Czy miał ktoś styczność z internetem oferowanym przez sieci komórkowe? Możecie coś polecić lub przed czymś przestrzec? Potrzebowałbym go do zastosowań biurowych, ale z dużą ilością chodzenia po sieci (5 stron otwartych jednocześnie) i koniecznością pobierania kilkumegowych plików (od kilku do kilkunastu dziennie). W domu wystarczyłoby wi-fi, ale chciałbym mieć coś umożliwiającego pracę "na wyjeździe", np. na działce lub w innym mieście.
Internet przez komórkę
Collapse
X
-
Ja korzystam z IPlusa60, max transfer u mnie w domu to teoretycznie 236kb/s w praktyce średnio ok 100. W Warszawce powinieneś mieć lepiej, najpierw jednak sobie sprawdź na stronie Plusa mapki zasięgu, czy jesteś w zasięgu GPRSu czy 3G. Przy moim transferze mogę spokojnie przeglądać max 2 średniej wagi stronki do większej ilości muszę się uzbroić w cierpliwość. No i są ograniczenia z limitem transferu u mnie do 1giga.
Jeśli mieszkasz w Warszawie to sprawdź oferte Playa, oferują szybkie łącze, i ok 5gigabajtów limitu transferu przy najtanszym abonamencie. Wadą Playa jest to że obecnie mają zasięg tylko w większych miastach.
Orange i Era maja podobne oferty jak Plus.Last edited by granat862; 2008-10-30, 16:46.Szklanka wody nie jednemu człowiekowi juz zaszkodziła, natomiast szklanka Pilznera nigdy."
-
-
Kuzyn ma iPlusa i jakoś nie za bardzo jest zadowolony.W domu jest w miarę ok z zasięgiem.Natomiast wieczne załączanie i wyłączanie niestety nie wychodza iPlusowi na dobre.Po każdym załączeniu w innym miejscu długo szuka zasięgu no i prędkości s adosyc słabe.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Żą, ale chodzi Ci o Internet w telefonie komórkowym, czy po prostu sieci z jakiegoś operatora komórkowego? Jak o to pierwsze to u nas jest zaj******* blado z tym. Jak o drugie to mogę zapytać Adeli jak się Blueconnect sprawdza.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
To drugie: chodzi o dostęp do sieci przez lapka, gdy będę w innych okolicznościach przyrody niż własne mieszkanie. Na razie jednak wygląda mi na to, że nie ma sensu się pakować w abonament, bo nawet w miastach różnie bywa z transferem w HSDPA z powodu zbyt kiepskiej infrastruktury.
A może byście wpadli któregoś dnia? Sprawdziłbym organoleptycznie, jak to chodzi u mnie w domu.
O iPlusie strasznie dużo negatywnych opinii jest w sieci.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziJa mam iPlusa i sobie chwalę. W mieście transfer ok 100 kB/s, na wiosce gorzej - wiadomo.
Tylko ten limit 1 GB mnie dobija.
Ale teraz są nowe taryfy, za 75 zł dostaniesz chyba 3 GB limitu.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
To zależy ile ściągam oraz ile filmików na youtube.com oglądam Generalnie 1 GB kończy się po 20 dniach. Z iPlusa korzystamy także np. jadąc samochodem.
Jeśli szukasz usłługi, która będzie działać w szczerym polu to będziesz miał problem.
Comment
-
-
Ja czekam, kiedy wreszcie operatorzy komórkowi w naszym pięknym kraju zaoferują rozsądny Internet w komórce. Generalnie jest źle z tym u nas, ale w Erze to już w ogóle śmiech na sali.Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl
Thou shallt not spilleth thy beer!
Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.
Comment
-
-
Ja mam uwagi krytyczne do iPlusa, ale na rynku nie widzę nic lepszego po uwzględnieniu miejsc w których korzystam z mobilnego internetu. Żeby ocenić co najlepsze będzie na jakiejś działce, to trzeba sprawdzić mapki zasięgu chociażby UMTS-u u poszczególnych operatorów na danym terenie. W telefonie mam nawet HDSPA z 3,6 czy nawet 7 MB/s, tylko jakoś nie mogę tych prędkości uzyskać nawet w stolicy. Widocznie to działa tylko z dostarczanymi przez operatora modemami, a nie działa w komórkach, albo akurat w mojej komórce. Jeśli chodzi o limity, to jak się skończy limit można jednym "esemesem" powiększyć ten limit, oczywiście odpłatnie. Jak ktoś używa mobilnego internetu tylko w stolicy, to ma pewnie wiele operatorów do wyboru, gorzej pewnie jak się uwzględni też jakieś inne miejsca w kraju.
Comment
-
-
Polecam dość wiarygodną mapę BTSów (nadajników) można zobaczyć jaka sieć jest w Waszej okolicy i jakie pasma przenosi (w tym UMTS). Sprawdziłem kilka lokalizacji i mogę potwierdzić poprawność wskazań sprawdzonych miejsc.
Comment
-
Comment