DMS

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bergmann Wyświetlenie odpowiedzi
    wystarczy,że ja wiem i kilka innych osob,że wypowiadam się sensownie,

Buahahaha! Gratuluję dobrego samopoczucia.
    Człowieku, po pierwsze z tego co piszesz ciężko zrozumieć o co Tobie chodzi.
    Po drugie pisanie w stylu niczym z GG czy innego czata to jest "plucie ludziom w twarz". I to tym od których oczekujesz odpowiedzi.
    Po trzecie temat w którym się wypowiadasz nie służy do tego celu? Do tego celu stworzono dział Kołyska Piwowarska, a to jest dział Opracowania.
    Po czwarte to, że piwo jest zbyt gorzkie wynika z tego, że je przechmieliłeś, a nie z tego jaką łyżką nabierałeś próbkę.
    I co żeś się czepił tego DMSa? Jeśli nawet jest w Twoim piwie to i tak jest to najmniejsze twoje zmartwienie.

PS: Jak nie masz cierpliwości, to daj sobie spokój z piwowarstwem domowym i idź do sklepu kup piwo.
    Last edited by kopyr; 2008-01-20, 20:26.
    blog.kopyra.com

Comment

• bergmann
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 35

Why?

Obawiam się,że nie jesteś jednak w stanie przewidziec co napisze w kolejnym moim poście...Ale probuj....
      Tak ostro pojechałem-a ty byś się Majdenowiec nie wnerwił jak by Cię odsądzono od czci i wiary czyli jakby powiedziano,że Twoje wypowiedzi wskazują,że jesteś wariatem i trza cię zamieścić w jakims zamknietym ośrodku-bo tak by zapewne mi napisano gdybym się nie postawił-używając innej nomenklaturystro(grubo)nie pojechał...
      Tak,złośliwość społeczeństwa polskiego nie zna granic ale czego wymagać od ludzi ,ktorzy moralności uczą się od facetow paradujących w czarnych sukienkach?????
      A żeby dolać oliwy do ognia dodam,że jestem Świadkiem Jehowy stąd moja wiedza na temat wypowiedzi Chrystusa,bo on też m.in.powiedział;"Czyńcie innym to co byście chcieli aby wam czyniono".Także zanim skrytykujecie moją wypowiedz zastanowcie się przez chwilę czy chcecie przeczytać to co ja Wam odpowiem...bo mogę bardzo grubo pojechać......

Comment

• bergmann
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.11
        • 35

Nie rozumiemy się.

Nie rozumiemy się.Piwa nie przechmieliłem jestem prawie pewien ,że to DMS.

Comment

• kopyr
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2004.06
          • 9475

Nie rozumiemy się.
          To prawda.

Piwa nie przechmieliłem jestem prawie pewien ,że to DMS.
          DMS jak zostało napisane wyżej objawia się zapachem gotowanych warzyw lub, inny przykład, aromatem kukurydzy konserwowej. Nie ma nic wspólnego z goryczą.
          blog.kopyra.com

Comment

• Maidenowiec
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.07
            • 2287

I tak oto dojechaliśmy od DMS i łyżki do Świadków Jehowy.
            Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

Thou shallt not spilleth thy beer!

Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

Comment

• Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Bergmann, wystarczy, że będziesz używał znaków interpunkcyjnych, takich jak chociażby kropka i teksty będą bardziej zrozumiałe. Taki ciąg bez znaków przestankowych bardzo ciężko się czyta i jest oznaką braku szacunku dla czytającego. Dlaczego ja mam 2 razy czytać, co Ty napisałeś, żeby zrozumieć, skoro Tobie się nie chciało napisać raz, a porządnie?

A wracając do tematu - co ma DMS do goryczki?
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

A Rafał jest bardzo fajny i odczepcie się od niego. Jak mówi że ma gorycz od DMS, to tak jest. I nie kłóćcie się ze mną bo mogę Wam pojechać... bo ja też grubo potrafię.
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

Comment

• bergmann
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.11
                  • 35

Interpunkcja?

Używam znakow interpunkcyjnych,pozatym może rzeczywiście to nie DMS a np zakażenie,w co mi byłoby trudno uwierzyć gdyż dezynfekuję to co trzeba...także...
                  Napewno nie przechmielenie.Ale spoko.Niech każdy myśli to co uznaje za stosowne,ja nie lubię się kłocić,także zmykam....;-)

Comment

• plpaw
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2007.11
                    • 57

Co do goryczki tego piwa. jeśli to był brew-kit i Ty zrobiłeś np. 10 litrów piwa, to piwo będzie bardziej gorzkie( brew-kit jest nachmielony na ok. 20 litrów piwa). Co do sprzętu - nie sprzedawaj. Szkoda rozpoczętej przygodny. Ja zrobiłem do tej pory brew-kita Lagera i z ekstraktów Pszeniczne Ciemne ( leżakuje, za 3 tygodnie będę pierwszy raz je próbował), Bardzo mnie wciągnęło domowe piwowarstwo. Nie rezygnuj tak łatwo. Zresztą koleżanki i koledzy pewnie też tak myślą. A teraz odnośnie piwa w Czechach. piwo ciemne - tmavé; piwo mieszane( jasne z ciemnym) - řezané. Pozdrawiam.

Comment

• gobong
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.04
                      • 658

Pisze bardzo chaotycznie i z błędami ale ty bergman to rekord świata, sam sie prosiłeś o takie komentarze. Co do rezygnacji z piwowarstwa, pochopna decyzjia. Proponuje Ci skoro ciemnych piw nie bardzo lubisz, nie rób takich. Na początek nie kombinuj, tyle sprawdzonych receptur w sieci jest. Zdobedziesz doświadczenie(co jaki słód wnosi do piwa) będziesz sie bawił w tworzenie własnych oryginalnych piw. Sam zbyt szybko chciałem to robic i wiem ze efekty bywaja różne.

Comment

• Kieswy
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2006.07
                        • 64

Skup butelek - "výkup lahví"...

Na pierwszych kilka warek proponuję "podstawy teorii piwowarstwa" oraz "podstawy utrzymywania czystości". DMS'y są gdzieś tak po "zbieraniu gęstwy drożdżowej" i na prawdę nie ma co na razie zawracać sobie nimi głowy.

Ściągnij chociażby "Promasha" albo zerknij tu http://www.beertools.com/html/generator.php aby z grubsza obliczyć ilość chmielu oraz innych składników. Obliczenie proporcji przede wszystkim!

I weź poprawkę na to, że dopiero zaczynasz. A i piwo musi dojrzeć.
                        Oddam się za sękacz!

Comment

• bergmann
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.11
                          • 35

Dzięki za rady

Dzięki za rady,dzięki za wyjaśnienie rożnicy pomiędzy rezane a tmawe;-)Ciekawa teoria-że ja się prosiłem o taaakie posty w odpowiedzi na moj post...
                          Oczywiście,że ja się łatwo nie poddaję.
                          Myślałem,że jeśli jest dział wady piwa to można w nim podywagować na temat przypuszczeń co do wad piwa..
                          Moje piwa nie mają żadnych zapachow typu brudne skarpetki itp,tylko po prostu są bardzo goryczkowe mimo ,że chmielę bardzo oszczędnie-teraz mi przyszło na myśl,czy możliwe jest,że ta gorycz bierze się od niedokońca przefiltrowanej brzeczki i paprochow chmielu w niej,ale gdzieś tam przeczytałem,że są to nieistotne ilości(chmielę w podwojnych woreczkach muślinowych i nie stosuję chmielu goryczkowego a tylko aromatyczny).
                          Proszę o przemyślane odpowiedzi na moj post.

Comment

• zbysia
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2004.09
                            • 907

A na jakiej podstawie chcesz uzyskać odpowiedź?

Lub inaczej, na jakiej podstawie ktoś ma Ci udzielić odpowiedzi?

Że zrobiłeś piwo.. Jakie? w jakiej ilości? jakie słody? ekstrakty? jakie chmiele (no wiem, że aromatyczny)? jakie ilości chmielu?
                            fANIAtic www.faktoria-ukraina.pl

Comment

• luigi
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2006.03
                              • 9

Tak,złośliwość społeczeństwa polskiego nie zna granic ale czego wymagać od ludzi ,ktorzy moralności uczą się od facetow paradujących w czarnych sukienkach?????
                              A żeby dolać oliwy do ognia dodam,że jestem Świadkiem Jehowy stąd moja wiedza na temat wypowiedzi Chrystusa,bo on też m.in.powiedział;"Czyńcie innym to co byście chcieli aby wam czyniono".Także zanim skrytykujecie moją wypowiedz zastanowcie się przez chwilę czy chcecie przeczytać to co ja Wam odpowiem...bo mogę bardzo grubo pojechać......
                              Myślę, że nie jest to dział na tego typu wypowiedzi.

Comment

• ART
                                mAD'MINd
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2001.02
                                • 23929

oczywiście że nie jest. proszę wszystkich o wrzucenie na luz a bergmanna dodatkowo o stosowanie się do ogólnie przyjętych zasad. Jeśli chcesz uzyskać pomoc staraj sie pisać zrozumiale.
                                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

Przetwarzanie...
                                X