Piwo a nikotyna

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • JAckson
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2004.05
    • 6123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
    Fuj!
    Kto by pomyślał, że papierosy tak wykręcają twarz
    Last edited by JAckson; 2006-06-09, 10:26.
    MM961
    4:-)

Comment

• dkrasnodebski
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.05
      • 2316

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy
      Fuj!
      FUJ = Faja U Jerzego

Kto by pomyślał, że Jerzy zacznie palić? Jak widać na obrazku początki są bardzo trudne.
      Daj sobie spokój chłopie tyle żeś nie palił, jeszcze się wciągniesz i co będzie.
      Zakład Piwowarstwa Domowego BRODAREK

www.radoslawstolar.pl

Comment

• jerzy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2001.10
        • 4707

Nie, spokojnie, nie zacznę.
        Twarz mi się wykręciła na MYŚL o zaciągnięciu się tym, co mi wujek CarlBerg włożył do ręki...
        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• mwa
          • 2003.01
          • 5071

A ja już trzeci miesiąc nie pale papierosów. Przerzuciłem się na tabakę do nosa i nawet mnie nie ciągnie do papierosów. Co ciekawe- popijając piwo tabaka nie przeszkadza.
          Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

• CIESLE
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2006.03
            • 76

A ja palę faję .
            dzięki palaczom papierosów .
            w pracy koledzy w samochodzie katowali mnie Mocnymi .Red Waithami to ja im fajeczkę zaczołem serwować .Wytrzymali miesiąc teraz jest układ ja nie palę fajki w RW oni palą na postojach . 45 minut dymu z fajeczki jest mordercze tym bardziej że w trakcie służby szczególnie nocnej szły trzy fajki !

Comment

• jerzy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 4707

Epidemia zadymionej śmierci

W tym stuleciu z powodu palenia tytoniu umrze ponad miliard osób
              Takie dane zawiera najnowszy raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Co roku epidemia tytoniowa zabija ok. 5,4 mln ludzi – umierają głównie na raka płuc i choroby układu krążenia. W połowie stulecia liczba ta wzrośnie do 10 milionów rocznie.

Jedna piąta palaczy zamieszkuje dziesięć państw: Chiny (30 proc.), Indie (10 proc)., Indonezję, Rosję, Japonię, Brazylię, Bangladesz, Niemcy i Turcję. Spośród 179 krajów, które nadesłały do WHO dane dotyczące palenia, tylko w 20 obowiązuje zakaz reklamowania papierosów. 74 państwa dopuszczają palenie w placówkach zdrowia (!), tyle samo w szkołach. W połowie krajów (zamieszkuje w nich dwie trzecie światowej populacji) wolno palić w instytucjach państwowych oraz w miejscach pracy.

„Niewystarczające ostrzeżenia o szkodliwości palenia lub ich brak na opakowaniach papierosów to światowa norma. Tylko w 15 państwach wymagane są ostrzeżenia ze zdjęciami” – stwierdza raport.

Doktor Margaret Chan, dyrektor generalny WHO, napisała we wstępie do raportu: „Zlikwidowanie epidemii tytoniowej nie zależy od lekarzy i szczepionek, lecz od skonsolidowania działań rządów i społeczeństwa obywatelskiego”. Potwierdzeniem tej diagnozy są liczby przytaczane w raporcie. Rządy państw świata co roku ściągają w formie podatków od koncernów tytoniowych równowartość 200 mld dolarów, ale z tej sumy na walkę z paleniem wydają zaledwie 400 mln dolarów.

Co dwudziesty pracownik pracuje w szarej strefie. Dla połowy z nich jest to jedyna forma zarobkowania

Comment

• pieczarek
                • 2001.06
                • 5011

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy Wyświetlenie odpowiedzi
                Jedna piąta palaczy zamieszkuje dziesięć państw: Chiny (30 proc.), Indie (10 proc)., Indonezję, Rosję, Japonię, Brazylię, Bangladesz, Niemcy i Turcję.
                Ciekawe o czym ma świadczyć taka informacja?
                W wymienionych krajach zamieszkuje cosik około połowa ludności świata (tak mi wyszło z szybkiego liczenia na palcach). Czyli palaczy jest tam nieproporcjonalnie mało (jakieś 2,5 raza za mało).
                Czyżby chciano pochwalić je za prowadzoną politykę antynikotynową?
                Last edited by pieczarek; 2008-02-12, 13:09.

Comment

• Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jerzy Wyświetlenie odpowiedzi
                  (...) Rządy państw świata co roku ściągają w formie podatków od koncernów tytoniowych równowartość 200 mld dolarów, ale z tej sumy na walkę z paleniem wydają zaledwie 400 mln dolarów. (...)
                  To za duża kasa, żeby WHO pozostało wobec niej obojętne...
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

Comment

• jacer
                    • 2006.03
                    • 9875

Unia chce zakazać używania zapalniczek, potem zakażą palić.

Niestety niewolnictwo coraz bardziej się zacieśnia.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

Comment

• jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

Rzucanie palenia jest zaraźliwe

Jeśli nasi przyjaciele zerwą z nałogiem, bardzo prawdopodobne, że zrobimy to samo – dowodzą amerykańscy badacze

Powodzenie rozstania z papierosami w dużym stopniu zależy od postawy rodziny i znajomych. Im bliższe utrzymujemy z nimi relacje, tym ich zachowanie będzie bardziej „zaraźliwe”.

Prawdopodobieństwo dalszego oddawania się nałogowi przez osobę, której małżonek przestał palić, topnieje o 67 proc. W przypadku przyjaciół odsetek ten wynosi 36 proc. Nie bez znaczenia jest także zachowanie współpracowników (w małych firmach), których możliwości oddziaływania ocenia się na 34 proc., rodzeństwa zaś na 25.

Obliczenia te są dziełem dr. Nicholasa Christakisa z Harvard Medical School i dr. Jamesa Fowlera z University of California w San Diego. Powstały na podstawie długofalowego badania, którym przez 32 lata objęto ponad 12 tys. osób. Wyniki zostały opublikowane w piśmie „New England Journal of Medicine”.

– Pokazują nam one, że społeczne relacje mają ogromny wpływ na zachowania zdrowotne i podejmowane w ich obrębie decyzje – komentuje dr Richard Hodes, dyrektor National Institute on Aging, który współfinansował badania. Wiedza na ten temat może pomóc w tworzeniu kampanii antynikotynowych.

Przebieg procesu „zarażania” naukowcy porównali do przewracania się kostek domina. Jeśli już ktoś rzuca nałóg, w jego ślady idzie następna osoba.

– Ciekawe, że ograniczenia geograficzne nie odgrywają tu roli – mówi Christakis. – W rozprzestrzenianiu się podobnych zachowań nie przeszkadza nawet duża odległość miejsc zamieszkania.

„Zarażać się” mogą także osoby nieznające się nawzajem. Uczeni tłumaczą to na następującym przykładzie: weźmy trzech palaczy: A, B i C. Załóżmy, że A i B są przyjaciółmi, tak jak B i C. Choć A i C się nie znają, jeśli C przestanie palić, prawdopodobieństwo rzucenia nałogu przez A wzrasta o 30 proc. bez względu na zachowanie B.

W rezultacie rzucanie nałogu nie tyle jest procesem indywidualnym, ile zbiorowym. Potwierdzają to doświadczenia uczonych. – Na przestrzeni 30 lat, kiedy prowadziliśmy badania, nie zauważyliśmy różnicy w rozmiarach grup złożonych z palaczy – tłumaczy Fowler. – Różnica polegała jedynie na tym, że liczba tych grup malała.

Kiedy badanie się rozpoczynało, paliło ok. 37 proc. dorosłych Amerykanów. Pod koniec już tylko 20 proc. Wraz ze spadkiem popularności tytoniowego nałogu jego rzucanie zaczęło przynosić nie tylko korzyści zdrowotne, ale i społeczne. Osoby palące, których bliscy rozstali się z papierosami, coraz częściej mogły czuć się towarzysko marginalizowane. Nie są to pierwsze tego typu badania duetu Christakis – Fowler. W ubiegłym roku uczeni udowodnili, że otyłość ma siłę rozprzestrzeniania się choroby zakaźnej. Jeśli przyjaźnimy się z osobami otyłymi, sami mamy większe szanse, by przybrać na wadze.

Wszystko o nikotynowym nałogu: www.jakrzucicpalenie.pl

Źródło: Rzeczpospolita

Comment

• CarlBerg
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2003.09
                        • 968

E-papieros
                        Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                        Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

• Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

Od 1 stycznia 2014 w Czechach będzie obowiązywał zakaz palenia w lokalach gastronomicznych. Zakaz dotyczy pomieszczeń, jeśli lokal posiada ogródek, to tam palić jednak będzie można.
                          Praha /INFOGRAFIKA/ - Zajít si na pivo do podniku nižší cenové kategorie dnes skoro bez výjimky znamená, že přes cigaretový kouř téměř nevidíte, kdo proti vám sedí. Pokud se vám tahle praxe nezdá, máme pro vás dobrou zprávu: kuřákům brzy nezbude nic jiného, než si jít zapálit před hospodu. Že kouřit někomu pod nos není zrovna ohleduplné, připomněl ve čtvrtek i Mezinárodní nekuřácký den.
                          Last edited by Pendragon; 2012-11-20, 11:14.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• mwa
                            • 2003.01
                            • 5071

Ja jestem aż szczęśliwy z tego powodu.

Raz, że jak paliłem to nie paliłem do piwa, ale po już tak (a paliłem 2,5 paczki/dobę).
                            Jak teraz nie palę to jest to super, brakowało mi tego zakazu właśnie w Czechach i na Słowacji. Tam smród w lokalach jest nieznośny. Wolę zamiast smrodu czuć zapach jakiegoś jadła, co wg mnie lepiej pasuje do piwa.

Mimo tego pozdrawiam palaczy, tych biernych również.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

Comment

Przetwarzanie...
                            X