A oto mój poglądowy rysunek, którego przed chwilą zapomniałem dodać:
MATURA
Collapse
X
-
No to skoro już się bawimy w ciekawostki, to znalazłem zadanko podobne do tego zapodanego przez Qbrica, z tym że wyjaśnienie jest trochę inne. A wygląda toto tak:
Mamy ciąg rozumowań:
16 - 36 = 25 - 45
16 - 36 + 81/4 = 25 - 45 + 81/4
(4 - 9/2)^2 = (5 - 9/2)^2
4 - 9/2 = 5 - 9/2
4 = 5 albo jak kto woli 2*2 = 5Uwolnić piwo z beczek!
Comment
-
-
pieczarek napisal/a
Najbardziej trywialny, oczywisty i o najdalej idących skutkach to błąd między linią 4 i 5. Przyjęto, że z równości kwadratów wynika równość podstaw. A to matematyczny fałsz.
Oczywiście cały opis dotyczy linii 3 i 4. Tam właśnie założono, że równość kwadratów oznacza równość podstaw.
Comment
-
-
Po pierwsze nie mogę wyczaić przejścia do trzeciego wiersza. Nie mam pojęcia jak to zrobiono i choć wartości po obu stronach równania są takie same jak poprzednio, jest to już inne równanie!
Z kolei dalej nie można pierwiastkować w taki sposób! bo to tak jakby napisać:
(-1)^2=1^2
a potem
-1=1
Pod pierwiastkiem stopnia n=2k (gdzie k - naturalne/0) czyli po prostu stopnia parzystego nie moze być ujemnej liczby! Zanim spierwiastkujemy, należy najpierw podnieść do kwadratu. Trochę się zamieszałem, można by tu jeszcze 2 przypadki wprowadzić, wartość bezwzględną... ale po prostu tak nie można i już! O!Grill bez piwa NIE! - Piwo bez grilla TAK!
Comment
-
-
A może ktoś mi pomoże rozwiązać taką praktyczną, życiową zagadkę?
Żona daje mi 10 zł i mówi:
- Idź i kup chleb, 2 litry mleka, kostkę masła, dżem, jabłka, pomidory, twarożek, dla ciebie dwa piwa. I resztę z powrotem do mnie.
Pytanie: Ile reszty oddać żonie? Wszystko czy tylko część?
Comment
-
-
pieczarek napisal/a
- Idź i kup chleb, 2 litry mleka, kostkę masła, dżem, jabłka, pomidory, twarożek, dla ciebie dwa piwa. I resztę z powrotem do mnie.
Pytanie: Ile reszty oddać żonie? Wszystko czy tylko część?
Aby znaleźć jej rozwiązanie, należy rozpocząć wydawanie powierzonych pieniędzy od KOŃCA listy. Reszta sama przyjdzie. Z powrotem do żony.
Comment
-
-
nexus_44 napisal/a
Ale jeśli zaczniemy listę od końca to musimy najpierw oddać żonie resztę pieniędzy, czyli wszystko co od niej dostaliśmy i w rezultacie nie kupimy nawet piwa...
Tak sobie myślę - Pieczarku, a ty własnych pieniędzy nie masz, tylko od żony musisz żebrać? Lepiej szybko się wyemancypuj.
Comment
-
-
pieczarek napisal/a
Pytanie: Ile reszty oddać żonie? Wszystko czy tylko część?gdzie się piwo warzy
tam się dobrze darzy
Comment
-
Comment