Oczywiście, że możesz. Ale na zmianę reguł to bym specjalnie nie liczył...
Dbałość o język polski
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziCo nie znaczy,że nie mogę go mieć.A reguły i zasady cały czas się zmieniają więc może i te z nazwiskami się zmienią.
Oby jak najrzadziej.- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sergioP Wyświetlenie odpowiedziReguły i zasady wcale się nie zmieniają, tylko językoznawcy dopuszczają co jakiś czas różne upowszechniające się nowe formy, wcześniej uznawane za niepoprawne.
Oby jak najrzadziej.
Poniżej wklejam post z Forum Przyjaciól Języka Polskiego.
" Propozycja nowej ortografi (inicjatywa ustawodawcza) polega na :
1. Zamianie ch na h;
2. Zamianie ó, na u;
3. Likwidacji rz popszez:
A. Zamianie
-prz- , -trz- , -krz- , -hrz-
na: -psz- , -tsz- , -ksz- , -hsz-;
B. Pozostałe rz zostaną zamienione na ż;
4. Zamianie -ii na -i, na końcu wyrazu;
5. Uproszczenie nie dotyczy nazw: miast, państw, jezior, itp.;
6. Uproszczenie zakłada 100 letni okres pszejściowy;
7. Uproszczenie zakłada 20 letni okres dostosowania szkoły (lub mniej).
Wyjaśnienie: w okresie pszejściowym można pisać, w starej ortografi lub w nowej ortografi, lub w ortografi mieszanej (troszkę w nowej, troszkę w starej).
Ponadto w okresie pszejściowym dopuszczalne jest używanie litery "ż" zamiast "rz" staro.ortograficznego, tam, gdzie nowa ortografia zaleca "sz" (mimo, ze takie słowo nie jest poprawne ani w strej, ani w nowej ortografi, ale będzie dopuszczalne w ortografi pszejściowej). "
Co Wy na to? Zapraszam do dyskusji.
Comment
-
-
Poza tematem, ale nie będę zakładał nowego wątku.
Proszę ARTa o zwrot majtek- Wiesz Luciu, co ci powiem?
- ???
- ...napiłbym się piwa.
------------------------------------------
Dzień dobry panu.
Poproszę dwa piwa...albo nawet trzy.
Comment
-
-
Chyba majtek.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Slavoy chyba zabronił dzis Marusi pisać na forum. Jakby to wyglądało "Marusia bez majtek"W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)
Comment
-
-
Obiecałem Arcy-emy wyjaśnienie sprawy Miguela de coś tam, więc jestem.
Otóż zasięgnąłem opinii kilku mądrzejszych ode mnie osób w sprawie odmiany jego nazwiska. I z przykrością stwierdzam, że nie udało mi się uzyskać jednoznacznej odpowiedzi na zadane pytanie. Większość opiniodawców stwierdziła że:
- nie ma jednej, uniwersalnej reguły odmieniania nazwisk tego rodzaju
- za prawidłową uznaje się formę wynikającą nie z ogólnie opisanych reguł, lecz formę zwyczajową dla konkretnego nazwiska. Choć formy inne, podległe różnym regułom nie są uważane za błędne
- najczęściej za prawidłowe oznano formy: Miguela de Cervantesa Saavedry, Miguela de Cervantes Saavedra
- forma przedstawiona przeze mnie: Miguela de Cervantes Saavedry wywołała lekkie zamieszanie, ale po chwili namysłu i wysłuchaniu argumentacji została przyjęta również za poprawną. Tak samo jak forma: Miguela de Cervantesa Saavedra.
Ponieważ nie udało mi się w sposób jednoznaczny ani potwierdzić ani obalić swojego wywodu, dlatego też uznaję, że Arcy prawidłowo przedstawił odmianę nazwiska pisarza i jak obiecałem - przepraszam za zwrócenie uwagi.
Twoje zdrowie Arcy
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika arcy Wyświetlenie odpowiedziI ja z przyjemnością wypiję Twoje
Jutro rano do roboty trzeba iść
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika angasc Wyświetlenie odpowiedziPoniżej wklejam post z Forum Przyjaciól Języka Polskiego.
" Propozycja nowej ortografi
(...)Ponadto (...)
Ja bym jeszcze zmienił powyszsze (!) na "ponatto" (tak jak chodźby jabłko na japko)Toruń przeprasza za Radio Maryja
www.bobofruty.pl
Comment
-
-
To dorzucę specyficzną odmianę nazwisk w armii.
Do niedawna odmieniało się tylko imię, nazwisko w każdym przypadku pozostawało nieodmieniane.
Teraz w zasadzie odmienia się nazwiska z polskimi końcówkami - wicz, - wski itp., pozozstałe pozostają nieodmienne. Choć zdarzają się coraz częściej przypadki pełnej dowolności.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl
Comment
-
Comment