nieco zgłupiałem zastanawiając się nad poprawną formą odmiany przez przypadki słowa/nazwy Frater - może ktoś mnie oświecić jaka jest poprawna? dwa Fratry / dwa Fratery - nie ma Fratra / Fratera etc. ?
Fratry czy Fratery
Collapse
X
-
Fratry czy Fratery
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Tagi: brak
-
-
Słownik ortograficzny online podaje:
frater -trze; -trzy, -trów
kon•frater -tra, -trze; ci -trzy a. -trowie, te -try, -trówLast edited by Tomasz_FK; 2007-06-29, 15:52.Tomasz
"Sleeping makes me hungry. And eating makes me sleepy. Life is good." Garfield, 11 lipca 1991 r.
-
-
Jeśli chodzi o braci zakonnych, to poprawne są formy bez "e" - fratra, fratrzy, fratrów. Z piwem powinno być więc analogicznie, z tym, że nie powiemy "dwaj fratrzy" o dwóch butelkach piwa", tylko co najwyżej "dwa fratry".
Zresztą podobnie jest i z kaprem (ex Gdańsk, teraz EB)...
Acz forma z "e" jest łatwiejsza do artykulacji.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Zdecydowanie przemawia do mnie analogia z Kaprem. Dwaj kaprzy, ale dwa Kapry, a nie dwa Kapery. Jestem za wersją dwa Fratry.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziZdecydowanie przemawia do mnie analogia z Kaprem. Dwaj kaprzy, ale dwa Kapry, a nie dwa Kapery. Jestem za wersją dwa Fratry.
Na moje usprawiedliwienie dodam, że piję właśnie szklanicę Koźlaka (z AMBERA!)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedzipiję właśnie szklanicę Koźlaka (z AMBERA!)
A co do Fratra i Kapra - nie kwestionuję absolutnie poprawności form "Fratra" i "Kapra", ale jakoś zgrabniej mi brzmi "Fratera" i "Kapera" i tak właśnie mówię, a coLast edited by Marusia; 2007-06-29, 17:39.
Comment
-
-
Temat łączy się ze sprawą od miesięcy mnie nurtującą: Fermentor czy Fermentator?
Skąd się wziął ten fermentator? Bóg raczy wiedziećW trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziSkąd się wziął ten fermentator? Bóg raczy wiedzieć
Comment
-
-
Powiem szczerze, że na początku używałem tylko wersji fermentator. Choć po zauważeniu, ze używana jest wersja fermentor, wytłumaczyłem sobie, dlaczego fermentator jest błędna. Otóż to brzmi jak określenie człowieka przeprowadzającego fermentacje na zasadzie analogii do degustator, kombinator. Swoja drogą Fermentator, to niezła nazwa na doppelbocka, jakby co to ja na to wpadłem pierwszy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziPowiem szczerze, że na początku używałem tylko wersji fermentator. Choć po zauważeniu, ze używana jest wersja fermentor, wytłumaczyłem sobie, dlaczego fermentator jest błędna. Otóż to brzmi jak określenie człowieka przeprowadzającego fermentacje na zasadzie analogii do degustator, kombinator. Swoja drogą Fermentator, to niezła nazwa na doppelbocka, jakby co to ja na to wpadłem pierwszy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedziIdąc tym tropem - degustor to naczynie do przeprowadzania degustacji, kombinor to lobbysta stanowiący narzędzie w rękach kombinatora. Czy dobrze Ciebie zrozumiałem? Podtrzymuję - fajny temat, rozwija intelektualnie (tego mi ostatnio brakuje)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziKombinerki, to narzędzie kombinatoraLast edited by banaszek; 2007-06-29, 20:15.
Comment
-
-
Ja jednak opowiadam się za Fraterami / Kaperami, chociaż bez jakiegoś wielkiego przekonania (przypuszczalnie obie formy będą poprawne).
Odmiana "fratra / kapra" odnosi się do osoby - a tutaj mamy nazwę własną przedmiotu.
Nazwy własne rządzą się swoimi zasadami i chociaż pochodzą od rzeczowników pospolitych, wcale nie muszą odmieniać się jak one.
Podobnie człowiek o nazwisku Orzeł może odmieniać się "Orzeła" lub "Orła".
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika banaszek Wyświetlenie odpowiedziIdąc tym tropem - degustor to naczynie do przeprowadzania degustacji, kombinor to lobbysta stanowiący narzędzie w rękach kombinatora. Czy dobrze Ciebie zrozumiałem? Podtrzymuję - fajny temat, rozwija intelektualnie (tego mi ostatnio brakuje)Dalekosiężny
Obserwator
Obiektów
Dynamicznie
Epatujących
Ciekawymi
Koncepcjami
Comment
-
-
trzeba by załączyć jakiś złożonościomierz do zbadania zawiłości tego problemu- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Doodeck Wyświetlenie odpowiedziZ takich pajacyków słownych wśród kierowców popularny jest "obrotościomierz"
Comment
-
Comment