Era wolnych modemów była krótka i chyba już przeminęła....pozostańmy więc jednak może przy naszym pięknym polskim języku....bardzo wielu forumowiczów browarbizowych denerwuje tutaj brak interpunkcji, błędy ortograficzne czy drobne literówki, mnie jednak bardziej owe na przykład IMHO, ale to tylko MOJE SKROMNE ZDANIE
RTI czyli Ruch tępicieli IMHO
Collapse
X
-
Normalnie koniec świata bo pierwszy raz chyba zgodzę się z Kiszotem. Wkurzają mnie te IMHO czy inne LOL-y. Wypaczaniu języka stanowcze NIEGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika underley Wyświetlenie odpowiedziWięcej. Pierwszy raz w Jargon File pojawia się w 1990, czyli musi być trochę starsze.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedziPrzypomnijmy historię powstania tych wszystkich angielskich skrótów.
Pojawiły się one w okresie wolnego, modemowego internetu. Każdy skrót był wymiernym przyspieszeniem przekazania/odbioru informacji i dosłownym zyskiem dla kieszeni. Ponieważ od uwagi Mickiewicza, że "co Francuz wymyśli, to Polak polubi" niewiele się zmieniło, to - mimo zmiany technicznego otoczenia - mamy w internecie takie językowe bezhołowie. Dzieciarnia - także ta mentalna - lubi się popisywać takimi i podobnymi głupstwami (wielkie litery, 3maj, jush).
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krasnal45 Wyświetlenie odpowiedziEra wolnych modemów była krótka i chyba już przeminęła....pozostańmy więc jednak może przy naszym pięknym polskim języku....bardzo wielu forumowiczów browarbizowych denerwuje tutaj brak interpunkcji, błędy ortograficzne czy drobne literówki, mnie jednak bardziej owe na przykład IMHO, ale to tylko MOJE SKROMNE ZDANIE
Żeby jeszcze dolać oliwy do ognia, jest taki akronim bardzo popularny wśród amerykańskich piwowarów, pochodzący od wypowiedzi Charliego Papaziana. Na pytanie jakiegoś młodego piwowara w stylu "Dlaczego nie bulka?" odpowiedział on Relax, Don't Worry, Have a HomeBrew co skraca się do RDWHAHB.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
Żeby jeszcze dolać oliwy do ognia, jest taki akronim bardzo popularny wśród amerykańskich piwowarów, pochodzący od wypowiedzi Charliego Papaziana. Na pytanie jakiegoś młodego piwowara w stylu "Dlaczego nie bulka?" odpowiedział on Relax, Don't Worry, Have a HomeBrew co skraca się do RDWHAHB.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedziPodobnie z LHBS (local homebrew store). Ale u nas tego nie ma .
Comment
-
-
A ja się podpiszę pod apelem Kiszota. Wprawdzie Don kiszot walczył z wiatrakami, ale w tym ustępie nasz Kiszot ma całą kupę racji.
Jeśli dbamy o czystość piwnych receptur i krytykujemy przemysłowkę, jeśli pieczemy prawdziwy chleb w domu, jeśli mamy dość badziewia wędliniarskiego i sami wędzimy boczki czy szynki, to powróćmy też do starych polskich tradycji pisania. Kiedyś pisanie z błędami lub niepoprawne było powodem do wstydu.
Niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi i swój język mają.Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2009-03-17, 11:55.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziCzy ty czytałeś to co napisałeś?
Skróty typu IMHO pozostawię na boku, nie jestem do nich aż tak bardzo przywiązany (co prawda z poczty elektronicznej korzystam od 1995 roku.
Niemniej jednak, skoro zwraca się komuś uwagę na wadliwą - zdaniem dyskutanta - polszczyznę, wypadałoby samemu być bez zarzutu.
Tymczasem - o ile mi dobrze wiadomo (OIDP) zwracając się do kogoś należałoby zaimek "Ty" , "Tobie" , "Cię" pisać z wielkiej litery. Mój zasadniczy krytykant jakoś o tym zapomniał.
Nie czuję się tym urażony osobiście, ale - skoro chodzi o zasady, to jednakowe dla wszystkich. Pominę już "dupę" i podobne kwiatki, które mógłbym w sumie zrozumieć jako zachętę do odpowiedzi w stylu "No i ch..."
pozdrowienia... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedziNormalnie koniec świata bo pierwszy raz chyba zgodzę się z Kiszotem.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
Tymczasem - o ile mi dobrze wiadomo (OIDP) zwracając się do kogoś należałoby zaimek "Ty" , "Tobie" , "Cię" pisać z wielkiej litery. Mój zasadniczy krytykant jakoś o tym zapomniał.Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedziWidzisz ja bardzo dobrze o tym wiem i gdy pisze do osoby która poważam to piszę właśnie z dużej litery.Natomiast jak widze takie kwiatki jak twoje IMHO to litery same się robią małe z oburzenia.
pozdrowienia... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.
Comment
-
-
Moja prywatna opinia jest taka, że używanie tych IMHO, ASAP, target, human resource, ...... jest chyba jakimś kompleksem. Jak zwykle Polacy zamiast używać poprawnie języka polskiego muszą popisywać się znajomością anglosaskich słów/skrótów. Dla mnie jest to po prostu śmieszne ale jeżeli ktoś musi i czuje się z tym lepiej to niech sobie używaOstatnia zmiana dokonana przez VanPurRz; 2009-03-17, 13:59."Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedziTymczasem - o ile mi dobrze wiadomo (OIDP) zwracając się do kogoś należałoby zaimek "Ty" , "Tobie" , "Cię" pisać z wielkiej litery.
I ja nie lubię tych skrótów - co z tego, że 4 znaki zamiast 21, koncerniaki też są produkowane 5 razy krócej i jaki zysk z tego wynika, chyba nie muszę mówić.
Comment
-
Comment