Pomocy !!! składam komputer

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • supersklep
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.01
    • 982

Minęło trochę czasu ale w końcu udało sie wymienic mojego starego kompa na coś nowego .Teraz napiszę co jest w środku a wy napiszcie co o tym myślicie.

Płyta gł. MSI K9N NEO V3
    Proc. AMD ATHLON 64X2 DUAL CORE 4000 SOCKET AM+BOX
    Pam. - DDR2 KINGSTON 2GB
    Dysk - WD 3200BB 320GB
    DVD RW NEC OPTIARC
    TUNER TV
    Karta graficzna WINFAST GEFORCE 8500GT
    ZASILACZ 400PFC TRACER

W sumie taki zestaw poniżej 2000 zł
    Last edited by supersklep; 2007-12-13, 23:13.

Comment

• piotry
      • 2005.08
      • 761

zestaw całkiem ok - starczy na ok 2 lata

ale jeżeli dzieciaki chcą pograć to karta w przyszłosci do wymiany (za ok 0,5-1 rok) bo słaba to bestia - na szczęście nie bedzie to duży wydatek (ok 400 zł - cena za którą sprzedaż starą kartę)

i co mnie najbardziej boli to zasilacz - badziew i tyle - jak coś się zacznie w lecie psuć - nagłe zawieszki lub niestabilna praca to pierwsze gdzie patrz to czy zaspilacz wyrabia - nalezy sprawdzić napięcia i czy czasem powietrze z tyłu nie jest za gorące...

ps. zasilacz to jedna z najważniejszych rzeczy w komputerze, często niedoceniana, przez co ludzie kupują badziewia ...., teraz kilka porad jaki zasilacz jest dobry:
      1. taki który jest ciężki - dla przeciętnego zjadacza chleba odróznienie słabego zasilacza od dobrego to właśnie waga - wystarczy wziąść do łapy 2 identycznej mocy zasilacze i będzie się wiedziało o co chodzi - cięższe są lepsze
      2. z porządną wentylacją (czyt. cichą ) teraz popularne sątakie z wentylatorami 120 mm lub 140 mm - zapewniają one dość dobre chłodzenie i zasilacza i obudowy (choć z tym różnie bywa)
      3. o odpowiedniej mocy - i tutaj jest problem bo jaka jest odpowiednia ?? na szczęście są specjalne kalkulatory w necie obliczające moc zasilacza. jak już się dowiemy jaką moc nam potrzeba to można dla bezpieczeństwa wybrać zasilacz z mocą o 30-50% większą (a nóż coś zmienimy w kompie i moc się przyda) dodatkowo większa moc oznacza że zasilacz nie bedzie pracował a pełnych obrotach przez co mniej się bedzie grzał - mniejsze grzanie jest lepsze . Jest jeszcze jeden problem podczas wybierania zasilacza - tanie firmy podają moc maksymalną albo szczytową - oznacza to że podana liczba 400W nie jest prawdiwym 400W tylko moca maksymalną jaką ten zasilacz zniesie, a moc ciągłą ma troszkę mniejszą (ok 300W). Zasilacze z wyższej półki mają podawaną moc ciągłą jednak te sporo kosztują (od ok 150-200 zł).

rozpisałem się o zasilaczach ale to dlatego ze w ostanich 2 latach 75% serwisowaych przezemnie komputerów wymagała wymiany zasilacza

pozdrawiam
      piotry
      Last edited by ART; 2007-12-14, 17:47. Powód: dodano pkt 3 na prośbę autora

Comment

• crizz
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.02
        • 1255

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi

ale jeżeli dzieciaki chcą pograć to karta w przyszłosci do wymiany (za ok 0,5-1 rok) bo słaba to bestia - na szczęście nie bedzie to duży wydatek (ok 400 zł - cena za którą sprzedaż starą kartę)
        Zależy, w co dzieciaki będą chciały zagrać. Jak dla mnie - ta karta już teraz jest do wymiany. No i oczywiście nie sprzedasz jej za rok za 400 zł, bo tyle to ona teraz nie kosztuje...

Co do zasilacza - pełna zgoda.

Comment

• peter007
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.06
          • 2820

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika crizz Wyświetlenie odpowiedzi
          No i oczywiście nie sprzedasz jej za rok za 400 zł, bo tyle to ona teraz nie kosztuje...
          Chodziło raczej o to, że nowa karta będzie kosztowała 400zł a od tej sumy należy odjąć kwotę, za jaką sprzeda obecnie posiadaną (ta kreseczka to minus)
          Jeśli ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz racje - wydaje ci się

Comment

• crizz
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.02
            • 1255

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika peter007 Wyświetlenie odpowiedzi
            Chodziło raczej o to, że nowa karta będzie kosztowała 400zł a od tej sumy należy odjąć kwotę, za jaką sprzeda obecnie posiadaną (ta kreseczka to minus)
            Chyba że, ale w takim razie skąd założenie, że nowa karta będzie kosztować 400 zł?

Comment

• piotry
              • 2005.08
              • 761

producenci na zachodzie tak układają ceny aby karty miały odpowienio przedział cenowy - do 50$ do 100$, do 150$ itd

karty za ok 100$ są to karty z możliwościami ok, ale tanie
              w polsce tego typu karty oscylują w cenach od 400-500 zł

zakładam że normalny uzytkownik nie kupuje karty za ok 600-700 zł, a na pewno za 1000-2000 zł,

pozdrawiam
              piotr
              Last edited by piotry; 2007-12-14, 17:34.

Comment

• supersklep
                • 2005.01
                • 982

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotry Wyświetlenie odpowiedzi

i co mnie najbardziej boli to zasilacz - badziew i tyle - jak coś się zacznie w lecie psuć - nagłe zawieszki lub niestabilna praca to pierwsze gdzie patrz to czy zaspilacz wyrabia - nalezy sprawdzić napięcia i czy czasem powietrze z tyłu nie jest za gorące...

ps. zasilacz to jedna z najważniejszych rzeczy w komputerze, często niedoceniana, przez co ludzie kupują badziewia ...., teraz kilka porad jaki zasilacz jest dobry:
                1. taki który jest ciężki - dla przeciętnego zjadacza chleba odróznienie słabego zasilacza od dobrego to właśnie waga - wystarczy wziąść do łapy 2 identycznej mocy zasilacze i będzie się wiedziało o co chodzi - cięższe są lepsze
                2. z porządną wentylacją (czyt. cichą ) teraz popularne sątakie z wentylatorami 120 mm lub 140 mm - zapewniają one dość dobre chłodzenie i zasilacza i obudowy (choć z tym różnie bywa)
                3. o odpowiedniej mocy - i tutaj jest problem bo jaka jest odpowiednia ?? na szczęście są specjalne kalkulatory w necie obliczające moc zasilacza. jak już się dowiemy jaką moc nam potrzeba to można dla bezpieczeństwa wybrać zasilacz z mocą o 30-50% większą (a nóż coś zmienimy w kompie i moc się przyda) dodatkowo większa moc oznacza że zasilacz nie bedzie pracował a pełnych obrotach przez co mniej się bedzie grzał - mniejsze grzanie jest lepsze . Jest jeszcze jeden problem podczas wybierania zasilacza - tanie firmy podają moc maksymalną albo szczytową - oznacza to że podana liczba 400W nie jest prawdiwym 400W tylko moca maksymalną jaką ten zasilacz zniesie, a moc ciągłą ma troszkę mniejszą (ok 300W). Zasilacze z wyższej półki mają podawaną moc ciągłą jednak te sporo kosztują (od ok 150-200 zł).

rozpisałem się o zasilaczach ale to dlatego ze w ostanich 2 latach 75% serwisowaych przezemnie komputerów wymagała wymiany zasilacza

pozdrawiam
                piotry

Widzę piotry że się znasz na tym a ogólnie jest ten zestaw wart około 1850 zł ? bo ja tyle gdzies dałem
                Last edited by supersklep; 2007-12-15, 09:27.

Comment

• piotry
                  • 2005.08
                  • 761

sprawdziłem ceny we wrocławskim sklepie (chyba jeden z anajtańszych w kraju) taki zestaw kosztowałby ok 1500 zł
                  tyle że to jest teraz

jeśli kupowałes kompa wcześniej to mogło być drożej, do tego Lublin nie koniecznie ma tanie sklepy z częściami. Dlatego uwazam że nie najgorzej na tym wyszedłeś.

pozdrawiam
                  piotry

Comment

• supersklep
                    • 2005.01
                    • 982

Kompa kupiłem teraz ale w tej cenie jest chyba jeszcze usługa przyjazdu do mnie do domu kilka razy żeby ocenić starego kompa a póżniej zainstalować nowy no i elegancka klawiatura

Comment

Przetwarzanie...
                    X