Wiejskie życie mieszczucha

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

Póki co moje ślimaki nie wykoncypowały jeszcze jak odkapslowywać butelki, a po fermentorze z piwem, nie do końca domkniętym, też nie włażą. Zatem moje chyba są wielbicielami kleju i papieru

W każdym razie jak Slavoy przyjedzie, to też zrobimy ślimakom holocaust
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• iron
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.08
      • 6717

Mordercy - zakapuję Was do wojewódzkiego konserwatora przyrody :

Ślimaki (ochrona całkowita)
      (...)
      Pomrówiowate:
      Pomrowik mołdawski, Pomrów nakrapiany
      (...)

Żródło: http://ekoportal.fm.interia.pl/slimaki_calkowita.htm
      Last edited by iron; 2007-06-21, 21:58.
      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
      Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• slavoy
        🥛🥛🥛
        • 2001.10
        • 5055

Z tego, co udało mi się wygapić w sieci, to jest któryś ze śliników. Najbardziej do tego pasuje coraz bardziej rozpleniający się u nas w kraju Ślinik Luzytański, albo Ślinik Wielki.
        Nie mogę znaleźć w sieci osobnika rozdeptanego na betonowym podłożu, bo w tej wersji przyjrzałem się dokładnie

Kochający zwierzaczki Ironie, ależ ja je chętnie ochronię - wpadniesz, wyzbierasz je wszystkie do słoików i rób se pan z nimi co chcesz, oby tylko nie wpieprzały mi etykiet. Jeszcze piwo i nocleg się Ci postawię.
        Dick Laurent is dead.

Comment

• Ark
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.04
          • 414

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
          Mnie najbardziej denerwuje robactwo. daleka podobne do biedronki a z bliska już mniej,no i pancerzyki mają płaskie.Mam pełno tego cholerstwa i nie mogę się ich pozbyć z ogródka.
          U mnie tez jest tego w cholerę, nie da się tego pozbyć, chyba żebyś wszystko spalił.

Poza tym po tytule wnioskuję, że to raczej nie dla mnie temat
          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Comment

• adam16
            • 2001.02
            • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
            Mnie najbardziej denerwuje robactwo. daleka podobne do biedronki a z bliska już mniej,no i pancerzyki mają płaskie.Mam pełno tego cholerstwa i nie mogę się ich pozbyć z ogródka.
            Co do listonoszki to nie wchodzi za furtkę bo boi się mojej Nory.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ark Wyświetlenie odpowiedzi
            U mnie tez jest tego w cholerę, nie da się tego pozbyć, chyba żebyś wszystko spalił.

Poza tym po tytule wnioskuję, że to raczej nie dla mnie temat
            Sprowadźcie sobie pająki - będzie mniej robactwa. Im większe i bardziej włochate, tym lepiej.
            Last edited by adam16; 2007-06-21, 22:41.
            Browar Hajduki.
            adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• kibi
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.07
              • 1875

Wszyscy o ślimakach, a ja chciałem na temat -nie mam piwnicy, nie mam ślimaków.
              Po prawie czterdziestu latach przemieszkanych w bloku (ostatnio na 12 piętrze) trzy lata temu przeprowadziłem się na wieś. Potwierdzam, że w ogóle fajnie jest.
              Sąsiedzi owszem wiedzą i widzą wszystko- ale to ma swoje plusy. Każdy policjant potwierdzi, że to skuteczniejsze zabezpieczenie posesji niż monitoring agencji ochrony (ja akurat mam jedno i drugie). Na wsi dobry sąsiad to podstawa, ale chyba łatwiej o kontakty międzyludzkie. Ja po trzech latach mam więcej zaprzyjaźnionych sąsiadów niż przez poprzednie 14 lat.
              Fantastyczna jest możliwość wypicia porannej kawy lub wieczornego piwa na tarasie, obserwując spacerujące za płotem bażanty, a czasem sarny lub zające (no, te to raczej nie spacerują ). Dopiero na wsi nauczyłem się odróżniać sójkę od szpaka, czy kuropatwy.
              I nawet szybko przywykłem do ptasiego tupotu po blaszanym dachu nad moją głową i głośnych śpiewów już od świtu- zamiast odgłosów trasy szybkiego ruchu.
              Bardzo chwalę sobie też garaż- ciepły samochód w zimie bez śniegu na dachu i lodu na szybach, plus krótki spacer z większymi zakupami do kuchni. Wwożenie windą na 12 piętro zgrzewek soku, mleka, czy butelek z piwem po większych zakupach doprowadzało mnie do pasji .

Comment

• Ark
                Porucznik Browarny Tester
                • 2003.04
                • 414

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika adam16 Wyświetlenie odpowiedzi
                Sprowadźcie sobie pająki - będzie mniej robactwa. Im większe i bardziej włochate, tym lepiej.
                Że niby jak? Mam na wieś pająki sprowadzać?
                Przecież ja nie wiem czego jest więcej, czerwonego tałatajstwa, czy pajaków rozmaitych

Comment

• adam16
                  • 2001.02
                  • 9865

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ark Wyświetlenie odpowiedzi
                  Że niby jak? Mam na wieś pająki sprowadzać?
                  Przecież ja nie wiem czego jest więcej, czerwonego tałatajstwa, czy pajaków rozmaitych
                  Pająków nigdy za wiele
                  Browar Hajduki.
                  adam16@browar.biz

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• iron
                    • 2002.08
                    • 6717

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika slavoy Wyświetlenie odpowiedzi
                    Z tego, co udało mi się wygapić w sieci, to jest któryś ze śliników. Najbardziej do tego pasuje coraz bardziej rozpleniający się u nas w kraju Ślinik Luzytański, albo Ślinik Wielki.
                    Nie mogę znaleźć w sieci osobnika rozdeptanego na betonowym podłożu, bo w tej wersji przyjrzałem się dokładnie

Kochający zwierzaczki Ironie, ależ ja je chętnie ochronię - wpadniesz, wyzbierasz je wszystkie do słoików i rób se pan z nimi co chcesz, oby tylko nie wpieprzały mi etykiet. Jeszcze piwo i nocleg się Ci postawię.
                    Za piwo i nocleg dziękuję - z pewnością skorzystamy

A co do ślimaków - to dziękuję nie skorzystam - wolę raczej schabowe
                    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                    Rock, Honor, Ojczyzna

Comment

• kot_z_cheshire
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.11
                      • 2201

Pająków nigdy za wiele
                      Bredzisz Adamie
                      Młode koty mają adhd, niestety.
                      Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
                      Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
                      Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.

Comment

• marcopolok
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 2334

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        1 sąsiedzi wszystko wiedzą, a nawet jeszcze więcej
                        2 sąsiedzi i listonoszka wchodzą bezpośrednio po zapukaniu w drzwi, trzeba być ubranym lub trzymać drzwi zamknięte
                        ad 1. Musisz się przyzwyczaić do tego, że jeszcze długi czas będziecie " na widelcu"
                        Czas odwrotnie proporcjonalny do ilości mieszkańców wioski.
                        ad 2. Krótka wizyta Zduna (czytaj psa ) skutecznie odebrała odwagę kilku moim sąsiadom.

a z dobrych rad polecam jededen sprawdzony wzorzec.
                        Slavoy regularnie na ławeczkę przy sklepie a razem w niedzielę do kościółka
                        bez brody...

Comment

• iommi
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.07
                          • 1522

Pająków nigdy za wiele
                          Fakt. Stare przysłowie mówi: Tam szczęśliwy dom, gdzie pająki są.

Przyjmę, wymienię, kupię - wszystko co związane z browarami Mullera w Rybniku!!!

Comment

• Marusia
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcopolok Wyświetlenie odpowiedzi

a z dobrych rad polecam jededen sprawdzony wzorzec.
                            Slavoy regularnie na ławeczkę przy sklepie a razem w niedzielę do kościółka
                            Hłe hłe. Do kościółka nie chodzimy. Już wiem, jak to wygląda, zaraz by nas zaangażowali w np. sprzątanie kościoła Trudno, my som czarne owce tej wsi

www.wrowar.com.pl

Comment

• pieczarek
                              • 2001.06
                              • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iommi Wyświetlenie odpowiedzi
                              Fakt. Stare przysłowie mówi: Tam szczęśliwy dom, gdzie pająki są.
                              Przede wszystkim z tego względu, że są bogatym źródłem składników odżywczych. W zależności od strefy klimatycznej przeciętnie w czasie snu zjadamy od 5 do kilkuset pająków rocznie.

Comment

• Marusia
                                🍼🍼
                                • 2001.02
                                • 20221

Świat się kończy - do wsi zawitali Świadkowie Jehowy ze swoimi broszurami, normalnie człowiek już nigdzie nie jest bezpieczny

A tak w ogóle - za miesiąc roczek mi stuknie na wiosce i muszę przyznać, że cały czas jest super. W tym roku poszerzam plany ogrodowe oraz zasieję warzywnik - tak trochę na pałę, zobaczymy, które warzywa przetrwają

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
                                X