Szambowóz

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pieczarek
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.06
    • 5011

Pytam z ciekawości - na jakiej głębokości masz zakopane sączki?

Comment

• Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9799

Generalnie, teoretycznie, zaleca się opróżnianie szczelnego szamba (nie mylić z przydomową oczyszczalnią ścieków) co ok. 10 dni, ponieważ przez okres dłuższy wytwarza się m.in. trujący metan.
      Konia z rzędem (albo z szambowozem ) temu, kto to w Polsce tak często robi...
      Ja kiedyś miałem szambo (szczelne!) 10 m. sześć. i opróżniałem je co ok 3,5 tygodnia...

Jedno pytanie - ale co to ma w ogóle wspólnego z piwem???
      Oprócz tego, że współczynnik zapełniania szamba jest wprost proporcjonalny do współczynnika spożycia piwa .

Comment

• luk102
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2006.02
        • 65

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedzi
        Pytam z ciekawości - na jakiej głębokości masz zakopane sączki?
        Ciekawość to pierszy stopień do piekieł. Prawdę mówiąc dokładnie nie wiem, ale gdzieś koło 1,2 m!

Comment

• Gopher
          Porucznik Browarny Tester
          • 2007.10
          • 450

Trawa rośnie pięknie bo dostaje dużo zwiąków azotu, ale pewnego dnia jak związki azotu przekroczą graniczne ilości to trawe szlag trafi i wszystko zżółknie, gdyż azot to popali. A to że system korzeniowy nie sięga do sączków to nic, bo działa podsiąk kapilarny i woda sobie "maszeruje" do góry. To się powymądrzałem a temat rzeczywiście bardzo pasujący do typu forum
          Lengyel, magyar – két jó barát, együtt harcol, s issza borát

Comment

• kuczman
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2008.01
            • 146

No Twoj nik sugeruje ze znasz te tematy "od korzonkow" strony

Comment

• alnus
              Porucznik Browarny Tester
              • 2007.07
              • 459

Temat został wydzielony z dyskusji o przydatności kranówki do warzenia piwa. Prawdę mówiąc nie wiem dlaczego, wszak wodociągi i kanalizacja/szambo, to dwie nierozerwalne rzeczy.

Comment

• remfire
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.03
                • 1334

Masz rację. Szczególnie mocno są powiązane poprzez rachunki - ile wody zużywam , to za tyle samo ścieków musze zapłacić

Comment

• ergie
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.05
                  • 1041

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Gopher Wyświetlenie odpowiedzi
                  (...)a temat rzeczywiście bardzo pasujący do typu forum
                  Jeśli można pisać tu o koncerniakach, to i szambo jest tu na miejscu.
                  Lepiej milcząc uchodzić za idiotę, niż odzywając się rozwiać wszelkie wątpliwości.
                  ------------------------------------------------------------------
                  Jasne czy ciemne? Jasne, że ciemne!

Comment

Przetwarzanie...
                  X