zawartość alk. a kaloryczność - analiza statystyczna
Collapse
X
-
zawartość alk. a kaloryczność - analiza statystyczna
golonka – główny powód, dla którego Bóg stworzył świnię
(...) do gospody wszedł Szwejk, który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając znacząco:
- Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę.Tagi: brak -
Wypadałoby Seta napisać IMO, bo IMO nie masz racji. Istnieje silna korelacja między gęstością brzeczki nastawnej, a kalorycznością. Jest to wręcz związek przyczynowo skutkowy. Z kolei zawartość alkoholu jest również silnie skorelowana gęstością brzeczki nastawnej. Także IMO nie masz racji.Comment
-
Jakby co:
Wszystko co związane z piwem i browarnictwem...Poddziały: Prasówka | Biblioteka | Ogłoszenia branżowe
Resztkowy ekstrakt zależy od stopnia odfermentowania - piwo o 6% alkoholu może mieć zarówno 1% jak i 4%.
Twoja korelacja mogła mieć miejsce, ponieważ nie dobrałeś losowej próbki do badań, a skorzystałeś zapewne z danych paru (?) koncernów.Comment
-
zrobiłem tabelkę dla piw o zarartości alkoholu od 4,5% do 5%; wykresu mi sie nie chce bo za głupi jestem na tego eksela...
Korelacja jest, ale słaba.
Oczywiście ignorujemy słodziki nagminnie zawyżające kaloryczność np. w piwach wspomnianych przez Darko.
Nikt mnie nie słucha jak mówię, że dobór próbki badania to podstawa...Comment
-
wystarczy przeanalizować piwa, które mają łącznie ok. 90% udziałów rynkowych (np. rynek polski), takich piw jest niewiele (myślę, że w przedziale 100-200, odrzucamy tu piwa niszowe i wtedy stwierdzić można moc korelacji między alk. a kalorycznością i nie mówimy wówczas o próbie a o populacji piwgolonka – główny powód, dla którego Bóg stworzył świnię
(...) do gospody wszedł Szwejk, który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając znacząco:
- Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę.Comment
-
Jasne... Odrzucając Łysych i bardzo chudych znajdziesz korelację między wagą ciała i ilością włosów na głowie...
Mocnej korelacji być nie może, bo kaloryczność nie zależy tylko od zawartości alkoholu.
Złe założenia prowadzą do błędnych wniosków. Powinieneś to wiedzieć, jeżeli interesujesz się statystyką.Comment
-
"Jasne... Odrzucając Łysych i bardzo chudych znajdziesz korelację między wagą ciała i ilością włosów na głowie... "
Wszystko zależy od udziału łysych i bardzo chudych w populacjiw statystyce czasem trzeba wyeliminować tzw. outliery (czyli obserwacje drastycznie odstające), które często wynikają z błędu pomiaru i powodują w konsekwencji wypaczenie wyników.
"Złe założenia prowadzą do błędnych wniosków"
Oczywiscie nie jest to prawda, jak zapewne wiesz z lekcji matematyki z liceum (dział logika), otóż z prawdy nigdy nie wynika fałsz ale z fałszu może wynikać prawda (np. zasada ortograficzna mówi, ze po 'g' piszemy zawsze 'ż' [fałsz] więc tak piszemy słowo 'gżegżółka' [prawda]).
"Mocnej korelacji być nie może, bo kaloryczność nie zależy tylko od zawartości alkoholu."
Prawdą jest tylko 2 człon zdania a 1 trzeba zwykle sprawdzić, skąd wiesz, jaki są inne czynniki i czy nie są one współskorelowane? Jeśli istnieje silna korelacja wśród zmiennych niezależnych to wystarczy a nawet trzeba wybrać jedną i badać jej wpływ na zmienną zależną (czyli u nas kaloryczność piwa). Tak samo (to jest akurat już udowodnioen) istnieje silna korelacja dodatnia między wykształceniem a zarobkami, ale przecież nikt nie upiera się, że tylko wykształcenie wpływa na wysokość zarobków ani (są przecież osoby z wyższym zarabiające grosze jak i z niepełnym podtsawowym zarabiające krocie, ale w niczym to nie umniejsza, że istnieje silna korelacja w populacji).golonka – główny powód, dla którego Bóg stworzył świnię
(...) do gospody wszedł Szwejk, który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając znacząco:
- Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę.Comment
-
No dobrze... Co chcesz odrzucić z polskiego rynku, żeby zgadzała się Twoja teza?
Proponuję: piwa z browarów warzących tradycyjnie, piwa smakowe, piwa niskoalkoholowe, niskoodfermentowane piwa "premium" (tylu PU), piwa o zawyżonej przez cukier/syrop zawartości alkoholu. Co zostaje? hmmm... Nie widzę...
A zastosowanie definicji implikacji w tej dyskusji - pozwól - zignoruję... Wyrosłem z akademickich dyskusji o tym, że decydującą cechą krowy jest jej krowość...Ostatnia zmiana dokonana przez Seta; 2009-09-02, 14:34.Comment
-
No dobrze... Co chcesz odrzucić z polskiego rynku, żeby zgadzała się Twoja teza?
Proponuję: piwa z browarów warzących tradycyjnie, piwa smakowe, piwa niskoalkoholowe, niskoodfermentowane piwa "premium" (tylu PU), piwa o zawyżonej przez cukier/syrop zawartości alkoholu. Co zostaje? hmmm... Nie widzę...
A zastosowanie definicji implikacji w tej dyskusji - pozwól - zignoruję... Wyrosłem z akademickich dyskusji o tym, że decydującą cechą krowy jest jej krowość...
Co ma być celem takiej analizy? Ano prosta rzecz, idzie sobie Jan Kowalski w supermarkecie i przegląda piwa w dziale piwnym. I czy czytając etykietki z zawartoscią alkoholu może czy nie moze określić, że im więcej alk. tym więcej kalorii w piwie? I co z tego, że istnieją piwa zupełnie odbiegające od tej (ewentualnej) zależności? Skoro one są albo niedostępne albo trudno dostepne (dla smakoszy i browar.bizowiczów)
Poza tym nie stawiam żadnej tezy, mówię tylko o metodologii potencjalnego badania.golonka – główny powód, dla którego Bóg stworzył świnię
(...) do gospody wszedł Szwejk, który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając znacząco:
- Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę.Comment
-
-
Tak naprawdę korelacja występuje pomiędzy ekstraktem brzeczki nastawnej, a ilością kalorii. Dla kaloryczności nie jest istotne czy kalorie będą pochodziły z alkoholu czy z ekstraktu pozornego/resztkowego. A z faktu, że 99% piw jest odfermentowane na tym samym poziomie jakichś 80%, więc istnieje silna korelacja między kalorycznością, a zawartością alkoholu.Comment
-
Koledzy, jestem po 3 wysokokalorycznych/wysokonapięciowych porterach (na okoliczność siódmego ząbka mojej wnuczki), więc być może moja spostrzegawczość jest nieco ograniczona.
Dyskutujcie dalej, bo lektura jest fascynująca. Statystykę liznąłem pewnie ze 100 lat temu, jednak nadal podobają mi się dyskusje o doborze próbki, metodologii badania itd.
Czekamy, aż głos zabierze koleżanka Cyrkonia, przyszły doktor z zakresu statystyki.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć wszystkim,
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jednym z wielu zapomnianych stylów piwa jest Broyhan, występujący też pod nazwami Broihan lub Breyhan. To jęczmienno – pszeniczne piwo, powstałe w XVI w. w Hanowerze, które rychło zyskało dużą popularność i w różnych odmianach rozpowszechniło się w całych północnych i środkowych...
-
Channel: Opracowania
-
-
Mam pytanie do ludzi, którzy stosują napowietrzanie brzeczki nastawnej za pomocą pompki akwariowej - jaka jest skutecznośc natleniania? U mnie żadna, porter stał dwa dni, aż w końcu przelałem go kilka razy z wiadra do wiadra i ruszył z kopyta. Czy ktoś ma podobne efekty?
-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Zamieszanie miałem z tym piwem... generalnie gdzie go wpisać...
Po pierwsze nazwa. J.W. Lees funkcjonuje w portalach o piwie a na BB są dwa piwa pod nazwą browaru Greengate. Czyli jest wybór
A co Wikipedia podaje...
---> Firma została przemianowana na JW...-
Channel: Anglia
-
-
Znalezione niedawno przeze mnie przez przypadek na wrzucie.pl.
A ja miałem zamiar, tylko jakąś muzę sobie przesłuchać.
Tytuł: Michał Sacewicz, Michał Żłobecki. Analiza przedsięwzięcia polegającego na utworzeniu własnego browaru. Projekt, jego wpływ na wartość przedsiębiorstwa...-
Channel: Piwo - ogólne
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment