Piwo ucieka z butelki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krzem82
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2005.11
    • 113

    Piwo ucieka z butelki

    Miał ktoś z was taką sytuację, że po otwarciu piwa, piwo zaczęło mu się wylewać z butelki w postaci piany? Jak sądzicie jakie mogą być tego przyczyny? Może zbyt mocne nasycenie CO2, złe przechowywanie piwa, zły transport, zbyt duża pienistość piwa. Z moich obserwacji zauważyłem, że piwa które mają tendencje do "uciekania" z butelki po przelaniu do szklanki szybko tracą bąbelki gazu, jest to wyraźne do zaobserwowania, natomiast piwa nawet bardzo mocno nagazowane nie "uciekają" z butelki i bąbelki długo utrzymują się w piwie. Może jest to przyczyna powiązania CO2 z piwem?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10769

    #2
    raczej zbyt wiele środka do refermentacji lub słabe odfermentowanie
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • krzem82
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2005.11
      • 113

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      raczej zbyt wiele środka do refermentacji lub słabe odfermentowanie
      Ale to co, robi się dofermentowanie piwa w butelce i przez to CO2 jest więcej? Przecież browary poprzez pasteryzację zabijają resztę drożdży (przynajmniej powinny).

      Comment

      • krasnal45
        Porucznik Browarny Tester
        • 2008.02
        • 423

        #4
        Też mi się tak kiedyś zdarzyło i co ciekawe, z pianą "wyszło" ponad połowę zawartości....sam chętnie bym się dowiedział co może być tego przyczyną...

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23929

          #5
          podczas dyskusji w Grodzisku Wlkp. padło hasło pt. "gushing" - jako określenie właśnie takiego niekontrolowanego wypieniania się piwa zaraz po otwarciu np. butelki. Zjawisko bywa wiązane z jakością słodu - szczególnie przez piwowarów, którzy już na sam słód nie mają jako takiego wpływu

          Ale chyba nie ma jednoznacznych dowodów na potwierdzenie tej tezy.
          Last edited by ART; 2008-12-03, 17:39.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • krasnal45
            Porucznik Browarny Tester
            • 2008.02
            • 423

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi

            Ale chyba nie ma jednoznacznych dowodów na potwierdzenie tej tezy.
            No właśnie...w takim układzie cała partia powinna być do bani, a to się dzieje z jedną butelką z zakupionych w sklepie akurat trzech czy czterech...

            Comment

            • fidoangel
              Major Piwnych Rewolucji
              🥛🥛🥛
              • 2005.07
              • 3489

              #7
              Wygląda to na jakieś zanieczyszczenie w jednej butelce.Coś o właściwościach płynu do naczyń.Normalnie gaz wypływa na powierzchnię i większość banieczek pęka a w tym przypadku nie pękają i są wypychane przez te z dołu.Aż do rozgazowania piwa.
              A owo zjawisko przytoczone przez ART'a zapewne zostało wymyślone aby a jakiś sposób bez straszenia konsumentów wyjaśnić, że co któraś butelka jest niedomyta
              "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

              Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

              Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
              Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
              Sprawdź >>>Przewodnik<<<

              Comment

              • ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23929

                #8
                Ale butelek nie myje się w browarach płynem do mycia naczyń...
                - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #9
                  Dla mnie to znak infekcji. Piwa takie nigdy nie były smaczne. No chyba, że po prostu źle wyliczono dawkę surowca refermentacyjnego, albo po rozlewie cukier resztkowy odfermentował w znaczny sposób.

                  Comment

                  • kopyr
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2004.06
                    • 9475

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Dla mnie to znak infekcji. Piwa takie nigdy nie były smaczne. No chyba, że po prostu źle wyliczono dawkę surowca refermentacyjnego, albo po rozlewie cukier resztkowy odfermentował w znaczny sposób.
                    Ale w tym temacie jest mowa o piwie przemysłowym ze sklepu.
                    blog.kopyra.com

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      #11
                      Ups, znowu dałem plamę

                      Comment

                      • krasnal45
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2008.02
                        • 423

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                        Ale butelek nie myje się w browarach płynem do mycia naczyń...
                        Ale chyba jednak o jakieś jednostkowe zanieczyszczenie chodzi...podobny efekt powstaje jak wlejesz piwo do źle wypłukanej szklanki...no ale jak na razie 100%owo pewnej odpowiedzi na na pytanie w wątku nie ma

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          #13
                          Ciechan tak ostatnio uciekał.
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • ART
                            mAD'MINd
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2001.02
                            • 23929

                            #14
                            Przyczyn może być wiele, pewnie nie mogąc przeprowadzić analizy danego przypadku - w tym wątku sobie możemy co najwyżej pogadać o potencjalnych powodach.
                            Last edited by ART; 2008-12-04, 19:59.
                            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                            Comment

                            • krzem82
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2005.11
                              • 113

                              #15
                              Moim zdaniem jest to związane ze składem ekstraktu piwa (może coś z białkiem) i powiązaniem CO2. Nie sądzę aby było to powiązane z zanieczyszczeniem piwa. Butelki myte są roztworem NaOH, płukane a później jakiś dezynfektant, nie stosuje się ludwiku ani poor.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X