Codziennie o 06:00 po dźwiękach mazurka (nie pamiętam czyjego) głos Wojciecha Manna:
"Dla dorosłych i dla dzieci, zaczynamy Program Trzeci"
- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.
I tekst Marii Czubaszek (Irena Kwiatkowska w duecie chyyyyyba z Wojciechem Pokorą albo z Jerzym Dobrowolskim) o grze w szachy. "Ale pan ma znaczone szachy".
"Serwus, jestem nerwus"
- ???
- ...napiłbym się piwa.
Dzień dobry panu.
Codziennie o 06:00 po dźwiękach mazurka (nie pamiętam czyjego) głos Wojciecha Manna:
"Dla dorosłych i dla dzieci, zaczynamy Program Trzeci"
Dla mnie stara, DOBRA Trójka wróciła w niedzielę rano (od 10:00, tanie granie na śniadanie, Mann, Wasowski, Chojnacki). Ależ ci goście mają gadane, mają do gadania i z tego gadania aż gęba się śmieje.
Zauważyłem, że szukam pretekstu do wyjazdy/wjazdu/zajazdu samochodem przez 3 poranne godziny tylko po to, aby posłuchać świetnej muzyki i podstarzałych jajcarzy. Spokój, cisza, zero nerw, ino Trójka Przez tego Manna kupuję co chwilę jakieś durne płyty, jeżdżę po światku i szukam tego co on (wredota) puszcza w tym durnym radiu. Bo sidi-rikorder w moim carze ni mom.
A wracając do NTDO to premierowa emisja była w soboty po liście trójki raz w miesiącu, W pozostałe soboty po 22-giej były inne programy satyryczne, ale jakie?
Wydaje mi się, że były to: wspomniany Zgryz, Studio 202 (Elita) i cóś jeszcze - Kabaret Szpak, czy Klika. Pamięta ktoś?
bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
(...)
A jeśli chodzi o NTDO to zupełnie inna historia... którą Wam opowiem jak zjem zupę
podpisano: baron von Szlochen i baronowa von Chlipen
oraz czarny jak węgiel służący Walczak
No dobra, zjadłem zupę
"Jakich słów mam użyć, by opisać buty
w których chodzę co rano, na szóstą do huty.
Był to fragment wiersza w wykonaniu Feliksa Paprota.
Czytał Jan Dąbal, obaj z Gliwic"
lub jak kto woli
"Był to tryptyk ponury o chłopie co miał z tektury"
lub
"Była to pieśń rzewna, o chłopie co miał z drewna"
lub co tam sobie dopasujecie... a jest z czego wybierać
" Więc nie pytaj skąd przybywa, czy z Paryża, czy też z Rio, ważne, że Wam znów zaśpiwo nasze trio - Ociec, Wuj i Stryjo - kapela a radośnie..."
Rock, Honor, Ojczyzna
No, to Pokora i Dobrowolski A Czubaszek im napisała. Swoją drogą, obok Ewy Szumańskiej, największa polska tekściarka (złe słowo - autorka świetnych tekstów satyrycznych). No i Tym.
Wydaje mi się, że były to: wspomniany Zgryz, Studio 202 (Elita) i cóś jeszcze - Kabaret Szpak, czy Klika. Pamięta ktoś?
Chyba "Korek" Friedmanna i "Parafonia" kabaretu Długi.
- ???
- ...napiłbym się piwa.
Dzień dobry panu.
A z nieco późniejszych czasów, to ja jeszcze tęsknię za starą dobrą Wawą (sam początek lat 90-tych) gdzie w nocy był kawał dobrej muzyki. No i prezenter potrafił powiedzieć - "a teraz idę zrobić sobie herbatę" i puszczał "A change of seasons" Dream Theater (dla niezorientowanych - ponad 20 minut grania)
Mała namiastką tej starej Wawy jest teraz Antyradio, ale to już nie to samo, pewnie dlatego, że te naście lat niepostrzeżenie mi przybyło
Rock, Honor, Ojczyzna
Jeszcze "Filmowa tonacja trójki", czy "W filmowej tonacji trójki" Pawła Sztompke.
Fajnie było posłuchać muzyki z filmów, gdy płyty z soundtrackami były w Polsce trudno dostępne.
- ???
- ...napiłbym się piwa.
Dzień dobry panu.
No a swego czasu w Trójce w sobotni poranek był RadioMann
O rany!
Byłem młody, muzyki dopiero zaczynałem słuchać, a tu riffy z "Layla" jako dżingiel do jednej z części tej audycji potrafiły rozpalić mnie do białości
Super były i są "3 kwadranse dżezu" i niesamowite były noce z Tomkiem Beksińskim...
Jeśli chodzi o nagrywanie nie tylko audio to "Non Stop Kolor" Manna i Chojnackiego niezły miał repertuar.
„Amatorom konopi indyjskich należy się przypomnienie, że naczelną zasadą rządzącą chemią mózgu jest zasada równowagi.
Nie można bezkarnie zmieniać składu tej biochemicznej zupy, a przynajmniej nie można tego robić na dłuższą metę...”
Dr hab. med. Przemysław Bieńkowski
Comment