Po "Noam Chomsky" przestałem czytać.
Przy piwie o polityce
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
-
-
Donalda pakiet społeczny
Wczoraj w TV usłyszałem, że panujący nam Donald w ramach pakietu społecznego (że niby bogaci składają się na biednych) ma zamiar podnieść akcyzę na alkohol. Dziś w radiu, że piwo zdrożeje 7gr za butelkę . A Miler obniżał ... Brak mi słów.
PS.
w tytule mi nie wyszedłLast edited by piokl13; 2008-12-01, 09:55.
Comment
-
-
Podniesienie akcyzy na piwo powinno pociągnąć za sobą odpowiednio większe podniesienie akcyzy na wino i wódkę. Tak stanowi ustawa z dnia 26 października 1982 r. o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
Artykuł 1. Organy administracji rządowej i jednostek samorządu terytorialnego są obowiązane do podejmowania działań zmierzających do ograniczania spożycia napojów alkoholowych oraz zmiany struktury ich spożywania, inicjowania i wspierania przedsięwzięć mających na celu zmianę obyczajów w zakresie sposobu spożywania tych napojów, działania na rzecz trzeźwości w miejscu pracy, przeciwdziałania powstawaniu i usuwania następstw nadużywania alkoholu, a także wspierania działalności w tym zakresie organizacji społecznych i zakładów pracy.
Chociaż z samego przepisu nie wynika jasno, to zmiana struktury ma polegać właśnie na ograniczaniu spożycia napojów wysokoprocentowych na rzecz piwa i wina. Tak mówiły liczne wyroki sądów administracyjnych wydane w związku z tą ustawą. Podniesienie akcyzy na piwo (bez zmian akcyzy wódki) jest więc sprzeczne z ustawą.
Comment
-
-
Spokojnie. Keine panik Na inne alkohole akcyza też ma wzrosnąć."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
No wiadomo. By żyło się lepiej"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziNo wiadomo. By żyło się lepiejMilicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piokl13 Wyświetlenie odpowiedziNie rozumiem dlaczego informacja z zwiększeniu akcyzy na piwo została usunięta z piwo ogólnie i przeniesiona do polityka. Kompletnie nie rozumiem.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziPrzeczytaj tytuł postu którym rozpocząłeś ową dyskusję oraz jego treść i pewnie odpowiedź sama Ci się nasunie, dlaczego temat został przyłączony do bieżącego wątku.Last edited by piokl13; 2008-12-01, 13:04.
Comment
-
-
I w ten sposób zasygnalizowana propozycja nadaje się do tego wątku o polityce. Zresztą jest jak sądziłem - większość komentarzy uzasadnia podjętą przeze mnie decyzję. Ale nie martw się to żaden obciach wylądować w dziale "Przy piwie".- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi... Zresztą jest jak sądziłem - większość komentarzy uzasadnia podjętą przeze mnie decyzję. ...
Comment
-
Comment