Witam,pierwsze piwo z brew-kita wyszło mi super-chyba dlatego,że rozpuściłem go w gorącej wodzie i dodałem dużo schłodzonej przegotowanej wody w związku z tym wyszło WOW,mimo,że to było (jest)Brown Ale a ja 'rezanych'(tak zdaje się mowią Czesi i Słowacy na ciemne piwo)nie lubię,pozatym w ciemnym słodzie są małe ilości prekursorow(?)DMS,kilka następnych zapowiadało się fajnie ale wyszła straszna gorycz już w butelkach choć w smaku w fermentorach(oczywiście nabierałem wyparzonym nabierakiem do probowki celem zmierzenia cukromierzem-i oczywiście nie wlewałem z powrotem probki do fermentora)także gdy teraz zaopatrzyłem się w chłodnicę-wczoraj schłodziłem 11 litrow brzeczki do temperatury 11 st celsjusza w 25 minut-chłodziłem na dworzu także założyłem ,że ten czas wystarczy i trochę przegiąłem bo 11 st to przegięcie,myślę,że moja chłodnica spokojnie schłodzi 22 litry do 25 st celsjusza w 15-20 minut.Musiałem dolać litr gorącej wody i zrobiło się 20 st celsjusza.
Powiedziałem sobie ,że jeśli to piwo mi nie wyjdzie to sprzedaję sprzęt na allegro albo na świstaku...Dlatego zrobiłem teraz tylko 12 litrow aby ostatnie piwo nie nadwyrężyło mnie w przelewaniu oraz w noszeniu fermentora.Aha z Blg też teraz przegiąłem bo ma 18st Blg...Lubię generalnie mocne piwa i 'zawiesiste'czyli esensjonalne.
Dużo dałbym abym nie musiał sprzedawać tego sprzętu...No zobaczymy..jakby co to zamieszczę linka do aukcji na forum;-(Pozdrawiam.
Powiedziałem sobie ,że jeśli to piwo mi nie wyjdzie to sprzedaję sprzęt na allegro albo na świstaku...Dlatego zrobiłem teraz tylko 12 litrow aby ostatnie piwo nie nadwyrężyło mnie w przelewaniu oraz w noszeniu fermentora.Aha z Blg też teraz przegiąłem bo ma 18st Blg...Lubię generalnie mocne piwa i 'zawiesiste'czyli esensjonalne.
Dużo dałbym abym nie musiał sprzedawać tego sprzętu...No zobaczymy..jakby co to zamieszczę linka do aukcji na forum;-(Pozdrawiam.
Comment