Piwo ucieka z butelki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzem82 Wyświetlenie odpowiedzi
    Moim zdaniem jest to związane ze składem ekstraktu piwa (może coś z białkiem) i powiązaniem CO2. Nie sądzę aby było to powiązane z zanieczyszczeniem piwa. Butelki myte są roztworem NaOH, płukane a później jakiś dezynfektant, nie stosuje się ludwiku ani poor.
    To taki płyn dla biedaków?

    Czy zbyt wysokie nasycenie wykluczacie? Bo dla mnie to jest podstawowy sprawca. To, ze po nalaniu piwo wydaje się przeciętnie lub słabo gazowane o niczym nie świadczy. W momencie otwarcia butelki następuje spadek ciśnienia, CO2 zawarty w piwie gwałtownie się uwalnia, powodując reakcję łańcuchową. Na bąbelkach CO2 tworzą się następne bąbelki CO2 itd.
    Dlatego niektórzy mają wrażenie, ze pszeniczniaki są nisko nasycone.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3489

      #17
      A o tym, że to sie dzieje tylko w jednej butelce na wiele to kolega pamiętał?
      Skąd więcej gazu w takiej butelce?
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
        A o tym, że to sie dzieje tylko w jednej butelce na wiele to kolega pamiętał?
        Skąd więcej gazu w takiej butelce?
        A ja tak nie uważam. W Ciechanach to się działo wszystkich.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • kibi
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.07
          • 1875

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          A ja tak nie uważam. W Ciechanach to się działo wszystkich.
          Zgadzam się, a przynajmniej wszystkich z jednej partii.

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3489

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
            A ja tak nie uważam. W Ciechanach to się działo wszystkich.
            W niepasteryzownych?
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • krasnal45
              Porucznik Browarny Tester
              • 2008.02
              • 423

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi

              Czy zbyt wysokie nasycenie wykluczacie? Bo dla mnie to jest podstawowy sprawca. To, ze po nalaniu piwo wydaje się przeciętnie lub słabo gazowane o niczym nie świadczy. W momencie otwarcia butelki następuje spadek ciśnienia, CO2 zawarty w piwie gwałtownie się uwalnia, powodując reakcję łańcuchową. Na bąbelkach CO2 tworzą się następne bąbelki CO2 itd.
              Dlatego niektórzy mają wrażenie, ze pszeniczniaki są nisko nasycone.
              Mówimy o sporadycznych, pojedynczych przypadkach, a nie o całej partii

              Comment

              • krzem82
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.11
                • 113

                #22
                Moim zdaniem nie chodzi tu o ilość CO2 w butelce dlatego, że mój znajomy sprawdzał kiedyś zawartość CO2 w dwóch takich butelkach z jednej "uciekało" a z drugiej nie "uciekało" piwo. I tak w obydwu zawartość CO2 była podobna bo wartość wynosiła około 5,6g/l. Różnica była taka, że piwo z którego "uciekało" szybko robiło się odgazowane (bardzo szybko) a piwo z którego "nie uciekało" długo gazowało. Może być też przyczyną takiego "uciekania" złe przechowywanie i transport piwa. Może jest w złej temperaturze np. za ciepła. Niewiem

                Comment

                • Totus
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2007.11
                  • 326

                  #23
                  Teoretycznie jeśli zbyt krotko chłodzi się takie piwo przed otwarciem dwutlenek węgla niewystarczająco rozpuszcza się w piwie... Może takie krótkie chłodzenie było przyczyną że CO2 szybko z piwa uciekło?
                  Zapraszam do Browaru Sielanka.

                  Comment

                  • krzem82
                    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                    • 2005.11
                    • 113

                    #24
                    Czyli piwo przed karbonizacją musi odpowiedni czas się chłodzić?

                    Comment

                    • krzem82
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2005.11
                      • 113

                      #25
                      Cytat z artykułu „Postępowanie z jęczmieniem browarnym po zbiorach”
                      „…Słód wyprodukowany z zainfekowanego ziarna może przenosić całą serię wad smakowo zapachowych do piwa, w tym posmak znany jako melasowy, przypalenizny, nieczysty, winny, ziołowy, kwaśny, gorzki, owocowy czy cierpki. Słód może być odbarwiony i nierówno zmodyfikowany lub przemodyfikowany a piwo wykonane z niego może wykazywać tendencje do braku stabilności, zarówno jeśli chodzi o zmętnienie jak i do niestabilności gazowej (wypienianie, nadmierne pienienie: gwałtowne uwalnianie gazu, piwo i piana eksplodują z butelki po jej otwarciu)…”

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X