Przy piwie o polityce

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Maidenowiec
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.07
    • 2287

Po "Noam Chomsky" przestałem czytać.
    Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

Nie przejmuj się, to przytacza prawdziwy socjalista, którego utrzymuje żona za głupie kilkanaście tysięcy złotych miesiecznie. On naprawdę w to wierzy.

Comment

• piokl13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.06
        • 946

Donalda pakiet społeczny

Wczoraj w TV usłyszałem, że panujący nam Donald w ramach pakietu społecznego (że niby bogaci składają się na biednych) ma zamiar podnieść akcyzę na alkohol. Dziś w radiu, że piwo zdrożeje 7gr za butelkę . A Miler obniżał ... Brak mi słów.

PS.
        w tytule mi nie wyszedł
        Last edited by piokl13; 2008-12-01, 09:55.

Comment

• Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

Jest to z całą pewnością korzystne dla społeczeństwa. Myślę, że liczni to obecni fani Platformy bez trudu to uzasadnią.

Comment

• pieczarek
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.06
            • 5011

Podniesienie akcyzy na piwo powinno pociągnąć za sobą odpowiednio większe podniesienie akcyzy na wino i wódkę. Tak stanowi ustawa z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.

Artykuł 1. Organy administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego są obowiązane do podejmowania działań zmierzających do ograniczania spożycia napojów alkoholowych oraz zmiany struktury ich spożywania, inicjowania i wspierania przedsięwzięć mających na celu zmianę obyczajów w zakresie sposobu spożywania tych napojów, działania na rzecz trzeźwości w miejscu pracy, przeciwdziałania powstawaniu i usuwania następstw nadużywania alkoholu, a także wspierania działalności w tym zakresie organizacji społecznych i zakładów pracy.

Chociaż z samego przepisu nie wynika jasno, to zmiana struktury ma polegać właśnie na ograniczaniu spożycia napojów wysokoprocentowych na rzecz piwa i wina. Tak mówiły liczne wyroki sądów administracyjnych wydane w związku z tą ustawą. Podniesienie akcyzy na piwo (bez zmian akcyzy wódki) jest więc sprzeczne z ustawą.

Comment

• delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

Spokojnie. Keine panik Na inne alkohole akcyza też ma wzrosnąć.
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• pieczarek
                • 2001.06
                • 5011

No, to wszystko w porządku. Teraz pozostaje czekać na uzasadnienie tego kroku dobrem społeczeństwa.

Comment

• delvish
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.11
                  • 3508

No wiadomo. By żyło się lepiej
                  "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
                  (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• jacer
                    • 2006.03
                    • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
                    No wiadomo. By żyło się lepiej
                    Socjalizm ochoczo walczy z problemami nie znanymi w innym systemie.
                    Milicki Browar Rynkowy
                    Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                    No Hops, no Glory :)

Comment

• arcy
                      • 2002.07
                      • 7538

Dzięki zmianom w podatku PIT akcyza mnie nie zaboli.

Comment

• piokl13
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.06
                        • 946

Nie rozumiem dlaczego informacja z zwiększeniu akcyzy na piwo została usunięta z piwo ogólnie i przeniesiona do polityka. Kompletnie nie rozumiem.

Comment

• ART
                          mAD'MINd
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2001.02
                          • 23928

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedzi
                          Nie rozumiem dlaczego informacja z zwiększeniu akcyzy na piwo została usunięta z piwo ogólnie i przeniesiona do polityka. Kompletnie nie rozumiem.
                          Przeczytaj tytuł postu którym rozpocząłeś ową dyskusję oraz jego treść i pewnie odpowiedź sama Ci się nasunie, dlaczego temat został przyłączony do bieżącego wątku.
                          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• piokl13
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2003.06
                            • 946

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                            Przeczytaj tytuł postu którym rozpocząłeś ową dyskusję oraz jego treść i pewnie odpowiedź sama Ci się nasunie, dlaczego temat został przyłączony do bieżącego wątku.
                            Przeczytałem, to Tusk nazwał podwyżkę akcyzy na piwo i samochody "pakietem społecznym" a Donald to jego imię. Tytuł wydał mi się więc jak najbardziej trafny.
                            Last edited by piokl13; 2008-12-01, 13:04.

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23928

I w ten sposób zasygnalizowana propozycja nadaje się do tego wątku o polityce. Zresztą jest jak sądziłem - większość komentarzy uzasadnia podjętą przeze mnie decyzję. Ale nie martw się to żaden obciach wylądować w dziale "Przy piwie".
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• piokl13
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.06
                                • 946

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                                ... Zresztą jest jak sądziłem - większość komentarzy uzasadnia podjętą przeze mnie decyzję. ...
                                To komentarze trzeba było przenieść a temat zostawić .

Comment

Przetwarzanie...
                                X