Miał ktoś z was taką sytuację, że po otwarciu piwa, piwo zaczęło mu się wylewać z butelki w postaci piany? Jak sądzicie jakie mogą być tego przyczyny? Może zbyt mocne nasycenie CO2, złe przechowywanie piwa, zły transport, zbyt duża pienistość piwa. Z moich obserwacji zauważyłem, że piwa które mają tendencje do "uciekania" z butelki po przelaniu do szklanki szybko tracą bąbelki gazu, jest to wyraźne do zaobserwowania, natomiast piwa nawet bardzo mocno nagazowane nie "uciekają" z butelki i bąbelki długo utrzymują się w piwie. Może jest to przyczyna powiązania CO2 z piwem?
Piwo ucieka z butelki
Collapse
X
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziraczej zbyt wiele środka do refermentacji lub słabe odfermentowanie
Comment
-
-
podczas dyskusji w Grodzisku Wlkp. padło hasło pt. "gushing" - jako określenie właśnie takiego niekontrolowanego wypieniania się piwa zaraz po otwarciu np. butelki. Zjawisko bywa wiązane z jakością słodu - szczególnie przez piwowarów, którzy już na sam słód nie mają jako takiego wpływu
Ale chyba nie ma jednoznacznych dowodów na potwierdzenie tej tezy.Last edited by ART; 2008-12-03, 17:39.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
Ale chyba nie ma jednoznacznych dowodów na potwierdzenie tej tezy.
Comment
-
-
Wygląda to na jakieś zanieczyszczenie w jednej butelce.Coś o właściwościach płynu do naczyń.Normalnie gaz wypływa na powierzchnię i większość banieczek pęka a w tym przypadku nie pękają i są wypychane przez te z dołu.Aż do rozgazowania piwa.
A owo zjawisko przytoczone przez ART'a zapewne zostało wymyślone aby a jakiś sposób bez straszenia konsumentów wyjaśnić, że co któraś butelka jest niedomyta"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Ale butelek nie myje się w browarach płynem do mycia naczyń...- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziDla mnie to znak infekcji. Piwa takie nigdy nie były smaczne. No chyba, że po prostu źle wyliczono dawkę surowca refermentacyjnego, albo po rozlewie cukier resztkowy odfermentował w znaczny sposób.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedziAle butelek nie myje się w browarach płynem do mycia naczyń...
Comment
-
-
Ciechan tak ostatnio uciekał.Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Przyczyn może być wiele, pewnie nie mogąc przeprowadzić analizy danego przypadku - w tym wątku sobie możemy co najwyżej pogadać o potencjalnych powodach.Last edited by ART; 2008-12-04, 19:59.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Comment
-
-
Moim zdaniem jest to związane ze składem ekstraktu piwa (może coś z białkiem) i powiązaniem CO2. Nie sądzę aby było to powiązane z zanieczyszczeniem piwa. Butelki myte są roztworem NaOH, płukane a później jakiś dezynfektant, nie stosuje się ludwiku ani poor.
Comment
-
Comment