Przy piwie o architekturze

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • boku
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.09
    • 444

Pierwszy raz słyszę tę wiadomość Yendras. Może zdradzisz mi sposób na określanie wieku szkła? Ja też miałem dzisiaj pod kościołem w Siewierzu butelkę piwa. Nie stłukłem jej , ale gdyby to się stało może i ktoś stwierdziłby, że to z czasów faraonów ?
    Na zdjęciu DZISIEJSZA puszka piwa w omawianej scenerii.
    Attached Files

Comment

• pieczarek
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.06
      • 5011

Boku, szkło istniało już w starożytnym Egipcie. Początkowo spełniało funkcje biżuterii. I jeszcze bardzo długo było kosztownym zbytkiem. W Rzymie szklana buteleczka kosztowała tyle, co niewolnik.
      Wiek szkła ustala się na podstawie jego składu chemicznego, użytych surowców, technologii obróbki.

Nawet jeśli opisywany przez Ciebie kościół nie miał szkła w oknach (bo, go jakoby jeszcze nie wynaleziono), to wcale nie znaczy, że wiatr sobie hulał po kościele, jak tylko chciał. Albo, że było tam wyjątkowo ciemno, bo okna zabito deskami. Powszechną metodą "szklenia"okien było w średniowieczu używanie specjalnie spreparowanych pęcherzy pławnych ryb. W chałupach chłopskich stosowane to rozwiązanie jeszcze w połowie XX wieku.

Comment

• lzkamil
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.01
        • 3611

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
        Czyż ten kościółek nie jest piękny?
        Zachęciliście mnie żebym go przy najbliższej okazji odwiedził
        Lepszy jabol pod okapem
        niż GŻ, CP i KP !

Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

Comment

• becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2002.07
          • 14999

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika lzkamil Wyświetlenie odpowiedzi
          Zachęciliście mnie żebym go przy najbliższej okazji odwiedził
          mam zamiar go zobaczyć przy okazji drogi na giełdę żywiecką
          Zresztą bliżej siebie masz piękny romański kościół Urszuli i 11 Tysięcy dziewic w Strońsku, planuję tam podjechać pod koniec czerwca
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• boku
            • 2002.09
            • 444

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedzi
            Boku, szkło istniało już w starożytnym Egipcie. Początkowo spełniało funkcje biżuterii. I jeszcze bardzo długo było kosztownym zbytkiem. W Rzymie szklana buteleczka kosztowała tyle, co niewolnik.
            Wiek szkła ustala się na podstawie jego składu chemicznego, użytych surowców, technologii obróbki.

Nawet jeśli opisywany przez Ciebie kościół nie miał szkła w oknach (bo, go jakoby jeszcze nie wynaleziono), to wcale nie znaczy, że wiatr sobie hulał po kościele, jak tylko chciał. Albo, że było tam wyjątkowo ciemno, bo okna zabito deskami. Powszechną metodą "szklenia"okien było w średniowieczu używanie specjalnie spreparowanych pęcherzy pławnych ryb. W chałupach chłopskich stosowane to rozwiązanie jeszcze w połowie XX wieku.
            Można podsumować, że czym innym jest wynalezienie czegoś w laboratorium, a zupełnie inaczej ma się sprawa z upowszechnieniem tego wynalazku. Przypuszczam, że wiekszość pomysłów nawet nie wychodzi z laboratoriów. Przez przypadek zobaczyłem poniższą stronkę i można z niej wyczytać, że pokale i butelki to całkiem niedawne wynalazki. Nawet ja mogę potwierdzić, że jeszcze 20 lat temu piwo piło się tylko z kufla
            yoyo.pl réunit des informations et annonces. Nous espérons que vous y trouverez les informations que vous recherchez !

Comment

• arcy
              • 2002.07
              • 7538

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika boku Wyświetlenie odpowiedzi
              Nawet ja mogę potwierdzić, że jeszcze 20 lat temu piwo piło się tylko z kufla
              Zwłaszcza Grodziskie.

Comment

• jacer
                • 2006.03
                • 9875

Pierwszy raz słyszę tę wiadomość Yendras. Może zdradzisz mi sposób na określanie wieku szkła?
                Wikipedia:
                Kto i kiedy wpadł na pomysł, żeby zmienić piasek kwarcowy w szkło, dokładnie nie wiadomo. Archeolodzy ustalili, że zaczęto je produkować najpierw w Mezopotamii, a najstarsze ślady jego użytkowania pochodzą sprzed 3,5 tys. lat. "Science" dowodzi w publikacji - Thilo Rehren z University College w Londynie i Edgar Pusch z Pelizaeus-Museum w Hildesheim w Niemczech o odkryciu w północnym Egipcie pozostałości fabryki szkła z roku 1250 p.n.e

Technika wytwarzania cienkich, płaskich szyb okiennych została udoskonalona w XIV wieku we francuskiej Normandii. Rzemieślnicy wydmuchiwali wówczas pojedyncze szyby, zwane gomółkami szklanymi. Wytrawny szklarz był w stanie wydmuchać ok. tuzina szyb dziennie i dlatego w średniowieczu szklane okna były kosztownym luksusem.

Stopione szkło przeznaczone na jedną szybkę wydmuchuje się w dużą bańkę za pomocą piszczeli szklarskiej. Następnie bańkę się spłaszcza i przyczepia do końcówki żelaznego pręta, o nazwie przylepiak, który robotnik obraca najszybciej, jak potrafi.

Spłaszczona bańka szkła rozkłada się jak wachlarz i tworzy koło o średnicy od 1 do 2 m. Z okrągłych, płaskich tafli szkła, odpowiednio przyciętych, wyrabiano małe okienka, przeznaczone głównie dla kościołów. "Wole oko" w środku koła było najmniej przezroczyste, ale wykorzystywano i te fragmenty, ponieważ szyby były bardzo drogie.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

Comment

• boku
                  • 2002.09
                  • 444

Właśnie Jacer przyznajesz mi rację. Ja stoję przed kościołem z XII wieku, a wspomniany wynalazek datuje się na XIV wiek, czyli dwieście lat później. W tamtych czasach trzeba doliczyć kolejne dwa wieki dla rozpowszechnienia wynalazku. Dlatego też ten kościół w Siewierzu, koło Katowic jest tak unikalnym obiektem. Historycznie powiedziałbym koło Beuthen, bo Kattowitz to jeszcze młodszy twór niż szyby. Zresztą Siewierz też zmieniał kilkakrotnie nazwę.

Comment

• boku
                    • 2002.09
                    • 444

Filmik o wspomnianym kościele w Siewierzu.

Comment

• yendras
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.12
                      • 2052

Pierwszy raz słyszę tę wiadomość Yendras. [...].
                      Właściwie to nie ma się czym chwalić

[...]Może zdradzisz mi sposób na określanie wieku szkła? [...].
                      Tak jak napisał Pieczarek: skład chemiczny, surowce, obróbka. Jeżeli to dla Ciebie za mało zajrzyj do: "Polskie szkło do połowy XIX wieku", red. Zofia Kamieńska, wyd. Ossolineum.
                      Generalnie literatura fachowa z reguły rozwiewa wątpliwości, dlatego polecam też "Sztukę polską przedromańską i romańską do schyłku XIII wieku", a chociażby Krassowskiego "Dzieje budownictwa i architektury na ziemiach polskich", tom I.

Właśnie Jacer przyznajesz mi rację. Ja stoję przed kościołem z XII wieku, a wspomniany wynalazek datuje się na XIV wiek, czyli dwieście lat później. W tamtych czasach trzeba doliczyć kolejne dwa wieki dla rozpowszechnienia wynalazku. Dlatego też ten kościół w Siewierzu, koło Katowic jest tak unikalnym obiektem. Historycznie powiedziałbym koło Beuthen, bo Kattowitz to jeszcze młodszy twór niż szyby. Zresztą Siewierz też zmieniał kilkakrotnie nazwę.
                      Okna szklono przed upowszechnieniem szyb, napisałem Ci wcześniej jak wyglądały szybki witrażowe w wieku XII. Różnica między szkłem i szybą jest mniej więcej taka sama jak między drzewem i drewnem - chociaż niektórzy uznają, że to synonimy to wcale tak nie jest

Comment

• boku
                        • 2002.09
                        • 444

Yendras to porównanie z drzewem i drewnem nie jest najszczęśliwsze. Postaram się przedstawić tok mojego myślenia. Weźmy materiał radioaktywny np. uran. Jeśli masz kulkę o średnicy 5 cm to masz tylko kulkę. Jeśli tylko zrobisz kulkę o średnicy 10 cm to jest nowa jakość
                        W przypadku szyb czy szkła jeśli jedno okno na tysiąc ma taką zawartość nie można mówić o upowszechnieniu tego wynalazku. Typowym wtedy materiałem jest jelito.
                        Można to sprowadzić do 50 %. Lech Wałęsa przegrał wybory o przysłowiowy procent. Reasumując typowe dla romańskich kamiennych budowli były otwory okienne. Przypuszczam, że w tym kościółku nawet zimą jest dodatnia temperatura. Gdyby ściany miały metr, wtedy byłbym pewien Nie potrzeba nawet jelit. Jaka to jest doskonale proekologiczna budowla.

Comment

• boku
                          • 2002.09
                          • 444

Yendras przytoczyłeś kilka książek. Ja pamiętam czasy, gdzie w książkach czytałem 'Idee Lenina wiecznie żywe' i ani jedna książka nie stawiała tezy przeciwnej. Ponadto nie mogłem oglądać moich synów zaraz po urodzeniu, a jeśli już to przez szybkę. To wszystko było uzasadniane naukowo.
                          Twoje książki to współczesne wydawnictwa, a nie historyczne z tamtego okresu. Odnośnie tych świecidełek to prawda może wyglądała tak, że kolorowe szybki były zamknięte w skarbcu
                          Gdy za tysiąc lat badacze dziejów podejdą 'naukowo' do naszych czasów to wysnują wniosek, że pieniądze jakimi się posługiwaliśmy to bilon i najczęściej na "złotówkach" była podobizna JP II. Nie będą w stanie zrozumieć, dlaczego tyle rodzajów złotówek było wtedy w obiegu
                          Przypuszczam, że tymi słowami wywołałem uśmiech, ale stawiam tezę, że jest to najstarszy i najmniej zmieniony kościół w Polsce. Jeśli gdzieś tam koło Poznania, chyba w Gnieźnie, jest jakiś kościół i ma 5% z orginalnego stylu romańskiego to nijak nie przystaje do tego z Siewierza, gdzie 90% to materia romańska.

Comment

• becik
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2002.07
                            • 14999

W drodze powrotnej z zywca udało mi sie zobaczyć ten piękny kościółek, do tego przy okazji udało mi się też zwiedzić zamek w Siewierzu od wewnątrz, obecnie jest do niego budowany most, docelowo ma być otwarty dla turystów, maja być też z niego pousuwane betonowe płyty

wracając do architektury romańskiej, poniżej wspaniały kościół św. Andrzeja w Krakowie, który też w dużym stopniu zachował pierwotny układ, najgorsze są te barokowe hełmy....zbudowany na pierwotnej lokalizacji Krakowa - Okole w latach 1079-1098

poniżej obecny zdjęcie plus rekonstrukcja pierwotnej formy ze strony http://www.albumromanski.prv.pl
                            Attached Files
                            Ostatnia zmiana dokonana przez becik; 2008-07-06, 19:33.
                            Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

Przetwarzanie...
                            X