RTI czyli Ruch tępicieli IMHO

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krasnal45
    Porucznik Browarny Tester
    • 2008.02
    • 423

Era wolnych modemów była krótka i chyba już przeminęła....pozostańmy więc jednak może przy naszym pięknym polskim języku....bardzo wielu forumowiczów browarbizowych denerwuje tutaj brak interpunkcji, błędy ortograficzne czy drobne literówki, mnie jednak bardziej owe na przykład IMHO, ale to tylko MOJE SKROMNE ZDANIE

Comment

• becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

Normalnie koniec świata bo pierwszy raz chyba zgodzę się z Kiszotem. Wkurzają mnie te IMHO czy inne LOL-y. Wypaczaniu języka stanowcze NIE
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika underley Wyświetlenie odpowiedzi
        Więcej. Pierwszy raz w Jargon File pojawia się w 1990, czyli musi być trochę starsze.
        Miałem na myśli IMHO w Polsce, myślę, że zbytnio się nie omyliłem.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pieczarek Wyświetlenie odpowiedzi
        Przypomnijmy historię powstania tych wszystkich angielskich skrótów.

Pojawiły się one w okresie wolnego, modemowego internetu. Każdy skrót był wymiernym przyspieszeniem przekazania/odbioru informacji i dosłownym zyskiem dla kieszeni. Ponieważ od uwagi Mickiewicza, że "co Francuz wymyśli, to Polak polubi" niewiele się zmieniło, to - mimo zmiany technicznego otoczenia - mamy w internecie takie językowe bezhołowie. Dzieciarnia - także ta mentalna - lubi się popisywać takimi i podobnymi głupstwami (wielkie litery, 3maj, jush).
        Moim zdaniem "IMHO" ma o tyle uzasadnienie, że 4 znaki zastępują 21 znaków (moim skromnym zdaniem). Podobnie BTW (3 znaki) zastępuje "przy okazji" (12 znaków). Tymczasem jush ma o 1 znak więcej niż już, podobnie 3maj (4 znaki) zastępuje trzymaj (7 znaków). Zysk jest żaden lub niewielki.

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krasnal45 Wyświetlenie odpowiedzi
        Era wolnych modemów była krótka i chyba już przeminęła....pozostańmy więc jednak może przy naszym pięknym polskim języku....bardzo wielu forumowiczów browarbizowych denerwuje tutaj brak interpunkcji, błędy ortograficzne czy drobne literówki, mnie jednak bardziej owe na przykład IMHO, ale to tylko MOJE SKROMNE ZDANIE
        Owszem, ale stało się to takim samym dobrem kulturowym jak czy . Jeżeli ich znajomość stanie się powszechna, a myślę, że blisko do tego, to IMO ułatwiają one konwersację. Co do LOL i LOL2 jestem w stanie zgodzić się z kiszotem - są zbędne, od tego są emotikony.

Żeby jeszcze dolać oliwy do ognia, jest taki akronim bardzo popularny wśród amerykańskich piwowarów, pochodzący od wypowiedzi Charliego Papaziana. Na pytanie jakiegoś młodego piwowara w stylu "Dlaczego nie bulka?" odpowiedział on Relax, Don't Worry, Have a HomeBrew co skraca się do RDWHAHB.
        blog.kopyra.com

Comment

• darko
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.06
          • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi

Żeby jeszcze dolać oliwy do ognia, jest taki akronim bardzo popularny wśród amerykańskich piwowarów, pochodzący od wypowiedzi Charliego Papaziana. Na pytanie jakiegoś młodego piwowara w stylu "Dlaczego nie bulka?" odpowiedział on Relax, Don't Worry, Have a HomeBrew co skraca się do RDWHAHB.
          Podobnie z LHBS (local homebrew store). Ale u nas tego nie ma .

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
            Podobnie z LHBS (local homebrew store). Ale u nas tego nie ma .
            U nas jest po prostu BA.
            blog.kopyra.com

Comment

• Seta
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.10
              • 6964

i DP

Wspaniały post jak na reaktywację w Browarze...

Comment

• angasc
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2006.04
                • 977

A ja się podpiszę pod apelem Kiszota. Wprawdzie Don kiszot walczył z wiatrakami, ale w tym ustępie nasz Kiszot ma całą kupę racji.
                Jeśli dbamy o czystość piwnych receptur i krytykujemy przemysłowkę, jeśli pieczemy prawdziwy chleb w domu, jeśli mamy dość badziewia wędliniarskiego i sami wędzimy boczki czy szynki, to powróćmy też do starych polskich tradycji pisania. Kiedyś pisanie z błędami lub niepoprawne było powodem do wstydu.
                Niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi i swój język mają.
                Ostatnia zmiana dokonana przez angasc; 2009-03-17, 11:55.

Comment

• rohozecky
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2008.11
                  • 1840

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                  Czy ty czytałeś to co napisałeś?
                  Widzę że mimowolnie uruchomiłem nowy - mało co prawda merytoryczny - wątek. Dlatego też pozwolę sobie jeszcze zabrać głos.

Skróty typu IMHO pozostawię na boku, nie jestem do nich aż tak bardzo przywiązany (co prawda z poczty elektronicznej korzystam od 1995 roku.
                  Niemniej jednak, skoro zwraca się komuś uwagę na wadliwą - zdaniem dyskutanta - polszczyznę, wypadałoby samemu być bez zarzutu.

Tymczasem - o ile mi dobrze wiadomo (OIDP) zwracając się do kogoś należałoby zaimek "Ty" , "Tobie" , "Cię" pisać z wielkiej litery. Mój zasadniczy krytykant jakoś o tym zapomniał.
                  Nie czuję się tym urażony osobiście, ale - skoro chodzi o zasady, to jednakowe dla wszystkich. Pominę już "dupę" i podobne kwiatki, które mógłbym w sumie zrozumieć jako zachętę do odpowiedzi w stylu "No i ch..."

pozdrowienia
                  ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• kiszot
                    🍼🍼
                    • 2001.08
                    • 8117

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik Wyświetlenie odpowiedzi
                    Normalnie koniec świata bo pierwszy raz chyba zgodzę się z Kiszotem.
                    Ciesze się niezmiernie.
                    Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                    1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                    Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                    So von Natur, Natur in alter Weise,
                    Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                    Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• kiszot
                      🍼🍼
                      • 2001.08
                      • 8117

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi

Tymczasem - o ile mi dobrze wiadomo (OIDP) zwracając się do kogoś należałoby zaimek "Ty" , "Tobie" , "Cię" pisać z wielkiej litery. Mój zasadniczy krytykant jakoś o tym zapomniał.
                      Widzisz ja bardzo dobrze o tym wiem i gdy pisze do osoby która poważam to piszę właśnie z dużej litery.Natomiast jak widze takie kwiatki jak twoje IMHO to litery same się robią małe z oburzenia.
                      Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
                      1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D

Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
                      Mein Schlesierland, mein Heimatland,
                      So von Natur, Natur in alter Weise,
                      Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
                      Wir sehn uns wieder am Oderstrand.

Comment

• rohozecky
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2008.11
                        • 1840

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kiszot Wyświetlenie odpowiedzi
                        Widzisz ja bardzo dobrze o tym wiem i gdy pisze do osoby która poważam to piszę właśnie z dużej litery.Natomiast jak widze takie kwiatki jak twoje IMHO to litery same się robią małe z oburzenia.
                        Obawiam się, że dorabiasz uzasadnienie do zaistniałych faktów. A zresztą - jeżeli dla Ciebie użycie przez kogoś, kogo osobiście nie znasz, skrótu IMHO, jest powodem do wyrażania pogardy dla tej osoby, to musisz mieć chyba jakieś duuże kłopoty ze sobą samym. Przykro mi to pisać, ale tak to właśnie wygląda.

pozdrowienia
                        ... a poza tym twierdzę, że SAB Miller winien zostać zniszczony.

Comment

• VanPurRz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 4229

Moja prywatna opinia jest taka, że używanie tych IMHO, ASAP, target, human resource, ...... jest chyba jakimś kompleksem. Jak zwykle Polacy zamiast używać poprawnie języka polskiego muszą popisywać się znajomością anglosaskich słów/skrótów. Dla mnie jest to po prostu śmieszne ale jeżeli ktoś musi i czuje się z tym lepiej to niech sobie używa
                          Ostatnia zmiana dokonana przez VanPurRz; 2009-03-17, 13:59.
                          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• Jadoo
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2008.10
                            • 339

IMHO, ASAP?? Ktoś może mi wytłumaczyć o co chodzi, od czego to są skróty?

Comment

• żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika rohozecky Wyświetlenie odpowiedzi
                              Tymczasem - o ile mi dobrze wiadomo (OIDP) zwracając się do kogoś należałoby zaimek "Ty" , "Tobie" , "Cię" pisać z wielkiej litery.
                              Ale CMPDW (co ma piernik do wiatraka)? Rozmawiamy tu o zapożyczeniach z angielskiego. Poza tym zwracanie się do adresata wielką literą to reguła epistolograficzna, a dyskusje na forum nie muszą być chyba tak sztywno-formalne. Oczywiście wolna wola, przyuważyłem nawet, że niektórzy wybiegają w przyszłość i piszą "On", "Ona" jak o zmarłych.

I ja nie lubię tych skrótów - co z tego, że 4 znaki zamiast 21, koncerniaki też są produkowane 5 razy krócej i jaki zysk z tego wynika, chyba nie muszę mówić.

Comment

• ximal
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2009.02
                                • 65

IMHO In My Humble Opinion → moim skromnym zdaniem
                                >>>----->
                                To Beer or not to Beer that is a KoelschBeer

Comment

Przetwarzanie...
                                X