Cyrkonia napisał(a) Jeśli tylko przypomne sobie co piłam, to coś nabazgram. Na razie jeszcze czuję się jakbym jechała. Podróż powrotna trwała 24 h. Do tego 3 granice trzeba było zaliczyć. Jadąc do St.Petersburga na granicy Litwa-Łotwa staliśmy 2 h, a na kolejnej Łotwa-Rosja: 5h. TRAGEDIA. Powrót już był łatwiejszy.
Wspominałaś, że jechałaś pociągiem a wygląda na to, że to był rower...
Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)
Hmmm..... Obecnie Petersburg jest strasznie rozbudowującym się (albo raczej remontowanym) miastem. Za rok będzie obchodzone 300-tecie St. Petersburga i chyba postawili sobie za cel wyremontowanie wszystkich budynków i ulic. Gdyby w Polsce tak zmieniano nawierzchnię ulic to byłoby super.
w czasie mojej wizyty w sklepach spożywczych była tylko marmolada i to w puszkach 5l.
przypominało mi to polski ocet
Ale miasto i okolice wspaniałe niestety byłem tam tylko 10 dni
a na sam Ermitaż przydały by się ze 3 dni
miasto zbudowane z rozmachem jednak nie przytłaczające swoją wielkością
muszę sobie zrobić za jakiś czas wycieczkę
Miasto rzeczywiście piękne. Ja na zwiedzanie miałam tylko 4 dni. Więc tempo było zabójcze. Z tym że ten wypad był wypadem rozpoznawczym i zorganizowanym. Następny (byc może za rok) będzie indywidualny i na dłużej.
Co do sklepów - dużo wódki i piwa. Owoców brak. Ogólnie na osiedlach - bieda. A same osiedla budowane według jedego wzoru. Z koleżankami zgubiłam się o 2 w nocy i ciężko nam było trafić na właściwe osiedle.
to fajnie
najbliższe spotkania z forumowiczami wyglądają następująco
Czerwiec: archeologia piwna razem z Celtem (są jeszcze wolne miejsca)
Czerwiec: Giełda w Żywcu (w osobnym temacie)
Lipiec: Antwerpia spotkanie z Piwitem
Sierpień: Na razie tylko Wrocław ale będzie tego więcej
Piwo z greckiej wyspy Paros, należącej do Cykladów. Browar (Μικροζυθοποιία Πάρου) został założony w miejscowości Naoussa w 2014 roku. Tytułowe 56 isles to niby odniesienie do liczby wysp w archipelagu, jak podaje producent na etykiecie, choć przecież jest ich ponad 200....
W piętek uwarzyłem American pale ale. 40 litrów.Po 20 litrów na fermentor.Do jednego fermentora poszły US-05 a do drugiego Mangrove Jack's M44 US West Coast .Start
US-05 po paru godzinach.Mangrove Jack's M44 US West Coast do wczoraj zero oznak startu..
Poczytałem o nich dopiero...
Comment