Stereo, chińskie zabawki i takie tam
Collapse
X
-
Nie wierzę - nikt nie wyłapał tej perełki??
PS stereotyp - «funkcjonujący w świadomości społecznej uproszczony i zabarwiony wartościująco obraz rzeczywistości»
czyli Delvish ma racje - chyba nie do końca rozumiesz to pojęcieComment
-
A ja się nie do końca zgodzę. Właśnie 2 tygodnie byłem w byłym DDR. Różnice są niewielkie. W życiu tylu zrujnowanych budynków nie widziałem, za to mieli lepsze drogi."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
tomassi ma chyba jakiś kompleks na tle chińszczyznyMniej książków więcej piwaComment
-
Może nie najlepiej wybrałem przykład. Zasadniczo chodziło o były zachód i były wschód, byłe NRD to wschód, to wyjątek. Ale jeśli nawet to polecam wizytę w Świnoujściu, a potem krótką wyprawę tuż za granicę, do Ahlbeck czy Herningsdorf (a i minibrowary się znajdą), różnica jest kolosalna, w Świnoujściu nie będzie tak i za 20 lat, a te niemieckie miasteczka to byłe NRD.Comment
-
Może nie najlepiej wybrałem przykład. Zasadniczo chodziło o były zachód i były wschód, byłe NRD to wschód, to wyjątek. Ale jeśli nawet to polecam wizytę w Świnoujściu, a potem krótką wyprawę tuż za granicę, do Ahlbeck czy Herningsdorf (a i minibrowary się znajdą), różnica jest kolosalna, w Świnoujściu nie będzie tak i za 20 lat, a te niemieckie miasteczka to byłe NRD.Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2009-07-08, 11:47."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Comment
-
Tajwan jest niepodległy, należy do ONZ, choć Chiny ciągle uważają go za "zbuntowaną prowincję".
I na Tajwanie jest kapitalizm, a w Chinach...cóż...Comment
-
Może nie najlepiej wybrałem przykład. Zasadniczo chodziło o były zachód i były wschód, byłe NRD to wschód, to wyjątek. Ale jeśli nawet to polecam wizytę w Świnoujściu, a potem krótką wyprawę tuż za granicę, do Ahlbeck czy Herningsdorf (a i minibrowary się znajdą), różnica jest kolosalna, w Świnoujściu nie będzie tak i za 20 lat, a te niemieckie miasteczka to byłe NRD.a tak pozartym jesli pamiętasz podaj mi namiary na te mikrobrowary bo chetnie bym je odwiedził będąc niedaleko
pozdrawiam
Save water, drink beer ...
http://www.parowozy.com.pl/
http://www.kamery.wolsztyn.pl/
https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profileComment
-
Tajwan (Republika Chińska) nie należy do ONZ od czasu gdy Chiny jako całość reprezentuje ChRL czyli początku lat 70. De iure nie jest też niepodległy....Pijme pivo dokud žijem, po smrti se nenapijem!
бухло победит зло!Comment
-
Ucząc poprzez kindersztubę dziecko chodzenia po ulicy na rękach zamiast na nogach nie będzie to stereotyp. Choćby opanowało tę umiejętność do perfekcji. Zaś kłanianie się najpierw starszej osobie jest stereotypem. Stereotypu nabywa się często wyłącznie poprzez obserwację. Nie zaś poprzez kindersztubę. Więc jeśli większość kupujących uważa chińszczyznę za towar kiepskiej jakości, to po jakims czasie mamy stereotyp, że chińszczyzna to dziadostwo. Ile czasu było potrzeba zanim pojęcie "made in Tajwan" przestało kojarzyć się z tandetą?
Czyli pojęcie rozumiem jednak dobrze.
I jeszcze to:
"... bez stereotypów nie daje się w ogóle żyć. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że żyje tylko dlatego, że człowiek idący z naprzeciwka ma wpojony stereotyp, że trzeba się minąć bezkonfliktowo, a nie np. wyrżnąć w łeb i zabrać torebkę. Bez stereotypów życie byłoby niemożliwe. Człowiek bez stereotypów byłby jak komputer bez systemu operacyjnego."
Cytat za pewnym znanym publicystą.
Mumin - to świetny żart - mam nadzieję? Po prostu nie wierzę żebyś nie rozróżniał Tajwanu od CHRL.
Ale dajmy już temu spokój, to nie blog polityczny. Po co się kłócić i bić pianę. Każdy ma swoje zdanie. No i dobrze - różnorodność w społeczeństwie jest potrzebna jak tlen do życia.Ostatnia zmiana dokonana przez tomassi; 2009-07-09, 07:55.Hej szable w dłoń!!!
Pro Fide Rege et LegeComment
-
Ale brniecie. Po co?
Dlaczego lokuje się produkcję w Chinach, Indonezji LUB Tajwanie (w pewnym sensie również w Polsce) ? Bo są tanie koszty produkcji. Dlaczego są tanie koszty? Bo ludzie godzą się na niższe płace. Bo wykorzystuje się fakt wysokiego bezrobocia, dużego odsetka ubóstwa, brak elit kształcących np wieś do wykonywania bardziej skomplikowanej pracy itp. Niestety osoby działające jak automaty na dużych liniach produkcyjnych (pomijając dramat jednostki itp) bardzo rzadko wykazują chęć (lub nie potrafią) do wychylania się, do wyszukiwania usterek, kontroli jakości. Co innego "wypoczęty" robotnik na zachodzie - pracujący za godziwą pensję (przynajmniej w porównaniu z Chińczykiem), liczący na awans lub na jakiś motywator. W nas jest więcej chęci, chociaż w Japończykach jest jej jeszcze więcej...Comment
-
Ojoj Tomassi - myślałem że odpuścisz...
Po pierwsze wiki jako źródło... hmm... no niech tam ale czemu to a nie inne podkreśliłeś?
Zauważyłeś że jest to "konstrukcja myślowa, zawierająca komponent poznawczy (zwykle uproszczony), emocjonalny i behawioralny (związany z zachowaniem), zawierająca pewne fałszywe przeświadczenie"??
Czyli ta definicja mówi, że stereotypy są fałszywe, wiążą się z wiedzą, emocjami i zachowaniem.
Przykład "życia bezkonfliktowego" lub "chodzenia na rękach" ma się do tego nijak.
I jeszcze to:
(...)bez stereotypów(...) za pewnym znanym publicystą.
A może ktoś mniej kontrowersyjny? Z tego co wiem Januszek nie jest językoznawcą?
Po takim cytacie zaryzykowałbym tezę, że Januszek też nie rozumie znaczenia słowa stereotyp...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-07-09, 08:20.Comment
-
Comment