Pieczarku, przypomnij mi jak mocno protestowałeś przeciwko korzystaniu z praw wyborczych przez Polonusów mieszkających w USA. W dowolnie przez Ciebie wybranych wyborach.
Przy piwie o polityce
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Arcy, nie wiem czy w jakiś szczególny sposób wyróżniałem wcześnie obywateli polskich mieszkających w USA. Jeśli nie płacą podatków w Polsce, to niczym nie różnią się od podobnych osób w Wielkiej Brytanii, Irlandii czy Holandii. Nie płacą podatków - nie powinni mieć czynnego prawa wyborczego. Ich związek z Polską, to tylko sprawy sentymentalne. Gdyby zasada sentymentów miała być obowiązująca, to czynne prawo wyborcze w polskich wyborach powinni mieć np. Niemcy urodzeni we Wrocławiu lub Szczecinie, a nawet ich dzieci. Przecież oni tak kochają te ziemie.
Comment
-
-
Niestety, nie przypominam sobie żebyś aż tak dobitnie podkreślał to wcześniej, tj, do momentu w którym głosy emigrantów przyniosły duże zwycięstwo PO. Ale to szczegół, przecież ci ludzie już nigdy więcej tak tłumnie nie pójdą do polskich wyborów. Swoje zainteresowanie przeniosą na lokalne głosowania w Irlandii, UK, Norwegii, Islandii.
Comment
-
-
Arcy, mi naprawdę zupełnie obojętne na kogo głosują emigranci. O ile płacą w Polsce podatki. Mogą wówczas systematycznie głosować na partię "zaczarowanego ołówka". Nic mi do tego.
Moja córka i zięć mieszkają od trzech lat w Hiszpanii. Podczas ostatnich wyborów byli w Polsce. Nie poszli głosować, ponieważ uznali, że stały pobyt za granicą, brak jakiegokolwiek uczestnictwa w życiu kraju i jednoczesne decydowanie o wyniku wyborów nie trzymają się kupy. Nie rozmawiałem z nimi wcześniej na ten temat i byłem zaskoczony ich obywatelską dojrzałością, pod tym względem jestem z nich dumny.
Comment
-
-
Arcy, czy ja zgłosiłem jakieś protesty wyborcze? Ani w sprawie emigrantów, ani w sprawie chłopów, ani w sprawie studentów, ani więźniów czy innych osób nie płacących podatków dochodowych. Po prostu przedstawiam, co mi leży na wątrobie. Czasy mamy takie, że szans na odsiew trutni nie ma żadnych, ale i ja mogę sobie pisać, co myślę w tej sprawie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stranger Wyświetlenie odpowiedziAkurat Lasy Panstwowe nie sa po to by prowadzic produkcje drewna (bo to tylko dzialalnosc uboczna).
Z bzdur, które wypisałeś ustosunkuję się tylko do tej największej.
Poniekąd masz rację, katalog obowiązków nałożonych na LP w ustawie o lasach jest ogromny. Są to produkcja drewna, sprawy ochrony przyrody, wypoczynku, kształtowania środowiska i setka innych.
Jak już przedstawiliśmy ustawodawcze wodolejstwo, to zainteresuj się strukturą przychodów Lasów Państwowych. Wówczas zorientujesz się, co jest naprawdę ważne, co daje miliardy przychodów. Bo takie stwierdzenia, jak powyższe tylko Cię kompromitują. Trudno coś, co od lat nie dawało mniej niż 80% przychodów tej jednej z największych polskich firm, nazwać "działalnością uboczną". Ale jak widać można. I oprócz tego, że wystawiasz się na pośmiewisko nic się nie dzieje.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziWg mnie podatki za granicą i w Polsce powinni płacić jednocześnie ci, którzy są do tego zobowiązani przez polskie prawo. Makaron, jeśli dokonałeś w Polsce podatkowego "wymeldowania", to oczywiście nie musisz płacić tu żadnych podatków. Uczciwie by było, gdybyś wówczas nie uczestniczył w wyborach, bo Twój związek z Polską jest żaden. To tylko uogólnienie, bo być może w wyborach nie uczestniczysz i moja uwaga jest zbędna odnośnie Twojej osoby.
Wiesz dlaczego ja czekam na abolicje? By w razie jakbym pewnego dnia chcial wrocic do Polski, bym niemusial sie zastanawiac czy Urzad Skarbowy jednak zaakceptowal moj PIT czy nie. Ostatnia wizyta w Urzedzie Skarbowym skonczyla sie wysmiewaniem i kpieniem ze mnie i wysylaniem z miejsca na miejsce wraz z proba wyslania mnie do innego urzedu. Ja po prostu na to czasu nie mam.
Pieczarek ja znam wiecej emgirantow i z emigrantow dlugookresowych wszyscy pozalatwiali swoje sprawy i co zabawne po skorzystaniu z mozliwosci rozliczenia sie odliczenia kilku rzeczy doplaty byly zerowe lub minimalne. A Ci co niepozalatwiali to w wiekszosci Ci co niemaja w ogole zmiaru wracac, albo idioci."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stranger Wyświetlenie odpowiedziArcy – jak dobry w temacie lesnictwa jest ten pieczarek to już sobie wyrobilem poglad.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Stranger Wyświetlenie odpowiedziBo co? Z niego taki sam Ojciec Lasu jak ze mnie Dziewica Orleanska.
Bo jak ktos robi w lesie to ma monopol na madrosc?! Wez ty sie dobrze popukaj po głowie.
Widze ze jestescie siebie warci.
"Jak ktoś robi w lesie" to wie o tym lesie więcej niż ten, który nie robi.
Comment
-
-
Nelly Rokita, posłanka PIS, w radio TOK FM :
"Bracia Kaczyńscy nie umieją korzystać z dyplomacji: były premier nie powinien źle mówić o Wałęsie."
............
"I Jaruzelski, i Kwaśniewski, za którymi nie przepadam, są wielcy. To wielkie talenty."
............
"Nawet taki Leszek Miller czy Józef Oleksy też dla mnie są wielcy, bo czegoś chcieli."
Comment
-
Comment