Moim zdaniem leczenie przeziębień i podobnych schorzeń powinno być całkowicie płatne, lub podlegać dobrowolnemu dodatkowemu ubezpieczeniu. Publiczna "bezpłatna" służba zdrowia powinna zajmować się tylko przypadkami chorób kosztowniejszych w leczeniu, na które przeciętny obywatel nie może sobie pozwolić z bieżących zarobków. Myślę, że pozwoliłoby to naprawdę sporo zaoszczędzić na poważniejsze leczenie, a jednocześnie nie byłoby niebezpieczne dla pacjentów. Oczywiście trzeba pomyśleć o o jakimś "systemie bezpieczeństwa" dla tych, których naprawdę nie stać. Ale to daje się rozwiązać przy okazji np. różnego rodzaju zasiłków.
Przy piwie o naszych chorobach - pół żartem, pół serio:-)
Collapse
X
-
No, jestem za. Przypominam, że za wizytę zapłaciłam 100 zł.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedziMoim zdaniem leczenie przeziębień i podobnych schorzeń powinno być całkowicie płatne, lub podlegać dobrowolnemu dodatkowemu ubezpieczeniu. Publiczna "bezpłatna" służba zdrowia powinna zajmować się tylko przypadkami chorób kosztowniejszych w leczeniu, na które przeciętny obywatel nie może sobie pozwolić z bieżących zarobków. Myślę, że pozwoliłoby to naprawdę sporo zaoszczędzić na poważniejsze leczenie, a jednocześnie nie byłoby niebezpieczne dla pacjentów. Oczywiście trzeba pomyśleć o o jakimś "systemie bezpieczeństwa" dla tych, których naprawdę nie stać. Ale to daje się rozwiązać przy okazji np. różnego rodzaju zasiłków.
Comment
-
-
Przyznam szczerze, że czytając post Alnusa nie zwróciłam uwagi na słowa "całkowicie płatne" - myślałam, że chodzi o jakąś symboliczną opłatę np. 10 zł za wizytę.
Comment
-
-
Ja też jestem za jakąś zmianą, tylko za bardzo nie wiem jak miałoby to wyglądać. Pomysł Alnusa również wydaje mi się zbyt skrajny.
Wkurza mnie, że potrąca mi się składkę, a od dawien dawna w zasadzie leczę się prywatnie. W swojej przychodni mam kiepskich lekarzy, na wizytę do specjalisty muszę czekać bardzo długo i zazwyczaj wizyta jest możliwa w takim terminie, kiedy jestem w pracy. Tak więc w efekcie, żeby nie brać urlopu i żeby się szybko wyleczyć, szukam pomocy prywatnie. Więc i tak płacę i niestety wychodzi na to, że podwójnie
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alnus Wyświetlenie odpowiedziMoim zdaniem leczenie przeziębień i podobnych schorzeń powinno być całkowicie płatne, lub podlegać dobrowolnemu dodatkowemu ubezpieczeniu. Publiczna "bezpłatna" służba zdrowia powinna zajmować się tylko przypadkami chorób kosztowniejszych w leczeniu, na które przeciętny obywatel nie może sobie pozwolić z bieżących zarobków.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Sherman Wyświetlenie odpowiedzi....dlatego uważam Twój pomysł za skrajnie głupi i nieodpowiedzialny.
Za Rzecznikiem Praw Obywatelskich:
Konstytucja RP stanowi - w artykule 68 - iż "każdy ma prawo do ochrony zdrowia". I dalej: "obywatelom, niezależnie od ich sytuacji materialnej, władze publiczne zapewniają równy dostęp do świadczeń opieki zdrowotnej finansowanej ze środków publicznych". Konstytucja precyzuje również, iż "warunki i zakres udzielania świadczeń określa ustawa"
I niech ktoś mądry powie, czy w świetle tych zapisów, nawet głupia opłata 5 zł za wizytę u lekarza publicznej służby zdrowia, ostałaby się przed Trybunałem Konstytucyjnym. Myślę, że donaldyści tak szybko wycofali się z tego - wzorowanego na pobliskich Czechach - pomysłu, ponieważ bali się ewentualnego wyroku TK.
Dziwnym trafem wszyscy się boją ruszyć konstytucję Kwaśniewskiego. Znaczy się, każdy by chciał coś zmienić, ale zawsze w innym miejscu, niż pozostałe ugrupowania parlamentarne. Wydaje się, że jeszcze długie lata będziemy żyli z tym ustawodawczym potworkiem.
Comment
-
-
Takie leczenie wcale nie musi być odpłatne (przynajmniej nie bezpośrednio). Sporo firm prowadzi przyzakładowe przychodnie, gdzie pracownik może się zgłosić. To jedna z możliwości.Ostatnia zmiana dokonana przez adam16; 2008-01-13, 15:19.Browar Hajduki.
adam16@browar.biz
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziDziwnym trafem wszyscy się boją ruszyć konstytucję Kwaśniewskiego. Znaczy się, każdy by chciał coś zmienić, ale zawsze w innym miejscu, niż pozostałe ugrupowania parlamentarne. Wydaje się, że jeszcze długie lata będziemy żyli z tym ustawodawczym potworkiem.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
No własnie, tu ma być o chorobach, a nie o płatnej służbie zdrowia itp.
Żeby było w temacie - zdrowieję
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
Żeby było w temacie - zdrowieję
Dziś dostałam Mucofluid i Cirrus. Mam zrobić zdjęcie zatok. Jest kaplica. Antybiotyki nie pomogły. W dodatku rozpanoszyło się zapalenie krtani i tchawicy i ... dostałam zwolnienie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedzi(...) Mucofluid i Cirrus. (...)W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika huanghua Wyświetlenie odpowiedziUuuu...widzę, że do lekarza często przychodzi przedstawiciel UCB
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Basik Wyświetlenie odpowiedziO cirrus sama bym dziś poprosiła, gdyby lekarz nie chciał go przepisać. Jednak ten Mucofluid...Maruś czemu nie pisałaś, że to takie świństwo ??? W życiu bym się na to nie zgodziła !!! Ja już wolę zastrzyki niż ten smród
Comment
-
Comment