Można po prostu powiedzieć, żeby sama poszła to wszystko kupić, a samemu iść z kumplami na piwo... Po powrocie do domu będą 2 piwka w zapasie i zaoszczędzone nerwy związane z kalkulacją kosztów.
MATURA
Collapse
X
-
zakupy :-)
pieczarek napisal/a
A może ktoś mi pomoże rozwiązać taką praktyczną, życiową zagadkę?
Żona daje mi 10 zł i mówi:
- Idź i kup chleb, 2 litry mleka, kostkę masła, dżem, jabłka, pomidory, twarożek, dla ciebie dwa piwa. I resztę z powrotem do mnie.
Pytanie: Ile reszty oddać żonie? Wszystko czy tylko część?
Przyjmijmy:
Chleb 1,5 zł, litr mleka 1,2 zł, masło 2 zł, dzem 1 zł, jabłka 2,5 zł,
pomidory 2,5 za 0,5 kg, twarożek jakieś 3 zł, no i piwko przyjmijmy 2 zł za jedno.
Suma wynosi 17 zł 70 gr.
Lepiej kupić piw za dychę i powiedzieć że na resztę zakupów nie starczyło.www.plhaft.prv.plPiwo to to co powoduje radość w moim życiu, napędza mnie do działania i jest moją motywacją. Jedynie kobiety są lepsze od niego :DD
Comment
-
-
pieczarek napisal/a
A może ktoś mi pomoże rozwiązać taką praktyczną, życiową zagadkę?
Żona daje mi 10 zł i mówi:
- Idź i kup chleb, 2 litry mleka, kostkę masła, dżem, jabłka, pomidory, twarożek, dla ciebie dwa piwa. I resztę z powrotem do mnie.
Pytanie: Ile reszty oddać żonie? Wszystko czy tylko część?
Kup to wszystko za swoje, a żonie oddaj 10zł!!Wspieraj swój Browar! I Ty możesz zostać PREMIEREM!
"do ciężkiej pracy jestem za lekki,
do lekkiej pracy jestem za ciężki"
Comment
-
-
maryhh napisal/a
Odpowiedź jest prosta!
Kup to wszystko za swoje, a żonie oddaj 10zł!!
Jak tak to już ciężka sprawa z tobą chłopieDick Laurent is dead.
Comment
-
-
Początkowo chciałem zamieścić to w temacie "Kawały piwne" ale po pierwsze nie ma tu nic o piwie, a po drugie dotyczy zadań z matematyki.
Ewolucja metod nauczania matematyki na przykładzie zadań egzaminacyjnych.
1962 - Drwal sprzedał ciężarówkę tarcicy za sumę 100 dolarów. Wiedząc, że koszt produkcji drewna wynosi 4/5 jego ceny, oblicz zysk drwala.
1972 - Drwal sprzedał ciężarówkę tarcicy za sumę 100 dolarów. Wiedząc, że koszt produkcji drewna wynosi 4/5 jego ceny, czyli 80 dolarów, oblicz zysk drwala.
1982 (nowy program matematyki) - Drwal dokonał wymiany zbioru T tarcicy na zbiór P pieniędzy. Moc zbioru P wyrażona w liczbach kardynalnych wyniosła 100, przy czym każdy z jego elementów jest wart 1 dolara. Zaznacz w kwadratowej tabeli 100 punktów, aby przedstawić graficznie elementy zbioru P. Zbiór K kosztów produkcji zawiera 20 elementów mniej niż zbiór M. Przedstaw zbiór K jako podzbiór M i odpowiedz na pytanie: jaka jest moc zbioru Z zysku wyrażona w liczbach kardynalnych.
1992 - Drwal sprzedał ciężarówkę tarcicy za 100 dolarów. Koszt produkcji drewna wyniósł 80 dolarów, a zysk drwala 20 dolarów. Zakreśl liczbę 20.
2002 - Ścinając stare, piękne i bezcenne drzewa, ekologicznie niezorientowany drwal zarobił 20 dolarów. Co myślisz o takim sposobie na życie? W podgrupach postarajcie się przygotować teatrzyk przedstawiający , jak czują się leśne ptaszki i dzika zwierzyna.
Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Chyba wystarczyło drwalowi na piwo.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
adam16 napisal/a
1972 - Drwal sprzedał ciężarówkę tarcicy za sumę 100 dolarów. Wiedząc, że koszt produkcji drewna wynosi 4/5 jego ceny, czyli 80 dolarów, oblicz zysk drwala.
1982 (nowy program matematyki) - Drwal dokonał wymiany zbioru T tarcicy na zbiór P pieniędzy. Moc zbioru P wyrażona w liczbach kardynalnych wyniosła 100, przy czym każdy z jego elementów jest wart 1 dolara. Zaznacz w kwadratowej tabeli 100 punktów, aby przedstawić graficznie elementy zbioru P. Zbiór K kosztów produkcji zawiera 20 elementów mniej niż zbiór M. Przedstaw zbiór K jako podzbiór M i odpowiedz na pytanie: jaka jest moc zbioru Z zysku wyrażona w liczbach kardynalnych.
1992 - Drwal sprzedał ciężarówkę tarcicy za 100 dolarów. Koszt produkcji drewna wyniósł 80 dolarów, a zysk drwala 20 dolarów. Zakreśl liczbę 20.
Comment
-
-
Ten przykład dotyczy Stanów Zjednoczonoch. Cóż, widać pod tym względem ich doganiamy.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Comment
-
-
Nakwyższa pora odświerzyć temacik
Wczoraj sie nie bałem, dziś rano jak wstałem nogi były jak z gliny a jutro będzie pewnie pustka w głowie.....czy to strach??Koniec i bomba,
Kto nie pije ten trąba !!!
-
Piecia napisał(a)
Wczoraj sie nie bałem, dziś rano jak wstałem nogi były jak z gliny a jutro będzie pewnie pustka w głowie.....czy to strach??
Wszystkim ktorzy jutro piszą maturę życzę połamania piór, długopisów i czym tam jeszcze piszecie!
ps. Moja siostra też jutro pisze i objawy ma podobne do Twoichpułaś
---------------------------------
"(...)W kącikach flechtów wieczór już
Lśni jak porzeczka krwawa
Ukradkiem z rdzy wycieram nóż
I między bajki wkładam"
Comment
-
-
Maturzyści ! Głowa do góry !
To najpiękniejszy z powaznych egzaminów. Za kilka , kilkanaście lat najchętniej wspomnieniami będziecie wracali do maturalnego maja , gdy mieliscie 19 lat. Egzaminy na studiach to xxxxxxxxxxxxxxxxx,
ja każdy z ezgaminów sesyjnych zamienił bym na maturę.piwoppns@wp.pl
Comment
-
Comment