Pomocy !!! składam komputer

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • arcy
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2002.07
    • 7538

Kupiłem w tym miesiącu taki, i póki co, jestem zadowolony - na potrzeby domowe w sam raz.

Comment

• pieczarek
      • 2001.06
      • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeśli ktoś nie chce przepłacać, to znaczy że nie będzie obrabiał niesamowitej grafiki.
      Wystarczy, że ktoś jest zwyczajnym amatorem fotografii. I już chce mieć w domu monitor dający się skalibrować. Kilka razy taniej zrobi to kupując monitor niż odpowiedniego laptopa.
      Poza tym laptop, to w zasadzie konstrukcja zamknięta, z niewielkimi możliwościami rozbudowy, przebudowy. Dwa lata użytkowania i na śmietnik.

Comment

• arcy
        • 2002.07
        • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedzi
        Kurcze, ale walicie z grubej rury. Jestem z małego miasteczka i sprzęt w proponowanych przez Was cenach jest dla mnie niedostępny. Napiszcie mi wobec tego ile musiałbym wydać, aby sobie kupić sprzęt, który posiadacie teraz w domu.
        Pieczarku, bo Tobie się mieszają komputery domowe z komputerami dla profesjonalistów. Te drugie nigdy nie są tanie, niezależnie czy to notebooki czy stacjonarne.

Z drugiej strony, nie sądzę żebyś zajmował się obsługą takich zdjęć czy grafiki, do których potrzebowałbyś tak mocnego sprzętu.

Z jakich programów graficznych korzystasz? Na czyje zlecenie pracujesz - agencji reklamowej, agencji fotograficznej, czy może zajmujesz się tym artystycznie i wystawiasz potem w galeriach?

Comment

• mr-perez
          † 1971-2008 Piwosz w Raju
          • 2005.09
          • 514

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedzi
          Ten sam? Masz gest... nie da się ukryć
          A co mi tam, jedną córke mam. Grzeczna dziewczynka to nie żałuję jej. Ale fakt faktem, że dwa tygodnie musiałem na niego dymać.
          RTS WIDZEW
          www.kapsle.piwko.pl

Comment

• arcy
            • 2002.07
            • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedzi
            Wystarczy, że ktoś jest zwyczajnym amatorem fotografii. I już chce mieć w domu monitor dający się skalibrować. Kilka razy taniej zrobi to kupując monitor niż odpowiedniego laptopa.
            Poza tym laptop, to w zasadzie konstrukcja zamknięta, z niewielkimi możliwościami rozbudowy, przebudowy. Dwa lata użytkowania i na śmietnik.
            Pieczarku, dobrze że zauważyłeś - "amatorem". Kolega zajmuje się grafiką zawodowo, między innymi billboardami które widzisz potem na budynkach. I one w jego komputerze podczas obróbki są wielkości liczonej w metrach. I on rzeczywiście potrzebuje wielkiego monitora i wielkich mocy obliczeniowych - firma ma stacjonarne, bo rzeczywiście są tańsze, choć w dalszym ciągu nie tanie.
            Ostatnia zmiana dokonana przez arcy; 2007-08-29, 16:07.

Comment

• mr-perez
              • 2005.09
              • 514

Kupiłem w tym miesiącu taki, i póki co, jestem zadowolony - na potrzeby domowe w sam raz.

http://www.komputronik.pl/Notebooki/...elny,id,40914/

Nie no Arcy, procesor celeron. Największy obciach .
              RTS WIDZEW
              www.kapsle.piwko.pl

Comment

• arcy
                • 2002.07
                • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mr-perez Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie no Arcy, procesor celeron. Największy obciach .
                A po co mi inny? Do zaglądania na forum, obejrzenia czasem jakiegoś filmu czy obsługi Worda wystarczy. "Obróbkę grafiki" wykonuję za pomocą Irfan View - zdjęcia możesz zobaczyć potem na allegro

Dla mnie komputer to taki sam sprzęt jak lodówka czy telewizor.

Comment

• pieczarek
                  • 2001.06
                  • 5011

Kolega zajmuje się grafiką zawodowo, między innymi billboardami które widzisz potem na budynkach.
                  Arcy, akurat one (bilboardy) są bardzo kiepskiej jakości, tyle tylko, że obserwowane z daleka i nie widać np.ich bardzo niskiej fizycznej rozdzielczości. Tak więc obrabiane pliki wcale nie są wówczas specjalnie duże.

Ale są i inne rzeczy, do których laptopy nadają się umiarkowanie. Dopiero niedawno pojawiły się w umiarkowanych cenach laptopy z pełną klawiaturą numeryczną. Dla mnie jest to rzecz bardzo ważna, zdecydowanie ważniejsza niż jakość monitora. I dopiero teraz ceny na takie laptopy nie zabijają. Bo większa klawiatura wymuszała większy monitor, a te większe do niedawna były bardzo drogie. Podobnych ograniczeń laptopa jest jeszcze sporo. Mam w domu laptopa i komputery stacjonarne (3 sztuki pracujące i 6 w piwnicy). Korzystam i z laptopa, i ze stacjonarnych.

Comment

• Wujcio_Shaggy
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.01
                    • 4628

(...) Kolega zajmuje się grafiką zawodowo, między innymi billboardami które widzisz potem na budynkach. I one w jego komputerze podczas obróbki są wielkości liczonej w metrach. (...)
                    Coś zalewasz, Arcy. Albo Twój kolega naciąga zleceniodawcę...

Widziałeś taki plakat z bliska? Tak jak, powiedzmy, gazetę?
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• arcy
                      • 2002.07
                      • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                      Coś zalewasz, Arcy. Albo Twój kolega naciąga zleceniodawcę...

Widziałeś taki plakat z bliska? Tak jak, powiedzmy, gazetę?
                      Wiem jaka jest ich jakość w druku. Ale czym innym jest moment, kiedy taki plakat dopiero powstaje. Nie mam też najmniejszego powodu nie wierzyć komuś, kto od ponad 10 lat nie dał mi do tego powodów.

Comment

• mr-perez
                        • 2005.09
                        • 514

Dla mnie komputer to taki sam sprzęt jak lodówka
                        Nie wmówisz mi, że trzymasz w swoim komputerze mięso, masło i inne takie.
                        RTS WIDZEW
                        www.kapsle.piwko.pl

Comment

• arcy
                          • 2002.07
                          • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mr-perez Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie wmówisz mi, że trzymasz w swoim komputerze mięso, masło i inne takie.
                          Teraz już nie bo mi się ta wysuwana półeczka na wędliny w plasterkach zacięła

Comment

• Wujcio_Shaggy
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.01
                            • 4628

Skoro jakość (a raczej: rozdzielczość) w druku jest niska, to nie ma żadnego powodu, dla którego powinna być wysoka podczas obróbki komputerowej. Rozdzielczość takiego plakatu może być spokojnie kilkadziesiąt razy niższa, niż np. strony A4 kolorowego magazynu. Być może rzeczywiście Twój kolega tak robi, ale dziwne, że nie zdaje sobie sprawy iż dziewięćdziesięciuparu procent jego pracy nie widać.

No, ale wróćmy do tematu, czyli składaka. Notebook (zwany potocznie laptopem) ma swoje zalety i swoje wady. Natomiast w porównaniu z desktopem o identycznych parametrach zawsze będzie droższy. Dlatego, jeśli masz w domu sporo miejsca na skrzynkę i monitor, doradzam kupno stacjonarnego. Nie śledzę rynku od dość dawna, więc nic konkretnego doradzić nie mogę.
                            Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23994

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika supersklep Wyświetlenie odpowiedzi
                              Pomyślałem że czas już zamienić mojego starego kompa na coś nowego i potrzebuję waszej pomocy .Z czego byście złożyli dla siebie kompa do użytku domowego tak żeby nie przepłacać za jakieś hity nowości ale raczej chodzi o sprawdzone podzespoły do użytku na jakieś 2 lata
                              ponieważ jest tyle opcji, musisz po prostu zdecydować ile chcesz wydać pieniędzy na sprzęt, wtedy można doradzić coś "konkretniejszego".
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• crizz
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.02
                                • 1255

Co my tu mamy? 26 wypowiedzi bardzo pomocnych autorowi wątku...

Napisz, do czego wykorzystujesz komputer w domu, kto jeszcze z niego korzysta lub będzie korzystał i w jakim zakresie, jakie cechy są dla Ciebie ważne, a jakie nie - po prostu, czego oczekujesz od kompa. Wtedy będzie można coś doradzić.

Comment

Przetwarzanie...
                                X