzec nosa paru leszczom co im sie cos wydawalo, a tutaj taki ZONK

                    Comment

                    • kibi
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.07
                      • 1875

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika batonx
                      , tak tylko chcial przytrzec nosa paru leszczom co im sie cos wydawalo,
                      Ręce opadają...
                      Łatwo przeczytać w moich archiwalnych postach, że niejednokrotnie opowiadałem się przeciwko traktowaniu z góry nowo zarejestrowanych forumowiczów, nawet jeśli na razie zadają nieco infantylne pytania (każdy z nas kiedyś zaczynał, nie?).
                      Ale jeśli ktoś zarejestrował się trzy dni temu i zdaje się, ze chodzi mu głównie o to, żeby przytrzeć nosa "starym" użytkownikom, to już nie wiem co powiedzieć.
                      Jedyna rada jaka mi przychodzi do głowy: batonx- schowaj swoje kompleksy głęboko, zapomnij o przycieraniu nosa, leszczach, frustratach i tym podobnych inwektywach. Przeczytaj uważnie co odpisali ci Kopyr i Jacer- bo udzielili Ci rzeczowych odpowiedzi. Inne posty możesz pominąć.
                      Ja bym jeszcze podziękował tym dwóm, ale to raczej kwestia kultury osobistej niż obowiązku czy forumowego obyczaju.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #26
                        Batonx, leszcze może gdzieś łowisz na forach, na których do tej pory się uczyłeś pisać, tu wyhamuj, bo Przechmieliny się kłaniają.
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • dadek
                          Niemcy, Nürnberg (Norymberga), Hallplatz 2, Mautkeller
                          dadek
                          Czy to nie dziwne, że nikt tego miejsca jeszcze nie opisał? Wyszukiwarka nic nie pokazała pomimo wpisywania różnych opcji. A to przecież starówka, zaledwie 300 m od głównego dworca DB, więc raczej odwiedzających nie brakuje, zapewne z Polski również. A jak wyczytałem na stronie...
                          2025-01-29, 03:15
                        • dadek
                          Libertas, Hefe Weizen
                          dadek
                          Ekstrakt 11°Blg, alkohol 4,9%, IBU 20.
                          Kolor żółciutki, całkowicie mętne piwo.
                          Piana bielutka, gęsta lecz dość poszarpana, bąbelki różnej wielkości. Ściele nierównomierne plamy, utrzymuje warstewką aż do dna.
                          Pachnie wyraźnie, klasyczną pszenicą ale do tego sporo...
                          2021-10-31, 23:21
                        • darekd
                          Zehendner, Mönchsambacher Hefe-Weizen
                          darekd
                          Pszenica z bawarskiej Górnej Frankonii

                          https://moenchsambacher.de/

                          5,8% alk.

                          Aromat - dominuje banan, ciut korzenności, cytrus prawie niewyczuwalny
                          Piana - wysoka, zwarta, średnia trwałość, trochę zostaje na szkle
                          Barwa - złoto-pomarańczowa,...
                          2021-07-27, 21:02
                        • ariusz
                          Härtsfelder, Schaller Hefe-Weizen Dunkel
                          ariusz
                          Ekstrakt ???% alc. vol. 5,2%.

                          - Kolor: brazowy.
                          - Zapach: gozdzikowo-bananowy.
                          - Piana: duza, trwala.
                          - Smak: typowy dla piw pszenicznych ciemnych, ale bardziej slodkawy, banan wyczuwalny. Koncowka zbyt wodnista.

                          Podsumowanie: Po raz drugi po to piwo...
                          2018-06-24, 18:56
                        • Javox
                          Ninkasi Fabriques, Hefe-Weizen
                          Javox
                          Alko 4,5%. Chmiel Huell Melon.

                          Piana - więcej na początku potem warstewka.
                          Lacing - nie za dużo.
                          Gaz - średni.
                          Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
                          Aromat - banan, melon.
                          Smak - lekko wodniste, gorzkawa cytrusowość, gorzkawy banan. Goryczka mała ale...
                          2021-01-17, 16:30
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...