Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
Wyświetlenie odpowiedzi
Fratry czy Fratery
Collapse
X
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedziChyba zawiłościoności?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedziU nie na studiach, w grupie był koleś, na którego mówiliśmy "komplikator". Wbrew regułom ustalonym przed chwilą na browar.biz. Komplikator to przyrząd do tworzenia komplikacji. On był OSOBĄ, która te komplikacje tworzyła. Komplikatorofermentator? Od fermentu i komplikacji.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziNie do końca. Tworzymy od czasownika, a nie od rzeczownika. Czyli w tym wypadku od komplikowania, a nie od komplikacji. Przyrząd do komplikowania, to kompliktor, a osoba go obsługująca to właśnie komplikator.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedziA osoba tworząca komplikacje (bez korzystania z przyrządu)?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedziA osoba tworząca komplikacje (bez korzystania z przyrządu)?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzinieco zgłupiałem zastanawiając się nad poprawną formą odmiany przez przypadki słowa/nazwy Frater - może ktoś mnie oświecić jaka jest poprawna? dwa Fratry / dwa Fratery - nie ma Fratra / Fratera etc. ?
Tak samo tutaj IMHO mogą być Fratry i Fratery (chociaż osobiście bardziej podoba mi się ta pierwsza wersja).
Tako rzecze absolwent filologiiPiweczko Roku 2007 rozstrzygnięte!
W browar.biz: smrtan | w Piweczko.org: slobodan
Mój browar domowy
Etykiety moich piw domowych
Comment
-
-
Ale temat (już na temat piwny), dość długo na forum używałem słowa fermentator jako naczynia do fermetacji , obecnie beka mi wystarcza
Co do Fratra to jakoś mi nie pasuje dużo zgrabniej brzmi Fratera Pszenicznego nalej
Może ktoś ma namiar na mejla do prof. Miodka on na pewno z gracją wytłumaczył by w 30 minutowym wykładzie o pochodzeniu słowa itd. i słusznej formieLast edited by mark33; 2007-06-29, 21:45.
Comment
-
-
Ludzie!
Chyba (prawie) każdy skończył szkołę średnią, zakończoną maturą (na ustnym odpowiadałem z Wyspiańskiego - polecam!).
Przeca Frater to w l.mn. Fratrzy, jeżeli chodzi o ludzi, a w przypadku rzeczy możnaby użyć fratry allbo fratry - język tak buraczeje, że dzisiaj fratery są bardziej na miejscu - konsultowałem z polonistą emerytowanym.
W temacie "fermentor" albo "fermentator" proszę o wyjaśnienie jakie znaczenie ma słowo fermentor, bo ja nie rozumiem - fermentator (-ator, czyli coś się robi, urządzenie wykonuje czynność, a fermentor - sam z siebie?).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brzeczka Wyświetlenie odpowiedziLudzie!
Chyba (prawie) każdy skończył szkołę średnią, zakończoną maturą (na ustnym odpowiadałem z Wyspiańskiego - polecam!).
Przeca Frater to w l.mn. Fratrzy, jeżeli chodzi o ludzi, a w przypadku rzeczy możnaby użyć fratry allbo fratry - język tak buraczeje, że dzisiaj fratery są bardziej na miejscu - konsultowałem z polonistą emerytowanym.
W temacie "fermentor" albo "fermentator" proszę o wyjaśnienie jakie znaczenie ma słowo fermentor, bo ja nie rozumiem - fermentator (-ator, czyli coś się robi, urządzenie wykonuje czynność, a fermentor - sam z siebie?).
Co do fermentatorów załapałem
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika brzeczka Wyświetlenie odpowiedziW temacie "fermentor" albo "fermentator" proszę o wyjaśnienie jakie znaczenie ma słowo fermentor, bo ja nie rozumiem - fermentator (-ator, czyli coś się robi, urządzenie wykonuje czynność, a fermentor - sam z siebie?).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danio_145 Wyświetlenie odpowiedziTo może jeszcze:
kisiela czy kiśla?Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika danio_145 Wyświetlenie odpowiedziTo może jeszcze:
kisiela czy kiśla?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kot_z_cheshire Wyświetlenie odpowiedziKisielu
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fteo Wyświetlenie odpowiedziJeśli mówimy o Kisielu pisarzu, to będzie Kisiela.Last edited by kot_z_cheshire; 2007-06-30, 18:04.Młode koty mają adhd, niestety.
Aksjomat Cole'a - suma inteligencji na planecie jest stała, liczba ludności rośnie.
Dysleksja i żyrafy nie istnieją.
Jaszczomb jaszczombowi pudla nie wydudla.
Comment
-
Comment