zawartość alk. a kaloryczność - analiza statystyczna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • delvish
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.11
    • 3508

    #16
    Autor twierdzi, co następuje:
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika coachu
    Na koniec warto jednak skonstatować, iż niestety poziom alkoholu jest skorelowany dodatnio z kalorycznością piwa. Co oznacza, że jednak alkohol szkodzi, przynajmniej w tym wymiarze, w którym się tutaj zajmowaliśmy.
    Jest to wniosek, w zakresie wpływu alkoholu zawartego w piwie, na tzw. linię, błędny. Przy okazji, dobrze na tym przykładzie widać, że sama statystyka jest wyłącznie narzędziem i na podstawie poprawnie otrzymanych wyników można bez problemu dojść do błędnych wniosków. Otóż energia (kalorie) pozyskana przez organizm z alkoholu (etylowego) nie może zostać zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Tak więc, mimo istnienia korelacji pomiędzy zawartością alkoholu w piwie, a jego kalorycznością, nie ma bezpośredniego związku pomiędzy ilością spozytego i pochodzącego z piwa alkoholu, a wielkością tkanki tłuszczowej. Nie zmienia to faktu, że tłuszczyku można nabawić się pijąc piwo, ale akurat od czego innego.
    Last edited by delvish; 2009-09-02, 18:17.
    "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
    (Frank Zappa)

    "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

    Comment

    • darko
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.06
      • 2078

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
      Autor twierdzi, co następuje:

      Jest to wniosek, w zakresie wpływu alkoholu zawartego w piwie, na tzw. linię, błędny. Przy okazji, dobrze na tym przykładzie widać, że sama statystyka jest wyłącznie narzędziem i na podstawie poprawnie otrzymanych wyników można bez problemu dojść do błędnych wniosków. Otóż energia (kalorie) pozyskana przez organizm z alkoholu (etylowego) nie może zostać zmagazynowana w postaci tkanki tłuszczowej. Tak więc, mimo istnienia korelacji pomiędzy zawartością alkoholu w piwie, a jego kalorycznością, nie ma bezpośredniego związku pomiędzy ilością spozytego i pochodzącego z piwa alkoholu, a wielkością tkanki tłuszczowej. Nie zmienia to faktu, że tłuszczyku można nabawić się pijąc piwo, ale akurat od czego innego.
      Z tego co kojarzę, to alkohol etylowy metabolizowany do kwasu octowego, a ten z kolei jest przekształcany w tkankę tłuszczową.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3489

        #18
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
        Wypadałoby Seta napisać IMO, bo IMO nie masz racji. Istnieje silna korelacja między gęstością brzeczki nastawnej, a kalorycznością. Jest to wręcz związek przyczynowo skutkowy. Z kolei zawartość alkoholu jest również silnie skorelowana gęstością brzeczki nastawnej. Także IMO nie masz racji.
        Jeśli już coś wypadałoby napisać to raczej "według mnie" lub "moim zdaniem"
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • zgroza
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2008.03
          • 3605

          #19
          Do matki huty, gdzieś już przechodziliśmy tę dyskusję! Skorzystajże z wyszukiwarki albo zaaplikuj sobie tabletki z miłorzębu.

          Co do samej statystyki jest ona tylko na tyle dobra, na ile dobra jest jej interpretacja.
          Lotna ekspozytura browaru

          Też Was kocham.

          Comment

          • coachu
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2005.09
            • 225

            #20
            Kolejne artykuły związane z tematem (tylko dla osób znających się choć trochę na statystyce bądź mających silną chęć wejścia w ten świat):

            Wykorzystanie modelu regresji do przewidywania kaloryczności piwa, czy i o ile model regresji jest lepszy w przewidywaniu niż użycie samej średniej:



            Podział całkowitej sumy kwadratów odchyleń od średniej na regresyjną (wyjaśnioną przez model regresji) i resztową (niewyjaśnioną), statystyczna istotność modelu:



            golonka – główny powód, dla którego Bóg stworzył świnię

            (...) do gospody wszedł Szwejk, który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając znacząco:
            - Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę.

            Comment

            • Cyrkonia
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.10
              • 1936

              #21
              te artykuły są rozsyłane do wszystkich użytkowników SPSSa.
              Szczerze mówiąc mnie nie zainteresowały. Mają głównie pokazać możliwości programu dla tych którzy go nie znają, nie jeżdżą na Warsztaty Analityczne itp.
              Ja bym się trochę kłóciła z takim podejściem do badania zależności.
              www.stat-gra.pl

              Comment

              • coachu
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2005.09
                • 225

                #22
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cyrkonia Wyświetlenie odpowiedzi
                te artykuły są rozsyłane do wszystkich użytkowników SPSSa.
                Szczerze mówiąc mnie nie zainteresowały. Mają głównie pokazać możliwości programu dla tych którzy go nie znają, nie jeżdżą na Warsztaty Analityczne itp.
                Ja bym się trochę kłóciła z takim podejściem do badania zależności.
                No zgadza się, daję je tylko dlatego, że może ktoś na piwnym przykładzie zainteresuje się statystyką, merytorycznie co do tej zależności nie ma tu nic odkrywczego.

                A możliwości SPSS-a to są tu średnio pokazane, są to w zasadzie podstawy i z rzeczami, które są przedstawione w tych pdf-ach bez problemu poradziłby sobie MS Excel, co najwyżej czasem troszkę dłużej by mu to zajęło.
                golonka – główny powód, dla którego Bóg stworzył świnię

                (...) do gospody wszedł Szwejk, który kazał sobie podać ciemne piwo, dodając znacząco:
                - Bo w Wiedniu też dziś mają żałobę.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X